Dava

  • 15.03.2019 00:00

 “Josef K. iftiraya uğramış olmalıydı, çünkü kötü bir şey yapmadığı halde bir sabah tutuklandı.”

“[Osman K.]’nın “05.04.2013 tarihinde TK1035 sefer sayılı uçağın 8D numaralı koltukta Macaristan’a seyahat ettiği, 06.04.2013 tarihinde TK1036 sefer sayılı uçağın 11B numaralı koltukta Macaristan’dan ülkemize seyahat ettiği, şüphelilerinden Gökçe Tüylüoğlu (tüm alıntılarda soyadları büyük harflerle, uö) isimli şahsın da 05.04.2013 tarihinde TK1035 sefer sayılı aynı uçağın 8C numaralı koltukta Macaristan’a seyahat ettiği, 06.04.2013 tarihinde TK1036 sefer sayılı aynı uçağın 11C numaralı koltukta Macaristan’dan ülkemize seyahat ettiği, tespit edilen bu seyahatin de gezi kalkışması eylemlerinin hemen öncesinde gerçekleşmesi ve Açık Toplum Vakfı kurucusu George Soros’un yoğun faaliyetleri bulunan ve hatta bu ülkedeki üniversitesini iddianame hazırlanma sürecinde benzer faaliyetleri sebebiyle farklı ülkeye taşıdığı bilindiğinden şüphelilerin bu seyahatinin de gezi kalkışması eylemlerine yönelik koordinasyon faaliyeti kapsamında olduğu anlaşılmıştır.”

“‘Hayır’, dedi pencerenin yanındaki adam. Kitabını bir sehpanın üzerine atıp ayağa kalktı. ‘Çıkamazsınız, tutuklusunuz.’ ‘Belli oluyor,’ dedi K. ‘Peki ama neden?’ ‘Bunu söylemek bize düşmez. Odanıza dönüp bekleyin. Kovuşturma başladı, zamanı geldiğinde her şeyi öğreneceksiniz.”

“Gene Sharp’ın ‘Diktatörlükten Demokrasiye’ (From Dictatorship to Democracy) isimli kitabında yer alan ve 198 Pasif Eylem Metodu ile Gezi kalkışmasında meydana gelen hadiseler karşılaştırıldığında ise;

198 şiddetsiz mücadele yöntemi şiddetsiz protesto ve ikna yöntemleri (seçme, uö)

12. Gökyüzüne veya toprağa yazılan yazılar

14. Sahte-alaycı Ödüller

20. İbadet ve tapınma (İstiklal Caddesi’nde yeryüzü iftarları adında iftar yemeği organize edilmiş ve Ziya Azazi Mevlevi dansı ile protestoculara destekte bulunmuştur.)

33. Arkadaşlık etme (Gezi olayları sırasında bazı göstericiler ile polis memurları arasında çiçek dağıtma olayları yaşanmıştır.) 

35. Eğlendirici-neşelendirici hicivler ve muziplikler 

36. Oyun ve müzik gösterileri (Kardeş Türküler, Duman gibi pek çok müzik grubu şarkı besteledi, Roger Waters’ın ‘ The Wall’  konser turu İstanbul performansında isyan sürecinde ölen kişilerin fotoğrafları yansıtıldı.

37. Şarkı söylemek

51. Çekip gitmek (Gezi kalkışması sırasında KESK, DİSK ve diğer sendikaların iş bırakması)

52. Sessizlik

57. Lysistratik eylemsizlik (Ör: Partner ile sevişmeme)

65. Evde kalmak (Memet Ali Alabora başta olmak üzere Mi Minör ile bağlantılı olan kişilerin birçoğu olaylar sırasında bir süre evden çıkmamışlardır.)

69. Kolektif kaybolma

135. Popüler sadakatsizlik 

167. Ruhani dua eylemleri (Antikapitalist Müslümanlar Gezi Parkı’nda cuma namazı kıldırmıştır.)

188. Ucuzlatma

195. Hapis cezası almaya çabalamak 

196. ‘Tarafsız’ hukuka karşı sivil itaatsizlik

“Hiç kuşkunuz olmasın beyler, bu yargının ortaya çıkardıklarının ardında, dolayısıyla da benden söz etmek gerekirse tutuklanmamın ve bugün maruz kaldığım sorgulamanın ardında büyük bir örgüt bulunmakta, yalnızca rüşvetçi gözcüleri, polis şeflerini ve … sorgu yargıçlarını … kullanmakla kalmayıp, ayrıca müstahdemleriyle birlikte çok sayıda uşak, yazman, polis ve diğer ilgililerle, hatta söylemekten çekinmiyorum, belki de işkencecileriyle birlikte yüksek yargıçları da içeren bir örgüt. Şimdi beyler, bu büyük örgütün anlamı ne olabilir?”

“Bu faaliyetleri çerçevesinde George Soros’un bu ve benzer operasyonların ülkedışı ayağını oluşturduğu, şüpheli [Osman K.]’nın ise ülkemizde önderliğini ve koordinesini yaptığı yapının, oluşan bu ortamı ve dış ülkelerin baskısı ile de Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini istifaya zorlamak gayesinde olduğu, bunun gerçekleşmemesi halinde ise diğer ülkelerde yaşanan örneklerde olduğu gibi silah kullanımı ve iç savaş senaryolarına uygun ortamı hazırlamak gibi gizli silahlarını da hazırda beklettiği anlaşılmıştır.”

“Kalkışmanın 2011 yılından başlayarak planlandığı, üniversite, tiyatro salonları vb. bazı yerlerde provalarının yapıldığı, diğer ülkelerde sahneye konan ve birçok yerde kendileri açısından başarıya ulaşan kalkışma eylemlerinde kurguladıkları eylemlerle benzerlikleri göz önüne alındığında, bu şekilde meydana gelen olayların oluşum süreci, biçimi ve kapsamı göz önüne alındığında, soruşturmaya konu yapılanmanın sıradan bir topluluk olmadığı, tam aksine bilinen gezi kalkışmasından çok öncesinde organize olmuş, planlı bir şekilde hareket eden, finansmanı yurt dışından ve yurt içi uzantılarından sağlanmış, stk’lardan ticari firmalara kadar uzanan geniş bir yelpazede kendisine legal ve illegal amaçları olan paydaşlar edinmiş, kalkışmanın sonuca ulaşmasında kullanılmak üzere basın yayın kuruluşları kurma gayretine dahi girecek boyutta geniş düşüncelere sahip, amaç suçu işlemek üzere çok çeşitli ideolojilere sahip paydaşları bir araya getirme yeteneğine sahip kollektif bir oluşum olduğu gerçeği karşımıza çıkmaktadır.” (Bu paragrafın neredeyse tümü büyük harflerle, uö)

“Ben yalnızca kamuoyuna genel bir aksaklığı göstermek istiyorum. Dinleyin: Yaklaşık on gün önce tutuklandım; olup bitenler bana gülünç geliyor, ama söz konusu olan bu değil. Sabahın köründe gelip yatağımda baskın yaptılar. Belki de – sorgu yargıcının söylediklerinden sonra bu bana çok mümkün görünüyor – belki de tıpkı benim gibi suçsuz olan bir duvar boyacısını tutuklama emrini almışlardı, ama nasıl olduysa uygulamaya geçmek için beni seçtiler.”

“George Soros’un Orta doğu ve Baltık ülkelerinde gerçekleşen ‘özgürlükçü hareket’ olarak nitelenen halk hareketlerinde finans desteği sağladığı ve İvan Maroviç’in yönetimindeki Otpor örgütünün bu kalkışmada öne çıktığı bilgileri aşikardır. Bu şahsın Türkiye’deki bağlantısı olan Açık Toplum Vakfı sayesinde para aktardığı kişi ise [Osman K.] olmuştur.”

“‘Suçsuz musunuz?’ ‘Evet,’ dedi K. … ‘Tamamen suçsuzum.’ ‘Ya, demek öyle!’ dedi ressam, düşünceli bir ifadeyle başını eğerek. Sonra aniden başını kaldırdı. ‘Suçsuzsanız, iş çok basit sayılır,’ dedi. ‘Suçsuz olduğunuza göre, bilgi edinmenize de gerek kalmayacak. Kurtulmanızı tek başıma sağlayabilirim.’ ‘Nasıl başaracaksınız bunu?’ diye sordu K. ‘Az önce bana yargının hiçbir kanıt kabul etmediğini söylememiş miydiniz?’ ‘Mahkeme önünde sunulanları kabul etmez,’ dedi ressam, K.’ya belirgin bir şey göstermek ister gibi işaret parmağını kaldırarak. ‘Ancak bekleme salonlarında, koridorlarda ya da bu atölyede resmen üretilen kanıtlarda iş değişir.”

“…görüşmelerden [Osman K.] isimli şahsın bahse konu eyleme katılan şahısları finanse ettiği, eylemde kullanılacak malzemelerin temini için hesap numarası açtırdığı, eylemde göstericilerin polisle çatışmaya girerken kullandıkları gaz maskesi, gözlük, süt ve göstericiler için yemek – kahvaltı ve eylemcilerin gezi parkında kullanması için masa ve ses sistemi vb. malzemeleri temin ettiği tespit edilmiştir.”

“Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs eylemleri yönünden hareketin ve organizasyonun yurt içindeki baş aktörü olan [Osman K.] ve diğer şüphelilerin, kalkışmanın başladığı tarih ve ilerleyen dönemi içerisinde, ‘Gezi ruhunu canlı tutmak derinleştirerek Anadolu’ya yaymak’ (tırnak içi büyük harflerle, uö) adına birçok toplantı, forum, etkinlik, faaliyet düzenlediği, hatta bu amaçla televizyon kanalı kurma çalışmaları yaptıkları tespit edilmiştir.”

“‘Sen Josef K.’sın,’ dedi rahip ve kolunu belli belirsiz yukarı kaldırdı … ‘Sanıksın sen!’ dedi rahip sesini iyice alçaltarak. ‘Evet,’ dedi K., ‘bunu bana bildirdiler.’ … ‘Davanın kötü gittiğini biliyor musun?’ dedi rahip. ‘Bana da öyle geliyor,’ diye karşılık verdi K. … ‘Nasıl biteceğini bilmiyorum. Sen biliyor musun?’ ‘Hayır. Ama korkarım kötü bitecek. Seni suçlu sanıyorlar. Davan belki de küçük mahkeme kapsamından hiç çıkmayacak. Şimdilik, en azından suçunun kanıtlanmış olduğunu düşünüyorlar.’ ‘Ama ben suçlu değilim! Hata yapıldı. Hem bir insan nasıl suçlu olabilir ki? Hepimiz insanız, birbirimize benziyoruz.’ ‘Doğru, ama suçluların hepsi böyle söyler.’

“Yine 5237 sayılı TCK’nin 312. maddesinde; ‘hükûmete karşı suç’ (tırnak içi büyük harflerle, uö) Madde 312- (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.’ denilmektedir. Bu bağlamda şüphelilerin tamamının terör suçlusu olduğunun ve eylemlerinin terör suçunu oluşturduğunun kabulünde zorunluluk bulunmaktadır.”

“Mantık istediği kadar sarsılmaz olsun, yaşamak isteyen bir adama direnemez. Hiç görmediği yargıç neredeydi? Hiçbir zaman ulaşamadığı yüksek mahkeme neredeydi? Ellerini kaldırıp parmaklarını açtı. Ancak adamlardan biri gırtlağına yapışmıştı. Öteki de bıçağı yüreğine saplayıp iki kez çevirdi. K., gözlerinin feri sönerken, yanak yanağa vermiş iki adamın yüzüne doğru eğilip çözülüşü gözlediklerini gördü.”

“‘Bir köpek gibi!’ dedi, sanki utanç kendisinden sonra da yaşamalıymışçasına.”

Bir köpek gibi…

Not: Bu yazıdaki alıntılar Franz Kafka’nın Dava romanı (Can Yayınları, Almanca aslından çeviren Ahmet Cemal) ile Gezi Parkı İddianamesi’nden yapılmıştır (iddianamenin tam metnine buradan ulaşılabilir).

İddianameden yapılan alıntılarda üslup, dil, imla olduğu gibi korunmuştur. Alıntılardaki tek değişiklik Mehmet Osman Kavala ismi yerine Osman K. kullanılmasıdır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums