Venezuelada darbe girişimi

Venezuelada darbe girişimi
1.05.2019 - 06:57
589

 Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden ve muhalif kanadın lideri haline gelen eski Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, çevresi askerler, bir zırhlı araç ve ünlü muhalif figürlerle çevrili  olarak yaptığı açıklamada, "Bu yağmanın sonunun başlangıcı" dedi. Guaido, ordunun tamamını "Maduro hükümete karşı ayaklanmaya" davet etti. Maduro, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada halkı, anayasal düzeni korumak için sokağa davet etti.

Yayımladığı üç dakikalık videoda sokaktaki askerlerin Venezuela anayasasını koruyacağını belirten Guaido'nun yayımladığı videonun La Carlota askeri üssünde çekildiği bildirildi.

1 Mayıs'ta büyük bir eylem için bütün halkı sokağa çağıran Guaido, "O an geldi" diyerek hareketi daha erkene çektiğinin sinyalini verdi. 

Guaido'nun  yanında ünlü muhalif siyasetçi  Leopoldo Lopez'in de olduğu görüldü. Lopez, liderlik ettiği bir muhalif hareket sebebiyle 2014'ten beri ev hapsindeydi. 

Lopez Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Yağmanın sonuna giden yolda son evre başladı: Özgürlük Operasyonu. Başkan Guaido ve anayasayı takip eden askerler tarafından özgür bırakıldım. La Carlota üssündeyim. Hepimiz harekete geçelim. Özgürlüğümüzü kazanma zamanı. Güç ve inanç" yazdı.

"Özgürlük Operasyonu'nun son evresini başlatıyoruz"

Guaido, videonun yayınlanmasında sonra attığı Tweet'te, "Venezuela halkı yağmanın sonunun başlangıcını fitilledi. Şu anda Silahlı Kuvvetlerimizin ana üniteleriyle görüşüyorum, 'Özgürlük Operasyonunun' son evresini başlatıyoruz" yazdı.

Enfermasyon Bakanı Jorge Rodriguez, hükümete karşı ayaklananların ordunun küçük bir bölümü olduğunu  ve "Anayasa ile huzura" darbe yapıldığını belirtti. Rodriguez açıklamasının devamında, "Bolivarcı Silahlı kuvvetlere darbe girişimi durdurma ve huzuru yerine getirme çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro bu mesajları kendi Twitter hesabından da paylaştı.

Venezuela Savunma Bakanı: Bir avuç korkaksınız

Venezuela Savunma Bakanı, "Askeri Birliklerde olağandışı bir durum yok" dedi. Padrino açıklamasının devamında, "Ülkemizi şiddet ile doldurmaya yönelik bu darbe hareketini reddediyoruz. Bu hareketin sahte liderleri elleri silahlı asker ve polisleri şehrin sokaklarında korku ve huzursuzluk yaymak için kullanıyor" dedi. Savunma Bakanı açıklamasının sonunda, "Bir avuç korkaksınız. Anayasal düzeni ve cumhuriyetimizin huzurunu korumak için savunma yapacağız. Hep sadık, asla ihanetçi değiliz" ifadelerini kullandı.

Maduro'dan ilk açıklama

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, darbe girişimine ilişkin ilk açıklamasında, "Ordu komutanlarıyla konuştum, bana ve anayasaya bağlıklıklarını bildirdiler" dedi.

Sosyal medya hesabından halkı sokağa davet eden Maduro, "Halka, anayasaya ve vatana tüm sadakatini gösteren bütün komutanlarla görüştüm. Halkı, barışın zaferini sağlamak ve anayasal düzeni korumak için sokağa davet ediyorum. Kazanacağız!" ifadelerini kullandı.

Guaido destekçilerine biber gazlı müdahale, Reuters protestoculara ateş açıldığını bildirdi

AP'nin aktardığına göre  Caracas'ın bazı bölgelerinde toplanan darbe-yanlısı protestocuları dağıtmak için biber gazı kullanıldı. Guaido'nun açıklamasını yaptığı La Carlota askeri üssünün önünde toplanan darbe yanlısı protestoculara Maduro hükümeti destekçisi kolluk kuvvetleri müdahale etti. 

Reuters'ın görgü tanıklarından aktardığına göre protestoculara ateş açıldı.

The Guardian muhabiri Patricia Torres'in aktardığına göre bazı Venezuela vatandaşları sabahtan beri tavaları birbirine vurarak protestoda bulunuyorlar.

"Durum kontrol altında"

Venezuela'nın İspanya büyükelçisi Mario Isea, haber ajansı Efe'ye: "Bana gelen bilgiye göre küçük bir grup hükümeti devirmeye çalıştı ama durum şu an kontrol altında" dedi.

Trump: Venezuela'daki durumu yakından takip ediyorum

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Venezuela'daki durumu yakından takip ediyorum. ABD, Venezuela halkı ve onların özgürlüğünden yanadır" ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yaptıkları açıklamalarla Washington'ın muhalefete desteğini iletti.

Konuyla ilgili Twitter hesabından bir açıklama yapan Pence, "Sizinleyiz! Amerika, özgürlük ve demokrasi yeniden canlandırılana kadar sizinle olacak" ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, "ABD hükümeti, Venezuela halkının özgürlük ve demokrasi talebini sonuna kadar destekliyor. Demokrasi yenilemez" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili konuşan bir diğer isim olan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise, "Ordu, anayasayı ve Venezuela halkını korumalı. Demokrasinin gaspına karşı, Ulusal Meclis'le ve meşru kurumlarla birlikte olmalılar. ABD, Venezuela halkının yanındadır" ifadelerini kullandı.

ABD, Venezuela'da çıkan siyasi kaosta Guaido'nun en büyük destekçilerinden biriydi. ABD Başkan Yardımısı Mike Pence, Guaido'yu Kolombiya'da ziyaret etmişti.  

1000 Guaido destekçisi asker Venezuela'ya geçme hazırlığı yapıyor

Geçen aylarda Guaido'ya destek olmak için komşu ülke Kolombiya'ya geçiş yapan yaklaşık bin askerin Venezuela'ya dönmek ve ayaklanmaya destek vermek için hazırlık yaptığı bildirildi. The Guardian'ın Bogota'daki muhabiri Joe Parkin Daniels'a konuşan bir kıdemli asker, "Başkanımız Juan Guaido'dan emirlerimizi bekliyoruz" dedi.

Komşu Brezilya muhalefeti destekliyor

Venezuela'daki darbe girişimine bir destek de Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'dan geldi.

Venezuela halkının bir diktatör tarafından köleleştirildiğini söyleyen Bolsonaro, ülkenin gerçek bir demokrasi olabilmesi için Venezuela halkını destekleyeceklerini belirtti.

Bolsonaro, "Brezilya, Venezuela halkının, Başkan Guaido'nun ve Venezuelalıların özgürlüğünün tarafındadır" ifadelerini kullandı.

Rusya: Şiddetten vazgeçin

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Venezuela’daki radikal muhalefetin yeniden çatışma yöntemine başvurduğunu belirtilerek, “Şiddetten vazgeçme çağrısı yapıyoruz. Kan dökülmesinden ve düzensizlikten kaçınmak önemlidir” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Şiddetten vazgeçme çağrısı yapıyoruz. Kan dökülmesinden ve düzensizlikten kaçınmak önemlidir. Venezuela'nın karşılaştığı sorunların ön şartsız ve sorumlu bir müzakere süreci ile çözülmesi gerekiyor. Her türlü işlem, yalnızca anayasaya uygun olarak ve tahrip edici dış müdahale olmaksızın, yasal alan çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Vatandaşlar iç anlaşmazlıklarını siyasi ve medeni yollarla kendileri çözmesi gerekir. Ülkenin diyalog yoluyla istikrara kavuşmasını desteklemek için en yakın komşular da dahil olmak üzere uluslararası topluluğun tüm üyelerine çağrıda bulunuyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca 'Venezuela'daki olayların objektif olarak ele alınmasının son derece önemli olduğu belirtilerek, basın kurumlarının yalan haberlere itibar etmemesi ve Venezuela’da gerilimi arttırmak isteyen partizan siyasi güçlerinin itaatkâr aracına dönüşmemesi gerektiği' vurgulandı.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums