Bu kripto para skandalı bir tuhaf

  • 24.04.2021 07:54

Önce haberi verelim:

“Internet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 2 milyar dolarla (kripto varlık) dün akşam saat 18'de İstanbul Havalimanı'ndan yurtdışına çıkması piyasada deprem etkisi yarattı. Özer, 2 milyar dolar mağduriyette yüksek tutara karşı çıkarak yurda dönüp devlet birimleri ile işbirliği yapacağını söyledi. Borsanın kapanması ile mağdur olan 391 bin yatırımcının avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, Thodex'te birkaç gündür para transferi sıkıntısı olduğunu, en son sitenin kapatıldığını ve yatırımcılar arasında panik başladığını söyledi. (HaberTürk, 22 Nisan 2021)”

Tüm basın haklı olarak üç gündür bu konuyu konuşuyor.

Ancak, henüz çok da konuşulmayan ve bendenizin de aklını kurcalayan başka bir konu var.

16 Mayıs 2021 tarihinde yani geçtiğimiz cuma günü 31456 sayılı Resmi Gazete'de Merkez Bankası bir yönetmelik yayınladı, isteyen Resmi Gazete'ye girip detaylarına bakabilir.

Aşağıda bu yönetmeliğin Merkez Bankası tarafından yayınlanan basın duyurusu var. 

Cuma günü yayınlanan yönetmelik kripto paraların artık ödemelerde kullanılmamasına yönelik düzenlemeler içeriyor ve önemli saptamalar yapıyor.

1-Kripto varlıklarda bir düzenleme ve denetim mekanizması yok.

2-Sistem önemli riskler barındırmaktadır.

3-Telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali yüksektir.

4-Güven zafiyeti yaratacak unsurlar içermektedir.

5-Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe konulmuştur.

Merkez Bankası'nın basın duyurusunu aynen aşağıya aktarıyorum:

“Sayı: 2021-17

16 Nisan 2021

Ödemeler Alanına İlişkin Basın Duyurusu

“Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.

Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı gözlenmiştir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zaafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.

Bu kapsamda, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” yürürlüğe konulmuştur.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

Thodex’in kurucusu harika çocuk Faruk Fatih Özer ise 20 Nisan Salı günü saat 18.00’de ülkeyi terk etmiştir.

Merkez Bankası yönetmeliğini okuduğunuz zaman (16 Nisan, Cuma) kripto paraların artık ödeme aracı olarak kullanılamayacağını yani sistemin bittiğini görüyorsunuz.

Zaten, Yönetmeliğin (16 Nisan, Cuma) hemen arkasından Thodex’in sitesi kapatılıyor, ödemelerde sıkıntı çıkıyor ve panik başlıyor.

Bu durumda bu harika çocuğun ülke dışına kaçacağını görmek için kâhin olmaya gerek yok ama görmemek için galiba başka karanlık nedenler mevcut.

Yönetmelik ile harika çocuğun kaçışı arasında tam koskoca beş gün var.

Fenerbahçe eski yöneticisi E. Koramiral Atilla Kıyat’ın yurt dışına çıkış yasağı var ama yüz milyonlarca doların yasa dışı yollarla ve bu harika çocuğun çıkışına yok.

Peki bu duruma nasıl engel olunamadı?

Masak, Emniyet hatta MİT ne iş yapıyorlar?    

Göz göre göre gelen bir devlet skandalı daha.

16 Mayıs günü Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğin muhtemelen bir hazırlık süreci de var, bu süreçte gerekli önlemler neden alınamadı?

Türkiye’de her yerden çok kötü kokular geliyor.  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums