Zonguldak’a ağır darbe: Filyos projesi

Rantçıların merkezi haline gelen Karadeniz’in en güzel doğasına sahip kentlerinden biri olan Zonguldak, taş kömürü üretiminden dolayı şimdiye kadar 5 binden fazla insanın yaşamına mal oldu. Şimdi yapılmak istenen ‘Filyos Vadisi’ projesiyle ise tüm canlıların yaşamı tehlikeye atılıyor

Zonguldak’a ağır darbe: Filyos projesi
4.10.2016 - 07:32
1992

Rantçıların merkezi haline gelen Karadeniz’in en güzel doğasına sahip kentlerinden biri olan Zonguldak, taş kömürü üretiminden dolayı şimdiye kadar 5 binden fazla insanın yaşamına mal oldu. Şimdi yapılmak istenen ‘Filyos Vadisi’ projesiyle ise tüm canlıların yaşamı tehlikeye atılıyor

Her kıyıdan, her dereden rant çıkarmaya koşullanmış sermaye güçleri, şimdi de Zonguldak’a yöneldi. ‘Filyos Vadisi’ projesi de bunlardan biri.

Filyos Vadisi projesinin 80’li yıllardan nüfusu azalmaya başlayan Zonguldak için kurtuluş reçetesi olarak sunulduğunu söyleyen Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı, Yaşanabilir Zonguldak Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Öztürk, konunun her seçim döneminde siyasetçilere seçim malzemesi olduğunu vurguladı. Projede termik santraller, demir-çelik fabrikaları, petrokimya tesisleri, rafineri gibi kirli teknoloji ürünü pek çok yatırımın bulunduğunu belirten Öztürk, “Oysa Filyos Vadisi, Sakarya Irmağı’ndan Kızılırmak Deltası’na kadar Karadeniz’in en değerli ekosistemidir. Gerek bitki çeşitliliği, gerekse endemik türler açısından son derece zengindir ve ırmağın denizle buluştuğu delta, göç kuşlarının uğrak noktasıdır. Filyos Irmağı’nın binlerce yılda sabırla oluşturduğu bereketli topraklar, sermayenin azgın kâr hırsına teslim edilmektedir” diye konuştu.

Tahribat büyük olacak

Şu anda Çatalağzı-Muslu bölgesinde yılda, 10 milyon ton kömür yakan 5 termik santralin faaliyet gösterdiğini söyleyen Öztürk, “Halen ÇED aşamasında bulunan diğer projelerle bu sayı 8’e, yakılacak kömür miktarı da 15 milyon tona çıkacak. Bu 8 santralin tamamının, 2 kilometrelik dar bir vadiye sığdırılması planlanıyor” dedi. Öztürk, Filyos Irmağı’nın denize döküldüğü alanda planlanan limanın kum zambağı gibi endemik bitkilerin olduğu bir alanda planlandığı hemen karşısında göç kuşların da barındığı deltanın bulunduğunu söyledi. Projenin ulaşım yolları ve müştemilatıyla birlikte büyük bir doğal tahribat yaratmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizen Öztürk, “İşsiz, aşsız, geleceksiz bırakılan, çocuklarına bir iş umudu peşinde olan bölge halkının karşı çıkışları, ne yazık ki, çok cılız durumda” diye konuştu.

Proje için, yaklaşık 390 hektar alanın sanayiye açılamasının hedeflendiğini söyleyen Öztürk, bunun tamemem rant amaçlı yapıldığını belirtti. Tarımsal açıdan da son derece önemli olan bu toprakların korunması için çevre örgütleri ve duyarlı çevrelerin mücadele ettiğini ve konuyla ilgili açılmış birçok davanın bulunduğunu dile getiren Öztürk, “Tüm bunlara gözünü yuman iktidar, doğa düşmanı yatırımları hayata geçirmek için niyetli görünüyor” dedi.

Projenin hayata geçmesiyle birlikte kuşların neslinin tehlikeye girdiğini söyleyen Öztürk, “Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de yaşayan 100 nadir kuştan 30’u burada kaydedilmiş bulunuyor. Aynı Müdürlüğün resmi internet sitesinde, bu çeşitliliğin tehdit altında olduğu yayınlandı. Aynı devletin bir başka birimiyse, ısrarla, sanayiye açmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Tarihi bir bölge

Filyos’un tarihi beş bin yıl öncesine dayanan Karadeniz’in en önemli antik yerleşimi olduğunu ve birkaç kilometre uzağındaki Kadıoğlu Köyü’nde bulunan Zeugma’yı aratmayan mozaikler, bölgenin, uzun bir tarihi olduğunu gösterdiğini belirten Öztürk, “Yeşilin her türüne bürünmüş ormanlarla deniz, peyzaj olarak her türlü güzelliği sunarken, zengin kestane ağaçları, manda yetiştiriciliği, balcılık, çilek yetiştiriciliği bölgenin zengin tarımsal potansiyelini oluşturuyor” dedi.

“Biz yörenin bir tarih, turizm ve tarım bölgesi olarak yeniden yapılandırılmasını istiyoruz” diye konuşan Öztürk, “Halkımızın gıda güvenliği açısından bunun zorunlu olduğunu ısrarla dile getiriyoruz” ifadesini kullandı. Yöredeki yoğun işsizliğe dikkat çeken Öztürk, “İşsizliğin her türlü kaygının üstüne çıkarak sesimizi bastırıyor. Biz yine de anlatmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Gülcan Kılagöz / İstanbul

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums