Anketlerin diliyle ekonomide ekseni kayan seçmen

  • 14.09.2020 00:00

 Pandemi ikinci dalga sınırında iken ekonomik kaygılar yükseliyor. Peki hükümet bu kaygılara neden bu kaygıların karşılığı olmayan siyasi manevralarla yanıt veriyor?

Ankara’daki siyasi söylem ve aksiyonun giderek, Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi gibi çekirdek muhafazakâr kesimlere hitap eden adımlarla çoğaltılması sürpriz gibi gelse de son kamuoyu yoklamaları nedenini ortaya seriyor.

Öyle ya, bundan tam bir yıl önce Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi talebini seslendiren yurttaşlara, Cumhurbaşkanı Erdoğan katı bir duruş sergileyerek, “Onun bizim için faturası çok daha ağırdır. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim” demişti.

Ne olmuştu ki bu duruş 180 derece değişmişti?

MetroPOLL Araştırma’nın ağustos ayındaki saha sonuçları, iktidarın siyasi söylem ve eylemdeki çekirdek muhafazakarlara odaklanma nedeninin ekonomi olduğunu söylüyor.

“Turkey’s Pulse, Turkey’s Economy & The Istanbul Convention” adlı araştırmada, ülkenin gidişatını iyi mi kötü mü, nasıl gördükleri sorulan katılımcıların yüzde 62.3’ü “kötüye” doğru olduğunu söylerken, MetroPoll Araştırma bunun 2011’den bu yana en yüksek değerlerden biri olduğuna işaret ediyor. “Kötüye gidiş” görüşünde olanların Türkiye’nin başkanlık rejimine geçtiği 2018’den itibaren son 5 yılda görülen en yüksek değerlerde seyrettiğini de not etmek gerekiyor.

Gidişatın “iyiye” doğru olduğunu yanıtlayanların oranının Ağustos’ta sadece yüzde 23’lük bir dilimde olması kayda değer.

“Türkiye’nin en büyük sorunu nedir?” sorusuna yanıtların yüzde 47’si “ekonomi”, yüzde 14’ü ise “işsizlik”. Ekonomi toplamda yüzde 61’lik değerle ilk sırada, yüzde 13.6’lık “pandemi” yanıtının önünde.

İzleyen anket sorusu var ki o da “Kişisel olarak karşılaştığınız en önemli sorun nedir?” sorusuna verilen “Ekonomi” ve “işsizlik” yanıtlarının toplamı, 2016’dan beri giderek yükseliyor olması. Pandemi öncesinde Şubat’ta yüzde 69.8 gibi son 4 yılın en yüksek seviyesine çıkıyor. “Pandemi” ile “sağlık” yanıtları nisan ayında yüzde 19.9 ve yüzde 8.3, toplamda yüzde 28.2 ile ikinci büyük sorun olarak ikinci sıraya yükseldiği için “ekonomi” ve “işsizlik” yanıtı toplamda yüzde 52.2’ye geriliyor. Haziran sonrasında da görülüyor ki; ekonomi yeniden sorun olarak yükseliyor.


Yazının tamamına Uğur Gürses'in kişisel blogundan ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums