Demokrasiyi evhamlı bir rejime çevirdik

  • 12.12.2013 00:00

 İnsan nasıl düşüncesini ve çevresinin ürünüyse, demokraside düşüncesini ve çevresini ürünü olan insanların bakışına göre algılanıp yorumlanarak uygulanmaya çalışılıyor..

Böyle olunca da körün fili tarif ettiği gibi bir demokrasi tarifi yapıyoruz toplum olarak.

Demokrasi, en aykırı fikirlerin konuşulduğu ve tartışıldığı yerde kendini gösterir..

Muhalefeti olmayan iktidar demokrasilerde meşru sayılmaz..

Demokrasilerde,bireyin özgürlüğü çoğunlukla mukayese edilemez..

Her birey ve azınlık ileride var olacak bir çoğunluğun öncüsüdür..

Sanat ve edebiyat bireyin eseridir,çoğunluk kavramıyla sanat ve edebiyat yaratılamaz..

Demokrasilerde,birey ve azınlıklar çoğulculuğun sayısal oranıyla boğulması,temel hak ve özgürlüklerle bağdaşır bir yanı yoktur.

Medyanın özgürlüğü demokrasinin güvencesidir..

Medya,bir toplumun sesi,kulağı ve dilidir,medya sansür edilemez..

Medya demokrasilerde dördüncü kuvvettir..

Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı rejimin adı demokrasi olamaz..

Demokrasi kuvvetler ayrılığının birleşenlerinden meydana gelen bir rejimdir.

Demokrasi, hukukun evrensel ilkleriyle demokratik bir sisteme dönüşür..

Demokrasilerde, muhalefet ve medya iktidar kadar söz,karar ve yetki sahibidir..

Demokrasi, bir çoğunluk rejimidir ama kriterleri ‘temel hak ve özgürlüklere dayanır’ çoğulculuk kavramıyla uygulanır..

Demokrasilerde bireyin özgürlüğü çoğunluk ile kıyaslanamaz..

Birey çoğunluk karşısında kendini farklı hisseden kişidir..

Bir ülkede medya ne kadar özgürse, demokrasi de o kadar toplumun her kesimini kucaklıyor demektir..

Demokrasilerde yargının bağımsızlığı ve yansızlığı tartışılır durumda ise o üllkede demokrasi şaibe altında demektir..

Çünkü demokrasi ve hukuk birbirinden çıkan birbirini tamamlayan kavramlardır..

Toplumun her kesimi ve her bir yurttaşı hukukun güvencesinde değilse, demokrasi görece olarak uygulanıyor demektir.

Özünü   tarif ettiğimiz demokrasiyle Başbakan Erdoğan’ın demokrasi anlayışı ve uygulaması arasında bir benzerlik var mı?

Kısmi olarak var, Başbakan bir sandıktan bahseder bir de çoğunluktan, demokrasinin kolu kanadı olan kurumlarından ve kavramlarını hiçe sayar..

Bizim Başbakanın tasvip etmediği bir toplumsal tepki oluştuysa,meşhur gezi olayları gibi, kendine karşı yapılacak bir darbe girişiminin provaları yapılıyor demektir.

Başbakan Erdoğan’ın beğendiği  bir yargı kararı çıktıysa bu çok önemlidir yargı kararları tartışılmaz, eğer benimsemediği bir karar aldıysa yargı, bu çok manidardır ve iktidarının icraatlarına yönelik önünü kesen, bir yargı darbesidir.

Demokratik toplumlarda hiçbir ülkede bir başbakan yargı karalarlarına uyacağız diyemez ,bunu söylemesi bile suç sayılır ve o ülkede hakkında dava açılır..

Ama bizde Başbakan yargıya talimat veriyor,yargı dava açmazsa anayasal suç işlemiş oluyor, böylesi bir anlayışın iktidar olduğu yerde, demokrasi kök salıp boy artar mı?..

Temel hak ve özgürlükler hukukun güvencesinde sayılabilir mi?

Gerçi hakkını da terslim etmek gerekir Başbakan son beş yıldır demokrasinin kuvvetler ayrılığı önümüze engel diyerek hep  yakınmıştır..

Taraf gazetesi haberleri için bu devletin mahremini teşhir etmek vatan hainli demesi,her şeyin tuzu biberi olmuştur..

Aynı gazete Erdoğan’ın iktidarına karşı yapılacak darbe girişimlerini yayınladığında, bu basın özgürlüğü oluyordu..

Başbakan,MGK belgeleri  ve MİT fişlemeleri üzerine,başka şeyleri “Açıklarsam yer yerinden oynar” demesi,elimizde yasadışı işlerin belgesi var,diyor..

Başbakanın toplumu medya üzerinden korkutarak,suçlarını ifşa eden gazeteyi ve muhabiri vatan hainliği yapmakla suçlarken,kendisinin nitelikli bir suç işlediğini göz ardı ediyor..

Ama kendi iktidarında üzerinden beş yıl geçen Hırant Dink cinayeti ve iki yıla yaklaşan 34 kişinin savaş uçaklarıyla öldürüldüğü Roboski katliamının üzerine gitmez iken,10 yıllık iktidarında 10 bin 850 işçi iş kazarlında ölmüş buna 2013 yılı dahil değil, bu cinayet ekonomisinden söz bile etmiyor..

Erdoğan,harcamalarını  TBMM adına denetleme yetkisi olan Sayıştay’ın denetiminden kaçırıyor parlamento çoğunluğuna dayanarak.

Demokratik bir toplumda yaşayan bir kişi dışarıdan gelip bizim başbakanın konuşmalarını ve uygulamalarını analiz etse,Erdoğan için bu darbe yoluyla yönetime gelmiş,hukuka kendini denetlettirmeyen,basın özgürlüğüne karşı çıkan din üzerinden topluma format atmaya çalışan, demokrasinin kuvvetler ayrışığını tanımayan,demokrasiyi de kendine göre evhamlaştırmış birisi,diye yorumlasa yanlış mı yapmış olur?

Siyasetin rant olarak uygulandığı bir ülkede,yöneten ve yönetilen bir demokrasiyi hayata geçirmek için daha kat edeceğimiz çok uzun bir yol var,sabırla mücadele etmekten başka bir alternatifimiz yok.

Elbet bir gün bu kış biter yaz gelir.

Gazeteci geçinen tetikçi esnaf takımı için her yer şimdilik güllük gülistanlık.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums