Trump ırkçılığı resmileştirdi

  • 22.12.2017 00:00

 Dünya politikası uzun süredir ABD’nin öncelikli düşmanlarına göre belirleniyor. ABD başkanı Trump, yeni ‘Ulusal Güvenlik Stratejisi’ni açıkladı. Bu strateji belgesi ABD başkanlarının dış politikada odaklanacakları hedefi tayin ediyor. Işın Elçin’in yazdığı gibi, ABD’nin politik adımları “bu metin aracılığıyla ete kemiğe bürünüyor ve savaşlardan göç yasalarına dış politikayla ilgili her tür politikanın icraata dönüştürülmesinde kullanılacak temel prensiplerin yer aldığı bir rehber işlevi görüyor.” (http://medyascope.tv/2017/12/18/6-soruda-trumpin-ulusal-guvenlik-stratejisi-ve-turkiye/)

Trump’ın bu temel stratejsinin ara başlıkları daha önceden açıklanmıştı. Ülke topraklarının korunması, ABD halkının güvenliğinin sağlanması ve ABD'nin refah düzeyinin yükseltilmesi, barışı güç kullanarak korumak ve Amerika’nın etki alanlarını korumak ve genişletmek.

Barışı güç kullanarak korumak, 11 Eylül saldırılarının ardından neocon liderliğin ilan ettiği ‘Önleyici savaş doktrinini’ çok andırıyor. ‘Önleyici savaş doktirini’ ABD’nin gelecekte tehdit olma ihtimali olan ülkelere ve bölgelere, bu ülke ve bölgelerden güncel somut hiçbir tehdit yönelmiş olmasa da askeri müdahalede bulunmak için ideolojik bir zemin sunuyordu. Barışı güçle korumak da, ABD’nin, kendi bakış açısından barışa ve ABD’ye tehdit olduğunu düşündüğü her ülke ve bölgeye yerinde müdahale etmek için ideolojik bir zemin sunuyor. Reagan’dan beri ABD başkanlarının açıkladığı bu strateji belgelerinin sonuncusu, Kuzey Kore, Rusya, Çin gibi ülkeleri hedef tahtasına koyuyor.  

Trump yeni strateji belgesinde, zamanında Bush’un Saddam Hüseyin Irak’ını hedeflemesine benzer terimlerle düşmanlaştırdığı gibi bugün İran’ı düşmanlaştırıyor. İran tüm strateji belgesinin merkezi noktası. Uluslararası toplumu tehlikeye atan nükleer silahlara sahip olan bir ülke olarak kodlanıyor. Tıpkı zamanında Irak’a söylendiği gibi İran’ın da terörizmi desteklediği ilan ediliyor.

Sadece İran değil, İran’la iletişim içinde olanlar da ABD tarafından cezlaandırılabilir bundan böyle!

Trump, ABD’nin Ortadoğu’da 2018 yılında daha etkin olacağını da söyledi. ABD’nin 2018 yılında Ortadoğu’da dost olarak gördüğü iki ülke cuntanın iktidarda olduğu Mısır ve Ortadoğu’da zulmün temel direği olan Suudi Arabistan.

Trump öte yandan radikal İslam kavramını kullanarak, terör-İslam ve radikallik arasında Bush’un kurduğu bağları bir kez daha kurmuş oldu.

ABD Kuzey Kore’i dünyaya tehdit olarak gördüğünü, Çin ve Rusya’nın ABD’nin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını dile getirmekle kalmadı sadece, iç politikada göçmen düşmanlığını, Meksikalılara yönelik özel ırkçılığı yeniden dile getirdi ve Meksika sınırına duvar örüleceğini söyledi.

Aynı saatlerde BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma ve büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararına karşı Filistin'in hazırladığı karar tasarısını görüştü ve ABD Filistin’in tasarısını veto etti. Vetonun hemen ardından ABD başkanının açıkladığı bu starteji belgesi, tüm dünyada savaş karşıtlarını, ırkçılık karşıtlarını, göçmenlerle dayanışan kampanyaları ve antikapitalistleri hızla harekete geçirmeli.

Bu göçmen düşmanı ırkçı belge dünya göçmenler gününde açıklandı. Unutmayalım!

Yıldız Önen

yildizonen@gmail.com 

(Sosyalist İşçi)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums