Ümit Akçay Köşe Yazıları

Merkez Bankası, sınıf mücadelesinin merkezinde

Bundan sonra muhalefetin önündeki en büyük engel, muhalefette görünüp Şimşek politikalarına destek verenlerdir. Somut olarak Merkez Bankası’nın bu önerisinin boşa çıkarılması, milyonlarca insanın gündelik yaşam mücadelesi açısından kritik önemdedir. Dolayısıyla konu teknik değil, ekonomi politiktir

  • 11.04.2024

2023 ve 2024 seçimleri karşılaştırması: Halkın kemerini sıkan kaybetti

Ekonomik zor iktidar bloğunu, özellikle onun siyasal İslam kanadını çatlattı ve bazı bölgelerde Yeniden Refah Partisi iktidara karşı yönelen tepkinin adresi oldu. CHP ise, geçen yıldan farklı olarak kemer sıkmanın yarattığı yaraları sarmayı vaat ederek yerel seçimlerden tarihi bir zaferle çıkabildi.

  • 4.04.2024

Faiz artışları neyin göstergesi?

Açık ki, bu sürpriz faiz artışı Mehmet Şimşek yönetiminin başarısızlığını gösteriyor. Hem de muhalefetten aldığı bu muazzam desteğe rağmen ortaya çıkan bir başarısızlık bu. Bu faiz artış kararı sonrasında, özellikle 2024’ün ikinci yarısında ekonominin yavaşlamasını ve işsizliğin artmasını bekleyebiliriz.

  • 29.03.2024

Merkez Bankası'nın sınavı yeni başlıyor

Şimşek programının bir ‘şok terapisi’ olarak formüle edilmemiş olması, halen iktidarın iki sermaye fraksiyonu arasında bir denge gözetmeye çalıştığını gösteriyor. Ancak TCMB, daha fazla faiz artışına gitmek zorunda kalırsa, iktidar bloğuna yeni dahil olan sermaye kesimlerinin yavaş yavaş tasfiye olmaya başlayacağını görebiliriz.

  • 22.03.2024

Seçimden sonra ekonomi

Ekonomideki yavaşlama, yeni bir kur şoku ile karşılaşırsa ya da bunu önlemek için yeni bir faiz artışı yapılırsa, Şimşek programı raydan çıkabilir.

  • 17.03.2024

Türkiye’de otoriter neoliberalizmin yükselişi ve gerilemesi

2013 sonrası dönemi tanımlayan, otoriter neoliberalizm değil, onun krizidir. 2013 sonrasında otoriter neoliberalizmin krizi döneminde iktidar bazen (utangaç) kalkınmacı, bazen neoliberal politikalar uyguladı. Ancak onun hareket alanını genişleten, karşısında canlı bir emek hareketinin ve toplumsal muhalefetin olmamasıdır.

  • 7.03.2024

TCMB’nin oyun planı netleşiyor: Kuru tut, ücretleri baskıla

TCMB’ye hakim olan dar-ideolojik bakış, başta asgari ücret olmak üzere, genel olarak ücret artışlarını hedefe koyuyor. Oysa esas yapılması gereken, kritik sektörlerdeki firmaların süper kârlarının takip edilmesi ve gerekirse bu kârların vergilendirileceği mekanizmaların yaratılmasıdır.

  • 29.02.2024

Enflasyon neden düşmüyor?

Ortodoks inanca mensup olanlar, firma kârları rekorlar kırarken enflasyonun sorumlusu olarak çalışanların ücret artışlarını gösterebiliyor. Yani bu yaklaşımı savunanlar, zaten alım güçleri muazzam oranda gerilemiş ve milli gelirden aldığı pay düşmüş olan ücretli kesimleri enflasyonun müsebbibi olarak görmeye iman etmiş durumda.

  • 22.02.2024

TCMB’deki başkan değişikliği Şimşek’in rolünü perçinledi

TCMB’deki bu kritik görev değişiminin doğrudan sonucu, Şimşek’in yükünün daha da ağırlaşması oldu. Zira Şimşek uyguladığı programla hegemonik bir büyüme koalisyonu yaratmaya çalışıyor. Bunu nispeten dengeli bir şekilde yapmaya çalışıyor. Ancak bu denge hamlelerinin ve Şimşek’in manevra alanının bir sınırı var. O nedenle önümüzdeki dönemde odakta TCMB değil, Şimşek olacak.

  • 8.02.2024

Otoriterizmin değişen biçimleri

2008 krizi sonrasında, 1990’lar ve 2000’ler boyunca uygulanan piyasa reformlarına itiraz, yükselen yeni milliyetçi-muhafazakar güçler tarafından temsil edildi. Bohle ve meslektaşları, Covid-19 döneminin ise üç açıdan otoriter rejimlerin kalıcılaşmasının yolunu açtığını ileri sürüyor:

  • 1.02.2024

Küreselleşme sonrası: Yükselen yeni milliyetçilik

Son yıllarda iktisadi, siyasi, ekolojik ve jeopolitik sorunların derinleşmesiyle şekillenen çoklu kriz döneminde pek çok ülkede hoşnutsuzlukları örgütleyen yeni milliyetçiliğin neoliberal ve muhafazakar tonları oldu.

  • 25.01.2024

Çoklu kriz, Davos ve küresel ara rejim: Batı cephesinde yeni bir şey var mı?

‘Batı cephesinde’ yani önemli kapitalist merkezlerde kritik değişimler yaşandığını düşünüyorum. Özellikle ABD, Almanya ve Çin’i merkez alıp, bu ülkelerin etrafındaki ticaret alanlarını da eklediğimizde ortaya çıkan üç kutup arasındaki ilişkiler, önümüzdeki dönemi şekillendirecek temel dinamiklerden biri olacak.

  • 18.01.2024

Şimşek’in (işsizlikle) sınavı yeni başlıyor

Kasım ayına ait işsizlik ve sanayi üretimi verileri, faiz artışlarının faturasının çıkmaya başladığını gösteriyor. Ekonomi yavaşlıyor ve bunun faturası artan işsizlik olarak çıkmaya başlıyor.

  • 11.01.2024

2024’te Dünya ve Türkiye

2024’teki ekonomik gidişata baktığımızda, küresel ekonomik gündemi merkez ülkelerin faiz indirimleri belirleyecek. Fed’e paralel bir şekilde AB merkez bankasının da faiz indirimlerine başlayacağı bekleniyor. Türkiye'de ise, ocak ayında faiz artışının sonuna gelmiş olacağız. Bundan sonrası enflasyonun gidişatına göre şekillenecek.

  • 4.01.2024

Nebati’den Şimşek’e: Süreklilikler, değişimler

Ekonomi yönetimindeki değişim yanında Nebati ile Şimşek yönetimleri arasındaki sürekliliklere bakıldığında, ilk anda düşünülenden daha fazla konuda sürekliliklerin olduğu görülecektir.

  • 28.12.2023

Demokrasi, yatırımlar ve kapitalizm

Kapitalizmin varlığı, zorunlu olarak demokrasiyi gerektirmez. Ancak bu, kapitalist üretim tarzı hüküm sürerken demokratik kazanımların gerçekleşemeyeceği anlamına gelmiyor. Kritik olan, bu demokratik gelişmenin sistemin işleyişinin zorunlu bir sonucu olmadığı.

  • 21.12.2023

Ekonomi yavaşlarken işsizlik nasıl düşüyor?

Önümüzdeki yıl TCMB’nin beklediği gibi çok düşük bir büyüme ile geçecekse, işsizlik oranının bu seviyede kalması mümkün değil. Yani çelişkili gibi görünen veriler kısa süre sonra yeniden uyumlu hale gelebilir. Ancak ilginç bir geçiş dönemden geçtiğimiz kesin.

  • 14.12.2023

Büyüme durdu, daralma geliyor

Bugün iktidar saflarına geçmiş dünün ateşli muhalifleri iktidarın uyguladığı kemer sıkma programını parlatadursun, bu program hayat pahalılığı krizinin faturasını çalışanların üzerine yıkmaktan başka bir şey yapmıyor.

  • 11.12.2023

Seçimler, ekonomi ve muhalefet

Muhalefetin ufkunun bu kadar sığ olması, iktidarın elini muazzam şekilde kolaylaştırdı. Seçim öncesinde Mehmet Şimşek’in adı zikredilerek muhalefetin altı oyuldu. Seçim sonrasında ise Altılı Masa muhalifleri AKP’ye huruç etti. Dünün Altılı Masa muhalifleri, şimdi ekonomi yönetiminin uyguladığı ve hayat pahalılığı krizinin yükünü ücretli çalışanların üzerine yıkan ekonomi programına meşruiyet sağlamakla meşguller.

  • 30.11.2023

Polonya ve Türkiye: Büyüme modelleri, stratejileri ve sınıflar

Türkiye’de üzerinde uzlaşma sağlanan bir büyüme stratejisi yok. Bunun sonucunda ekonomik gidişat, büyük ölçüde ekonominin yapısal kısıtları (döviz bulma zorunluluğu) ve siyasi iktidarın öncelikleri (ekonomik büyümenin sürmesi ve istihdamın artması) tarafından şekillendiriliyor.

  • 16.11.2023

İşlemeyen iki model

Dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyoruz. Karşımızda işlemeyen iki model var. 2021’deki para politikası deneyi, arkasında süper firma kârları ve hayat pahalılığı krizi bırakarak tarihe karıştı. Seçim sonrasında uygulanan politikanın başarı olması için de ekonomik durgunluk, talep daralması ve işsizlik artışı gerekiyor.

  • 10.11.2023

Şimşek programı Türkiye’yi krize sürüklüyor

Bu program eğer başarılı olursa, bizi 2013 yılına yani günümüzdeki birikim modeli krizinin başlangıç noktasına götürecek. Yani iktidarla bütünleşmiş muhalefetin iktisatçılarının alkışları eşliğinde, sürekli krizler yaratan bu ekonomik yapının yeniden üretilmesini sağlayacak.

  • 3.11.2023

Kemer sıkmanın ekonomi politiği ve 2024 seçimleri

İktidarın kemer sıkma programına yapılacak muhalefetin kim tarafından ve hangi söylem ve programla hayata geçirileceği giderek daha önemli hale geliyor. Zira aksi halde, Fatih Yaşlı’nın işaret ettiği ‘sağın alternatifi olarak sağ’ döngüsü ve bu kısır döngünün aldığı yeni biçimler, 2024 seçimlerini şekillendirecek.

  • 5.10.2023

İktidarla bütünleşen muhalefet

Bugün gerek enflasyon karşısında reel ücretlerin gerilemesinde, gerekse kurumsal muhalefetin iktidarla bütünleşmesinde, 2000’li yıllarda toplumsal muhalefetin tasfiyesi ve baskılanması yatmaktadır. Eğer bu tespit doğruysa, sadece seçimlere odaklanmak yerine, nasıl olur da toplumsal muhalefet olanakları daha da genişleyebilir sorusuna kafa yormak, sıkıştığımız bu cendereyi kırmanın yegâne yolu olarak görünüyor.

  • 29.09.2023

Muhalefetin ekonomi dili iktidara nasıl yarıyor?

Aktarılan/yorumlanan durum, olduğundan kötü tasvir edildiğinde iktidara bir hareket alanı açmış oluyor. Bu sayede iktidar, normalde harcaması gerekenden daha az bir çabayla elde ettiği ‘kötünün iyisi’ durumları başarı gibi sunabiliyor.

  • 21.09.2023

Çoklu kriz döneminde küresel kapitalizmin yeni eğilimleri ve Türkiye

Çoklu kriz ortamı, farklı sermaye fraksiyonlarının çıkarları doğrultusunda ve milliyetçi-muhafazakar güçlerin yönlendiriciliğinde şekilleniyor. Tüm bu tabloda soldan yana bir alternatif nasıl kurulabilir sorusu, gerek demokratikleşmenin, gerek iklim kriziyle daha etkin baş etme yollarının keşfedilmesinin, gerekse de kapitalizmin aşılacağı yeni üretim ve bölüşüm organizasyonlarının geliştirilmesi açısından kritik önemde duruyor.

  • 7.09.2023

Enflasyon ve sınıf mücadelesi

Hayat pahalılığı krizinin işçi sınıfı açısından en önemli sonucu, çalışanlar arasındaki rekabetin artmasıdır. Düşen reel ücretler, işsiz kalmanın maliyetini daha da artırdığı için çalışanların pazarlık gücü daha da gerilemektedir. Gerileyen pazarlık gücü ise, daha kötü çalışma koşullarına ve uzun çalışma saatlerine razı gelmeyi, neredeyse bir zorunluluk haline getirmektedir.

  • 25.08.2023

Hayat pahalılığı krizi

2021’deki para politikası deneyinin gerisinde, iktidarın siyasi öncelikleri ile rekabetçi kur talep eden sermaye kesimlerinin çıkarlarının uyumlanması yatmaktadır. Bu politika, her ne kadar enflasyonu patlatsa da, istihdamı koruyabilmiş ve 2023 seçimleri öncesi ilave istihdam sağlanabilmiştir. Yani uygulanan politika sonucunda daha fazla kişinin daha ucuza çalıştığı bir ekonomik yapı ortaya çıkmıştır.

  • 19.08.2023

Ekonomik kriz var mı yok mu?

Geleceğe kaçış stratejileri AKP’ye seçim kazandırsa da, birikim/büyüme modeli krizi giderek daha da derinleşmektedir. Bu ise, bir yandan politika yapıcıları 2013 öncesindeki ortodoksiye dönmeye zorlamakta, diğer yandan ise 2013 öncesine dönüş çabaları bizi ‘sıfır noktasına’ yani krizin başlangıç anına götürmektedir. Bu açmaz, Türkiye kapitalizminin krizini tanımlamaktadır. Sorun AKP ile sınırlı değildir, Altılı Masa iktidar olsaydı da aynı sorunla yüzleşmek zorunda kalacaktı.

  • 14.08.2023

AKP’nin yeni rotası şekilleniyor

Siyaset ile ekonomi arasındaki ilişkileri analize katarak yapılacak yorumların çok daha kritik ve açıklayıcı hale geldiği bir dönemden geçiyoruz. Bu iki alandan birini görmeyen analizler, daha önce defalarca olduğu gibi, bir kere daha bizi çıkmaz yollarda oyalamaya devam edecektir.

  • 27.07.2023

Yeni normal

2023 seçimlerinde AKP’nin iktidarını korumasının nedenlerden biri de istihdam artışlarıydı. Böylelikle yeni büyüme koalisyonunun kitle tabanı oluştu. Bu dönemde büyükşehirlerde yaşayan orta gelirli kesimler yeni büyüme koalisyonundan dışlandı ve bu 2023 seçimlerinde AKP’nin büyükşehirlerde eriyen oyları olarak karşımıza çıktı.

  • 27.07.2023

Emek hareketinin tasfiyesi ve seçimler

Emek hareketinin tasfiyesi, birkaç sendikanın kapanmasından çok öte bir anlam taşıyor. Zira bu tasfiye, siyasetin aksını değiştirdi. Emek hareketinin denklemde olmadığı bir siyasi düzlem, siyaseti Ankara’ya sıkıştırdı, siyasi elitler arası mücadeleye indirgedi ve apolitikleştirdi.

  • 30.06.2023

Otoriter konsolidasyonun kapısı aralandı-II: 2019’daki dönüm noktası

2019’daki ekonomik krizden çıkış, TCMB’nin politika faizini toplamda yüzde 12 kadar düşürmesiyle mümkün olmuştur. Normalde, Fed 2018’de zirvesini gördüğümüz faiz artışlarına 2019’da da devam etseydi TCMB’nin bu denli büyük bir faiz indirimine gitmesi mümkün olmayacaktı. Fed’in yaptığı bu ‘U-dönüşü’, AKP yönetimi için kritik bir hareket alanı açtı ve bu sayede yeni rejim inşasının ilk yılında yaşanan en büyük meydan okuma, yeni bir kredi genişlemesi dalgasıyla aşılabildi.

  • 23.06.2023

Otoriter konsolidasyonun kapısı aralandı-I

Yapısal krize karşı çözüm başkanlık sistemine geçmek ve milliyetçi-muhafazakar yeni bir ittifak ile yola devam etmek oldu. İktidar bloğunun siyasi ve bürokratik bileşenlerinde yaşanan bu değişim ve yeni rejimin inşa edilmesi olarak otoriter konsolidasyon girişimi, sermaye fraksiyonları arasındaki güç dengesine de yansıdı. Yapısal krizden çıkış için TÜSİAD’ın değil, MÜSİAD ve diğer sermaye gruplarının desteği ile yola devam edildi.

  • 23.06.2023

İktidarın piyasa disiplini ile imtihanı

  • 23.02.2021

Normale dönüşün ağırlığı

  • 16.02.2021

Öğrencilerin demokrasi mücadelesinden öğreneceklerimiz var

  • 9.02.2021

Sert bir süreç geliyor

  • 26.01.2021

Alternatif hegemonya projeleri

  • 19.01.2021

İktidarın manevra alanı ve sınırları

  • 12.01.2021

‘Politika alanı’ ile ilgili üç yaklaşım

  • 5.01.2021

Politika alanı ne zaman genişler?

  • 29.12.2020

Çevre ülkelerde ‘politika alanı’ genişliyor mu?

  • 22.12.2020

İktidar bloku içinde arayışlar

  • 15.12.2020

Yine mi 'vesayet'?

  • 8.02.2020

Albayrak’ı götüren büyüme

  • 1.02.2020

Bu ‘reform’la bahar gelir mi?

  • 25.11.2020

Ekonomide ‘U-dönüşü’ demokratikleşme değil otoriter konsolidasyon getirebilir

  • 23.11.2020

Korona sonrası dünya düzeni

  • 10.11.2020

AKP için tercih yapmadan ilerlemek zorlaşıyor

  • 3.01.2020

Yeni bir Bretton Woods

  • 27.10.2020

Neoliberalizm sorgulanıyor

  • 20.10.2020

AKP’nin mecburi ‘U-dönüşü’

  • 13.10.2020

Türkiye’de rejim sorunu ile ilgili bir tartışma

  • 13.05.2020

2020 küresel krizi çoktan başladı

  • 19.03.2020

Fed’in acil faiz indiriminin anlamı

  • 10.03.2020

Merkez Bankası yolun sonuna geldi

  • 21.02.2020

2020 TÜRKİYE’SİNİN MUHTEMEL MANZARASI

  • 12.12.2019

AKPnin planı Türkiyeye ne vaat ediyor?

AKP devrinin sonu mu?

  • 2.07.2019

2020 küresel krizi çoktan başladı

  • 19.03.2020

Fed’in acil faiz indiriminin anlamı

  • 10.03.2020

Merkez Bankası yolun sonuna geldi

  • 21.02.2020

2020 TÜRKİYE’SİNİN MUHTEMEL MANZARASI

  • 12.12.2019

AKPnin planı Türkiyeye ne vaat ediyor?

AKP devrinin sonu mu?

  • 2.07.2019

AKP’nin ‘korona krizi’ ile imtihanı

  • 21.03.2020

AKP devrinin sonu mu?

  • 2.07.2019

23 Haziran'a Kadar Ekonomik Durum Ne Olur?

  • 9.05.2019

Kapitalizmin krizi

  • 1.02.2019

Fırtınaya hazır olun

  • 14.02.2019

Fed’in 'U' dönüşü

  • 8.02.2019

Venezuela’nın krizi üzerine iki görüş

  • 1.02.2019

Davos 2019: Kapitalizmi kapitalistlerden korumak

  • 24.01.2019

(Neo)Liberalizm, demokrasiyi tasfiye ediyor

  • 18.01.2019

Kredi kartı borçları silinsin mi?

  • 10.01.2019

Stres testi sonuçları ne kadar gerçekçi?

  • 3.02.2019

2018-2019 krizinin aşamaları

  • 27.12.2018

2018’de adım adım krize

  • 20.12.2018

Beş soruda 2018-2019 ekonomik krizi

  • 14.12.2018

Ekonomideki gerçekler

  • 30.11.2018

Sanayi daralıyor, batık krediler ve işsizlik artıyor

  • 23.11.2018

Avrupa’da krizin nedenleri ve gidişatı

  • 16.11.2018

Müteahhit düzeni battı, alternatifler neler?

  • 9.01.2018

Dolar indi, kriz bitti mi?

  • 1.01.2018

İtalya ve AB arasındaki bütçe krizi

  • 25.10.2018

İktidarın anahtarı düşük faiz

  • 19.10.2018

‘En kötüsü’ henüz başlamadı

  • 12.10.2018

Sınıf mücadelesi ve kriz

Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin önemi

  • 26.09.2018

Yapısal reformlar ve Batı Balkanlar'da otoriterizmin yükselişi

  • 12.09.2018

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums