Türkiye yerel seçimler sonrası rutine dönecek mi?

  • 7.07.2019 00:00

 23 Haziran'daki tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini saymazsak, Türk seçmenler son dört yıl içinde altıncı defadır sandık başına gittiler. Herkes Türkiye'nin günlük rutinine geri dönmesi gerektiği ve ülkenin uğraşmak zorunda olduğu sayısız sorunlara odaklanma zamanının geldiğinde hemfikir. 

Ekonomik zorlukların artmaya devam etmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ekonomi bataklığa daha fazla batmadan, 2023 seçimlerini erkene çekme ihtimali var. 

Erdoğan, özellikle ekonomi ve dış ilişkilerde Türkiye’nin gerçek gündemine dönme niyetini açıkladı. İstanbul seçimlerinden hemen sonra G-20 toplantısına katılmak için Japonya'nın Osaka kentine gitti. 

Erdoğan burada ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer birkaç liderle ikili görüşmelerde bulundu. 

35 dakika süren Trump ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki çekişmeli konular dile getirildi. Görüşmeden sonra olumlu yorumlar yapan Trump, eski ABD başkanı Barrack Obama'yı Türkiye'ye Patriot füzelerinin satılmasını reddetmekle suçladı. 

Geçmişte vaatlerini yerine getirmekte başarısız olan Trump’ın sözlerine güvenilemez. Ayrıca, Erdoğan Trump’ın desteğini aldığını açıkladıktan sonra, Pentagon sözcüsü, ABD’nin pozisyonunda (Türkiye’nin Rus S-400 sistemini satın almasıyla ilgili olarak) hiçbir değişiklik olmadığını söyledi. 

Erdoğan, Halkbank olayında olumlu bir gelişme beklenebileceğini de belirtti. Türkiye’nin devlet bankası Halkbank, ABD’nin İran’la ilgili yaptırımlarının delinmesinde kullanılmıştı. Bu mesele ile ilgili ABD'de devam eden iki ayrı mahkeme bulunuyor. Bunlardan biri, bu olay nedeniyle Halkbank’a verilecek para cezası ile ilgili.

Çok büyük miktarda bir cezaya karar verilmesi, Türkiye'nin zaten kırılgan olan ekonomisini sarsabilecektir. Diğeri mahkeme ise ABD'de hapis cezasına çarptırılan Halkbank yöneticisi Hakan Atilla hakkında. Belirli koşullar yerine getirildiği takdirde, bu ayın sonuna doğru serbest bırakılabileceği söyleniyor. 

Trump, S-400 füzelerinin konuşlandırılması durumunda, Türkiye'ye uygulanacak CAATSA önlemleri için elinden gelenin en iyisini yapmaya söz verdi. Trump’ın iyimser vaatlerinin ne ölçüde yerine getirilebileceğini çok yakında göreceğiz. 

Erdoğan’ın Putin ile konuşması bir saatten biraz az sürdü. Konuşma sırasında iki liderin vurguladıkları arasında farklılıklar dikkat çekti. Erdoğan, S-400 için teknoloji transferi beklentisini dile getirdi. Ayrıca, Rusya'nın Türkiye'de inşa ettiği nükleer santralin nükleer olmayan bileşenlerinin Türkiye pazarından satın alınabileceğini belirtti.

Ayrıca belirli pasaport kategorilerindeki Türk vatandaşlarının vize muafiyeti ile ilgili hala bir ilerleme olmadığından şikâyet ederek sürecin hızlanmasını istedi. 

Putin bu üç nokta hakkında yorum yapmadı. Büyük enerji projelerinin uygulanmasındaki ilerlemeden ve ikili dış ticarette yüzde 15'lik artıştan övgüyle bahseden Putin, ayrıca yılda altı milyon Rus turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve Türkiye'nin bundan dolayı beş milyar dolar kazandığını belirtti. 

Suriye konusu da görüşme sırasında gündeme geldi, ancak iki ülkenin Suriye’deki ve de özellikle İdlib'deki pozisyonları, uzlaşma beklenemeyecek kadar uzak olduğunda bir uyum bulunması zor.

Osaka Zirvesi’nden önce, Türk savunma bakanı, Rus mevkidaşına İdlib’in güneyindeki gözlem noktalarından birinde dört Türk askerini yaralayan Suriye topçu ateşini şikâyet etti. Ancak Rusya’nın bu şikâyet sonrasında bir eyleme geçmesini beklemek gerçekçi değil, çünkü Rusya halen Suriye’nin İdlib’ de El Kaide ve El Nusra’ya bağlı silahlı muhalif gruplara yönelik saldırılarına çok etkili bir şekilde destek veriyor. 

Bu görüşmeler sadece G-20 toplantısı dâhilinde görüş alışverişleri olduğundan, çok yoğun müzakerelerin gerçekleşmesi beklenmiyordu. Bu konuşmanın içeriği medyaya doğru bir şekilde yansıtılırsa, her iki liderin önceliklerinin ne olduğu daha net anlaşılacaktır. 

Türk halkı hükümetin tüm sorunlu alanlarda yapısal reformlar yapmasını ve ülkeyi kurtuluşa götürmesini dört gözle bekliyor. Aksi takdirde AKP sonuçlarına katlanacak, ancak ülke bu sonuçlardan fazlasına katlanacak.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums