Turkcell’le bağlanma hayata!

  • 15.04.2016 00:00

 Her ne kadar konu hakkında yayın yasağı olsa da duymayan kalmamıştır herhalde.

Karaman’da görevli bir öğretmen iktidardaki AKP’ye yakın Ensar Vakfı ve vakfın kardeş kuruluşlarından Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’ne (KAİMDER) bağlı ‘yasadışı’ evlerde 2002’den bu yana 13 ila 14 yaşlarındaki 10 çocuğa tecavüz ediyor.

Mağdurlardan birinin ailesine anlatması üzerine ortaya çıkan bu korkunç skandal üzerine sorumlu M.B. göz altına alınırken iktidar, dindar nesiller yetiştirme projesinin en önemli ayaklarından Ensar Vakfı’na sahip çıkıyor; hatta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu “Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz. Biz Ensar Vakfı’nı da tanıyoruz, hizmetlerini de takdir ediyoruz” diye açıklama yapıyor (Ayrıntıları bilmeyenlereİsmail Saymaz’ın Habertürk’teki Enine Boyuna programında yaptığı açıklamaları dinlemelerini öneririm).

Türkiye’nin Turkcell’i!

Buraya kadar ‘Yeni Türkiye’ koşullarında anormal bir durum yok. AKP iktidarı ya da Ali Bayramoğlu’ca ifade edelim, ‘ülkeyi yöneten siyasi irade’yle ilişkili kurum ve kişiler tarafından bir suç işleniyor; bu suç hakkında üzerinden 24 saat bile geçmeden yayın yasağı kararı alınıyor; havuz medyası ve evrim geçirerek trolleşme sürecini tamamlamış tetikçi-gazeteciler başka bir hedefe saldırarak (Kemal Kılıçdaroğlu) gündemi değiştiriyor; bu arada“Oğlan bizim kız bizim” yargı konunun üzerini örtüyor. Hayat devam ediyor.

Ancak farklı bir durum ortaya çıkıyor ve kamuoyunda, daha doğrusu AKP’ye oy vermemiş diğer Türkiye’de, Ensar Vakfı’nın sponsorlarından Turkcell’e karşı bir boykot kampanyası başlıyor. Sosyal medya üzerinden yayılan bu kampanya sonucu aralarında benim de olduğum birçok Turkcell kullanıcısı protesto amacıyla operatör değiştiriyor.

Peki bunun üzerine Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell ne yapıyor? Bir açıklamayla Ensar Vakfı’na desteğini sürdüreceğini bildiriyor – ki bunda şaşılacak bir şey yok; günümüz koşullarında AKP iktidarını karşısına almaya cesaret edecek kurum sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Ancak bununla yetinmiyor ve buram buram milliyetçi hamaset kokan bir kampanya başlatıyor. Bu kampanyada şirketin ‘devlet kontrolünde’ olduğu hatırlatılıyor ve Turkcell’e saldıranların ‘markanın hisselerini düşürerek devletin zarar görmesini’ istediği iddia ediliyor. Hızını alamayan şirket, “Türkiye’nin milli bir markasının gelişmesininistemeyenler, Turkcell’in milli kalmasını istemeyenler Turkcell’e saldırıyor” (Türkçe hatası orijinal metinde) diye atıp tutuyor.

Bu da yetmiyor, Turkcell-Ensar bağlantısı üzerine atılmış toplam 733 twite erişimin yasaklanması için İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne dava açılıyor.

#sansurcell

Tesadüfe bakın ki bu 733 twit arasında benim de iki twitim var. Turkcell’in erişime yasaklanmasını istediği iki twitim şöyle: “Çocuk tecavüzcülerine sponsor olmayan operatör önerisi? Prdn, benim paramla çocuk tecavüzcülerine sponsor olmayan? @Turkcell @TurkcellHizmet”; “Gelen önerilere bakılırsa @VodafoneTR çocuk tecavüzcülerine sponsorluk vermiyormuş. Eski dost @Turkcell @TurkcellHizmet’den ayrılma vakti.

Mahkemeden Twitter aracılığıyla tarafıma gönderilen “kararda” (!) söz konusu twitlerin “Müvekkilin toplum nezdindeki konum ve saygınlığını zedeleyici, küçük düşürücü içerikler olduğu görülmüştür” deniyor. Öte yandan 2016 Columbia Küresel İfade Özgürlüğü Ödülü’nü kazanan Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz’in de belirttiği gibi, karar herhangi bir gerekçe içermiyor! Ancak sorun elbette sadece yasal değil.

  • Bir iletişim firması nasıl sansürü savunur, ifade özgürlüğünü ayaklar altına alan bir karar çıkması için mahkemeye başvurur?
  • Bir müşterinin istediği şirketten hizmet alma hakkı yok mudur? Müşteri, kendi parasıyla ayakta duran bir şirketin tercihlerini eleştirme hakkına sahip değil midir?
  • Mesele eleştiri değil hakaret ise yukarıdaki iki twitte hakaret olmadığı ortada. Evet, içerik Ensar Vakfı’nın, dolaylı olarak da Turkcell’in tecavüz olayıyla ilgili olabileceğini ima ediyor. Ama sadece ‘ima ediyor’, kişisel kanaat bildiriyor. Yaptırım gücü olmayan sıradan bir birey, bir kullanıcı olarak istediğim kanaati ifade edebilirim. Kaldı ki, bu olayda Ensar Vakfı’nın ve devletin (İsmail Saymaz’ın yukarıda link’i verilen videosunu mutlaka izleyin) sorumluluğu olduğuna dair güçlü deliller var ve, evet, Turkcell Vakfı destekleyerek dolaylı olarak bu skandalın örtülmesine de destek vermiş oluyor.
  • Turkcell’in kamuoyu nezdindeki ‘konum ve saygınlığını’ zedeleyen, küçük düşüren çoğu anonim hesaplardan atılmış 733 twit midir, firmanın kaçak ev işleten, adı tecavüz olayına karışmış bir vakfı desteklemesi midir? Bir iletişim kurumunun iletişimi yasal yollarla engelleme girişiminden daha küçük düşürücü bir şey olabilir mi?

Şu millilik meselesine gelince. Milli markamızın yüzde 38’i kime ait biliyor musunuz? İsveç ve Finlandiya ortak firması Telia Sonera’ya! Bu arada Sn Turkcell yetkilileri, neden resmi web sitenizde bu ortaklığın %14,02 olduğu iddia ediliyor? Yoksa yatırımcılarınıza yeterince ‘yerli ve milli’ olmadığınız acı gerçeğini söylemeye çekiniyor musunuz? 

Dünya Türkiye’den Büyüktür!

Şirketinizin yönetim yapısı ve çıkarlarınız gereği Ensar Vakfı’na destek vermeyi sürdürmeyi tercih edebilirsiniz. Ama unutmayın, dünya Türkiye’den büyük. İnternet yerel mahkeme kararlarıyla sansürleyebileceğiniz bir mecra değil. Twitter ne karar verirse versin, o twitlerde ifade edilenleri yazmaya, söylemeye devam edeceğiz. Sansürcülüğünüzü tüm dünyaya duyuracağız.

Ama en önemlisi hayata Turkcell’le bağlanmayacağız!

Twitter’a bir not: Twitter’dan tarafıma gönderilen notta “Mahkeme kararının Türkiye’deki ifade özgürlükleri ilkelerine uygun olmadığı gerekçesiyle karara itiraz dilekçemizi ilgili mahkemelere vermeyi hedefliyoruz”deniliyor. Açık ölüm tehditlerini bile ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendiren, bu bağlamda yaptığım (ve tanıdıklarımca yapılan) sayısız şikayeti geri çeviren Twitter’in bu konuda takınacağı tavrı merakla bekliyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums