ABD şimdi ne yapmak istiyor?

  • 8.01.2018 00:00

 ABD tarafından cinayet örgütü PKK’nın merkez kadrosundaki katillerden bazılarının başına ödül konulması, bu ülkenin Ortadoğu ve özellikle Suriye siyasetinde değişikliğe gidildiği yolunda değerlendirmelere yol açtığı görülmektedir. Buradaki problemi, bir soru etrafında ortaya koymak konuyu daha anlaşılır kılabilir: ABD, PKK’nın başındaki bazı katilleri gözden çıkardığını açıklayarak PKK ile onun Suriye uzantısının birbirinden farklı olduğu konusunda kimi inandırmak istemektedir ya da kimi ikna edebilir?

“Bilindiği gibi ABD Türkiye arasındaki ilişkiler uzun zamandan bu tarafa belli bir gerilim içinde seyretmekte, çeşitli dalgalanmaların meydana geldiği bir süreç yaşanmaktadır. Bunu, Trump’ın ‘dengesiz yönetim anlayışına’ bağlamaya çalışanların her şeyden önce yanıldıklarını belirtmek gerekir. Bu konuda ABD-Türkiye arasında bölgesel siyasette makasın açıldığı dönemin daha önce gerçekleştiğini hatırlamak yeterlidir; ancak Trump döneminde sorunun devam ederek bugüne geldiği söylenebilir.”

ABD SİYASETİ DEĞİŞMİYOR

ABD, bırakınız bu katiller için para ödülü koymasını, bunları yakalasa ya da başka türlü etkisiz hale getirse de ‘temel problemi’ çözme konusunda bir adım atmış olmayacaktır. Bunun nedeni, Türkiye karşısında hâlâ terör saldırılarını yöneten bu örgütün Suriye’de faaliyetlerini sürdürmesine binlerce TIR silah ve cephane desteği sağlayarak, bu yapının bir askeri güce dönüşümü için eğitim vererek sürdürdüğü Türkiye karşıtı siyasette herhangi bir değişmenin mevzu bahis olmamasıdır.

Bu konuda ABD’nin bazı sorunlar yaşadığı, başta kendi kamuoyu olmak üzere Suriye siyaseti konusunda bazı eleştirilerle karşılaştığı görülmektedir. İçerde kendi kamuoyunda terör örgütüne silah desteği vermesini eleştirenler olduğu gibi dışarda da özellikle Batı’da, ABD’nin uluslararası hukuka göre terör örgütü olarak kabul edilmiş PKK/PYD ve türevleriyle kurduğu ilişki konusunda bir kamuoyu dikkatinin oluştuğu gözlenmektedir. ABD’nin bilhassa Kudüs meselesindeki yanlışı, Türkiye’ye karşı ekonomik saldırıları ve şimdi İran ambargosu konusundaki haksız tutumu ve bu ülkenin son BM Genel Kurulu’nda karşılaştığı tepkiler yüzünden, ‘ABD terör örgütüyle değil, Suriye’de Demokratik Güçlerle işbirliği yapmaktadır’algısını oluşturma arayışına girmiş olabilir.

TÜRKİYE KARŞITI SİYASET

ABD, Suriye’de başından bu tarafa ileri sürdüğü bir iddiayı desteklemek üzere yaptığı bu girişimle kimi aldatmak/yanıltmak isterse istesin bunun Türkiye için bir şey ifade etmeyeceği açıktır. Yönetici kadroları arasında kim olursa, kim değişirse değişsin bu örgüt Türkiye düşmanı kanlı bir terör örgütüdür.

“Burada esasen üzerinde durulması sorgulanması gereken husus şudur: ABD’nin, hangi taktik adım atılırsa atılsın, Ortadoğu siyasetinde temel bir değişimin olup olmadığıdır; bir başka ifadeyle mesele Irak’ın, Suriye’nin, İran’ın bölünmesi, Türkiye’ye yönelik tehditler ifade eden Ortadoğu haritasının yeniden çizilmesinden vazgeçtiğini gösteren bir emarenin var olup olmadığıdır. Açık söyleyelim, Fırat’ın doğusunda PKK/PYD yapılanmasını siyasi bir varlık haline getirme siyasetini sürdüren, Türkiye’nin düşmanlarıyla birlikte bunu yapmaya çalışan ABD’nin bu anlayışla Türkiye ile bir uzlaşma noktası bulması zordur.”

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums