Sosyal medya Wall Street’i de salladı

  • 1.02.2021 00:00

 Erdoğan ve ekibi haklılar, sosyal medyadan çok korkuyorlar, sınırlamalar getirmek istiyorlar, bunun için de çırpınıyorlar çünkü dünyanın en gelişmiş, en büyük, en kurallı işleyen, en derinlikli borsasını (Wall Street diyelim) sallayan, büyük hedge fonlarını perişan edebilen sosyal medyanın kendilerine neler yapabileceğini öngörebiliyorlar (hayret).

Geçtiğimiz hafta ABD’de ve Wall Street’te çok ilginç bir finansal hikaye yaşandı, kimileri de bu yaşananlara bir borsa masalı dedi ya da Davut’un (David) Goliath ile mücadelesine benzetti.

Hikayeyi kısaca özetlemek istiyorum.

GameStop isimli 1990 tarihinde kurulmuş, bilgisayar oyunları üreten ve satan bir firma var, bildiğim bir şirket değil, anlayabildiğim kadarıyla kötü de yönetiliyor, büyük borçların altına girmiş, başarısız ortaklıklar arayışına da katılmış ama sonuç pek parlak değil.

2020 Aralık ayı sonlarına doğru hisse değeri GameStop’un 19 ABD doları dolayında ve piyasa beklentileri hisse değerinin daha da düşeceği yönünde.

Bu aşamada bir hedge fund (kimileri bu hedge fon kavramını türkçeye koru(n)ma fonu, kimileri de akbaba fonu diye çeviriyorlar) GameStop hisselerini ters spekülasyon yaparak 19 dolardan belirli bir vadede ödeme taahhüdü ile alıyor ve hemen bu fiyattan piyasaya tekrar satıyor.

Amaç, nakit vermeden 19 dolardan nakit ödemeden alınan ve hemen nakden satılan bu hisseleri bir vadede daha düşük bir fiyatla mesela dokuz dolardan ödeme ve böylece hisse başına on dolar para kazanma.

Bu tipik bir spekülatif işlem, yasal ve meşru, çünkü risk alıyorsunuz; hedge fonun beklentisi Game Stop’un hisse değerinin önümüzdeki günlerde 19 doların çok altına düşeceği.

İşte tam da bu aşamada piyasaya Wall Street çapulcuları (!) giriyorlar, çok sayıda küçük yatırımcı, yaşları genç, covid nedeniyle kapanma sürecinde Wall Street ile ilgileniyorlar. 

Küçük yatırımlarını büyük sayıda küçük borsa oyuncusu olarak GameStop hisselerine yönlendiriyorlar; GameStop hisselerine büyük bir talep patlaması yaşanıyor ve 27 Ocak itibariyle GameStop’un hisse değeri 300 dolara çıkıyor.

Bu küçük yatırımcılar sosyal medyada örgütleniyorlar, “chat” grupları var.

Hedge fon 19 dolardan aldığı (ödeme taahhüdü ile) ve fiyatının daha da düşeceğini öngördüğü GameStop hisseleri 300 dolara çıkınca zorunlu olarak 19 dolara sattığı hisseleri üç yüz dolardan geri alıyor ve tahmin edilebileceği gibi çok büyük zarar ediyor.

Başka hedge fonların da borsa tarihinde başlarına böyle şeyler gelmemiş değil ama bu hikaye, kimileri borsa masalı diyor, sosyal medyada örgütlenen küçük yatırımcıların bir büyük hedge fonu büyük zarara uğratarak batırma hikayesi, bu açıdan finansal piyasalarda bir ilk.

Game Stop muhtemelen bu işten uzun vadede çok karlı çıkmayacak, kötü yönetilen şirket krizi aşamayacak ama bundan sonra da hedge fonlar artık zarar eden ve hisse değerleri düşmeye aday piyasaya (halka) açık şirketlere hücum ederken iki kere değil, yirmi iki kere düşünecekler. 

Söz konusu hedge fonun bu işlemden yaklaşık iki buçuk milyar dolar zarar ettiği ifade ediliyor.

Wall Street çapulcuları GameStop üzerinden verdikleri bu dersi bir kez daha ne zaman hangi hedge fon üzerinde deneyecekler, bu da bir bilinmez.

ABD sermaye piyasaları yönetimleri de yine muhtemelen bu tür işlemlere karşı piyasayı aksatmadan önlemler üretme peşindeler ama nasıl önlemler alacakları da pek belli değil.  

Çok kısa vadede Game Stop hisselerinin alış-satışını askıya aldılar.

Bu sosyal medya nelere kadirmiş, bu piyasa işlemleri üzerinden bunu da öğrendik.    

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums