ABD Türkçe istiyor Erdoğan Arapça olacak diyor

  • 15.01.2016 00:00

 Bir ülke de medyanın özgür olup-olmasının ne kadar önemli olduğunu bir yorum yazısıyla daha öğrenmiş olduk.

Ben öğrenmiş oldum diyeyim başkalarının haberi var mıydı bilemem.

Öğrendiğimiz olay  Türkiye’de yaşanıyor ama konu ABD’de  tartışılıyor.

Konu,Suriye iç savaşı ile Türkiye’ye sığınan  2 milyon Suriyeli mültecinin 250 bin çocuğunun  hangi   dilde eğitim verilmesi.

Bizim Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriyeli çocukların Arapça eğitim almasını istiyor, ABD ise Türkçe verilmesi konusunda ısrarlı,hatta ABD,Türkçe’den başka bir eğitim dili olmaz diyor.

Çelişkiye bakar mısınız?

Konuyu  10 Ocak 2016 tarihli Hürriyet Gazetesinin Washington temsilcisi Tolga Tanış’ın “Arapça mı Türkçe mi” başlıklı yazısından öğreniyoruz.

Konu Ankara-Washington arasında çok yönlü tartışılıyor, hatta iki ülke arasında kökten denilecek kadar  görüş ayrılığına düşen bir konu;ABD, Suriye iç savaşından sonra Türkiye’ye iltica eden mültecilerin çocukların eğitiminin Türkçe verilmesini isterken,Erdoğan Arapça verilmesi konusunda ısrar ediyor.

 Arapça eğitim verilmesini Suudi Arabistan istiyormuş yani Arapça eğitim talebi Türkiye’nin değil. Türkiye Suriyeli Çocukların Arapça eğitim verilmesi konusunda Suudi Arabistan ile anlaşmaya varmış bile.

Bir hatırlatma yapalım Erdoğan bir  Almanya ziyaretinde Alman Başbakanı Markel ile gazetecilerin önünde, diplomaside pek rastlanmayan bir tarzda nezaket dışı;  sen benim vatandaşıma Türkçe eğitim vermiyor Almanca eğitim vererek  asimile etmeye çalışıyorsun diye efelenmişti. Kendi ülkesinde Suriyeli çocukların Türkçe eğitim almasına karşı çıkıp ,Arapça eğit vermek için ABD ile pazarlık yapıyor Arabistan adına.. Tarihte böyle bir devlet başkanına rastlanmış mı bilemiyoruz, size tuhaf gelmiyor mu bu pazarlık ve rol?

Kendi vatandaşı olan Kürtlerin ana dilde eğitim talebi Erdoğan için bölücülük oluyor ama başka bir ülkeden gelen insanların  kendi diliyle eğitimi ise temel hak oluyor, adamın demokratlığına bakın!.

Erdoğan neden Arapça eğitim istiyor da ABD Türkçe peki?

İşte bu sorunun pek detayına değinmemiş yazar özenle yazıyı altını çizerek okudum,bu soru biraz hava da duruyor ve yanıt bekliyor. Medya özgür olmazsa, bu sorunun cevabını da dışarıdan öğreneceğiz gibi geliyor. Ama bu soru da mezhep kokuyor gibi.

Medyanın özgür olmadığı bir ülkede hiçbir olayı adli yolla aydınlatamazsınız, yargının önünü açan da aydınlatan da demokratik ülkelerde özgür medyadır. Dikkat ederseniz bizde her toplu katliamlarda ve kanat önderlerinin cinayetlerine  yayın yasağı getirilir Roboski,Suruç,Soma,Ankara katliamları bunun en somut örnekleridir.

Biz tekrar Tanış’ın yazısına dönelim;Suriyeli çocukların Arapça eğitim verilmesine ABD kesinlikle karşı çıkıp Türkçe verilmesi konusunda araştırmalar yapmaya başlamış bile!.

ABD’nin bu konuda çok ciddi çalışmalar içinde olduğunu söylüyor  yazar ama çalışmaların hala pazarlık aşamasında olduğunu belirtmiş. Türkiye’ye sığınan Suriyeli Mülteci 250 bin çocuk istenilen düzeyde olmasa da ana dilinde eğitim verilirken,400 bin eğitim çağına gelmiş çocuğun hiç okulla tanışmaması ise tehlikesini içinde taşıyan bir potansiyel olarak sokaklarımızda dolaşıyor. Bu konu Türkiye ile ABD arasında ciddi sıkıntı yaratacak gibi.

ABD, Suriyeli Mültecilerin çocuklarına kesin Arapça eğitimin verilmesinin IŞİD gibi İslami terör örgütleri için, kadrolaşması açısından ileride radikal bir potansiyel oluşturacağına dikkat çekiyor ve   Arapça eğitim verilmesine karşı çıkıyor. ABD, ‘Türkçe eğitimin’ Suriyeli çocukların  İslami terör örgütlerinin ağına düşmesinin önünü kesme argümanı olarak görüyor.IŞİD gibi dinci terör örgütleri için kadro devşirmesi açısından dil önemli bir iletişim aracı olduğu çok önemli bir faktör.

Türkiye’nin Suriye iç savaşından bu yana Ortadoğu’da izlediği politikası istisnasız mezhepçi; ve  Suudi Arabistan endeksli Sünni ittifak yolunda yürüyor, zaman zaman kısa yol değişikliği olsa da..

Ankara’nın son geldiği nokta ‘İsrail -Suudi Arabistan ittifakı’ bir İran karşıtı mezhep politikası olarak karşımıza çıkması tesadüf olamaz,ne dersiniz?

“Çocuk katili İsrail” diyordu Erdoğan,nasıl dost bir devlete dönüştü?

Not: Okur ve dostlarımın dikkatine;17 Ocak 2016  Pazar günü Ankara’da ATO salonunda düzenlenen Kitap Fuarında saat 14’de “Sokak Kitapları Standında” kitaplarımı imzalayacağım.MT.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums