“Oyunların nedeni büyüyen Türkiye” mi?

  • 28.04.2016 00:00

 “Oyunların nedeni büyüyen Türkiye” ifadesini geçen gün Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan kullandı.

Sayın Erdoğan’ın bu ifade ile muradı muhtemelen şu: “Ülkemiz Türkiye çok sayıda sıkıntıyı birlikte yaşıyor. Bunların en başında da hiç kuşkusuz terör geliyor. Terör ve benzeri belaların temel nedeni ise büyüyen, güçlenen Türkiye’nin önünü kesmek. Bazı güçler (burada muhtemelen kimi büyük devletler kastediliyor E.K.) Türkiye’nin zenginleşmesine, büyük devlet olmasına, bölgede güçlenmesine karşılar, bu nedenden de karşımıza terör gibi belaları çıkarıyorlar”.

Bu ifade ya da bu ifadenin içerdiği mantık aslında sadece Sayın Cumhurbaşkanımıza ait bir ifade, bir mantık değil.

Bu mantığa, bu ifadelere bu ülkede yaşayan bizler senelerdir alıştık.

Türkiye ne zaman önemli bir sıkıntı ile karşı karşıya kalsa siyasetçiler ve özellikle de iktidar siyasetçileri, bazen muhalefet de bu koroya katılıyor, tüm bu kötülüklerin büyüyen Türkiye’nin önünü kesmek için oyunlar olduğunu dile getiriyorlar.

Bu iddialara ilişkin iki temel itirazım var; birincisi iç siyasete, ikincisi ise küresel dengelere ait.

Önce birincisi: “Oyunların nedeni büyüyen Türkiye” dediğiniz zaman bir biçimde yanlışlarınızdan sıyrılıyorsunuz ve ülkede kötü giden bir şey varsa tüm bu sorumlulukları kim oldukları tam sarih olmayan dış güçlere ve iç işbirlikçilerine yüklemiş oluyorsunuz.

Siz mükemmelsiniz ama bu mükemmeliyet büyüyen Türkiye’ye yol açtığı için sizi baltalıyorlar.

Kürt meselesinde yaşadıklarımız, faiz lobisi son senelerin en popüler örnekleri.

Siz hala Anayasa 66’yı değiştirmeyin, sonra Kürt problemini dış güçlere bağlayın.

İkinci mesele ise muhtemelen daha da önemli ve kapsamlı.

Çünkü “Oyunların nedeni büyüyen Türkiye” ise en baştan büyük güçlerin ve dolayısıyla maşalarının zengin, gelişmiş, özgür yani büyük Türkiye istemediklerini varsayıyorsunuz.

Acaba bu varsayım doğru mu?

Büyük güçlerin simgesi olarak ABD’yi ve AB’yi alalım.

21. yüzyılda acaba ABD ve AB’nin çıkarları, bölgemize ilişkin beklentileri “büyümeyen, güçsüz bir Türkiye” mi?

Yoksa, ABD ve AB merkezlerinin çıkarları artık, 19. ve 20. yüzyılların aksine, bölgede güçlü, demokratik, hukuk devleti ilkesini özümsemiş bir Türkiye mi?

ABD ve AB’nin rasyonel ve kısa-orta-uzun vadeli çıkarları acaba Arap gençlerinin rol model olarak IŞİD militanlarını mı, yoksa AB üyeliğine aday, zenginleşen, demokratik bir Türkiye’nin gençliğini mi almalarıdır?

Dünyayı, 21. yüzyılı biraz anladık ise, ABD ve AB’nin beklentisinin büyüyen, zenginleşen, Ortadoğu’nun istikrarına katkı yapacak bir Türkiye olduğunu görmemek mümkün değildir.

Dolayısıyla, “Oyunların nedeni büyüyen Türkiye” söylemi, şayet oyunculardan kastedilen Ortadoğu diktatörlükleri, IŞİD militanları ise bir ölçüde doğrudur.

Yok, bu ifade ile hedef ABD ve AB merkezleri ise, gerçekten anlamsız bir ifade ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz lazım.

Ama, muhtemelen, kimi çevreler, “Oyunların nedeni büyüyen Türkiye” derken içeride yapılan vahim yanlışları saklama amacından başka hedef gütmemektedirler.

Bu sığ analizlerle bakalım ne kadar kendimizi kandırmaya devam edeceğiz?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums