Akdeniz neden paylaşılamaz?

  • 23.07.2018 00:00

 Günlerden bir gün önemli bir devlet kuruluşunun başındaki yöneticiden uluslararası bir şirketin Türkiye temsilcisi, şirketinin üst düzey yönetimi için randevu ister. Meselenin yabancı kuruluşun yatırımıyla ilgili olduğunu söyledikten sonra; kendilerine gün ve zaman belirtilerek bir görüşme ayarlanır. Yabancı kuruluş uluslararası petrol arama ve işletmesiyle ilgili faaliyetleri olan dev bir ABD şirketidir. Bu konularla ilgili Türk devlet kuruluşuyla birlikte Akdeniz’de, Kıbrıs’la Türkiye arasındaki geniş alanda, İskenderun’a kadar uzanan bir sahada petrol aramak, sonra da işletmek üzere çalışmaktadırlar. Görüşmenin maksadı bellidir, bu çalışmalar esnasında kullanılacak bir liman sahasına ihtiyaçları vardır ve yer kiralamak istemektedirler.

“Teknik çalışmalar yapıldıktan sonra bu yabancı şirkete yer kiralandığında devlet kuruluşunun kasasına bu işten yüklüce para girecektir. Uluslararası kuruluşla görüşmeler sürerken, yabancı uzman ve yöneticiler Akdeniz’le ilgili etraflıca bir brifing vererek bu coğrafyadaki zengin petrol ve doğalgaz rezervleriyle ilgili yaptıkları çalışmaları görüntülü olarak anlatırlar. Akdeniz çok zengin kaynaklara sahiptir ve bu bakir kaynakların ortaya çıkarılmasıyla Türkiye dâhil bölge ülkelerinin kaderi değişecektir.”

AKDENİZ’DE BİR YER

Sonra ne olmuştur da bu faaliyet birdenbire askıya alınmış, gelen o kadar malzeme, teknik araç, sondaj gemileri işi bırakıp geriye çağrılmışlardır? Çünkü ABD önce Afganistan ve Irak’a saldırı kararı almış, arkasından bütün bölgenin siyasi sınırlarını yeniden düzenleme kararını uygulamaya sokmuştur. Türkiye ve Kıbrıs arasındaki sahada geniş petrol-gaz rezervi tespit ederek burada sondaj yapmak isteyen ‘uluslararası kuruluş’ bazı gerekçeleri ileri sürerek geri çekilmiştir. Nereye gitmiştir dersiniz, evine mi? Hayır, gittikleri yer önce İsrail sonra Mısır’dır veya ikisine birden demir atmıştır.

“Geçtiğimiz cuma günü Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 44. Yıldönümü kutlanırken Akdeniz’e yeniden dönüp bakıldığında durum nicedir? Mısır’da askeri darbeyle seçilmiş yönetimi devirenler, aynı operasyonu birçok bölge ülkesinde sahneye koymak için ellerinden geleni yapmışlardır. Irak, Suriye, Libya, Mısır’a yönelik müdahaleleriyle bu ülkeleri parçalanmanın eşiğine getiren Batı sistemi, bunlarla yetinmeyerek Türkiye ve İran’ı da işin içine katmaya yönelik çeşitli teşebbüslerde bulunmuştur. PKK/PYD saldırıları üzerinden netice alamayacaklarını gördükten sonra FETÖ yapılanmasıyla doğrudan bir askeri darbeyle Türkiye’ye müdahale girişimi hep aynı gayeye matuftur.”

Akdeniz’i kadim Akdeniz ülkelerine, özellikle Türkiye’ye bırakmamak için her yola başvurmaya niyetlidirler. Kıbrıs meselesinde Yunanistan’ın uzlaşmaz tutumu onun kendi iradesinden çok Batı’nın beklentilerini yansıtmaktadır; hele son zamanlarda ikide bir kalkıp askeri tehdit anlamına gelen Ege’deki saldırgan tutumu sergilemesinin başka bir mantığı olabilir mi?

ORADA NE VAR?

Akdeniz bütün tarihi zamanlar için önemli bir mekândır. Ünlü tarihçi Braudel Akdeniz’in sadece imparatorlukları değil tarihi de nasıl şekillendirdiğinin üzerinde durur. Akdeniz bir uygarlık potansiyelidir ve bünyesinde eski çağlardan bu tarafa zenginlikler taşımıştır. İlk zamanlarda şehir devletleri arasındaki mekân olarak ilk medeniyetlerin oluşumuna zemin hazırlarken sonra imparatorlukların doğum yeri olacaktır.

“Biz Türkler açısından da Selçuklulardan bu yana Akdeniz’in stratejik bir önemi vardır. Osmanlı devleti bir Akdeniz imparatorluğudur. Sadece ticaretin değil, dünyanın denizci-askeri üstünlüğü de Türklerin eline geçmişse burada Akdeniz’in yeri tartışılmazdır. Şimdi yeniden Akdeniz vazgeçilmez bir yer olmuştur, bu sadece petrolden dolayı değildir, Batı sisteminin, burayı küresel kontrol gücü oluşturma merkezi olarak seçildiği içindir. Doğu için vazgeçilmez olduğunu söylemeye gerek var mı?”

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums