Seçim sonuçları Avrupa solunda heyecan yarattı

Seçim sonuçları Avrupa solunda heyecan yarattı
15.04.2019 - 09:17
807

 Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu, 8-12 Nisan tarihlerinde Fransa’nın Strazburg kentinde yapıldı. Genel kurula katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve AKPM Türk Grubu üyesi Yunus Emre, Türkiye’deki seçim sürecine yönelik Avrupa’daki izlenimlerini anlattı.

AKPM’deki en büyük ikinci grup olan Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller Grubu’nda (SOC) 31 Mart yerel seçimlerinin gündeme geldiğini, CHP’nin büyükşehirlerde elde ettiği başarının takdirle karşılandığını belirten Emre, “Uzun süredir dünyada bir tartışma var; yükselen otoriter dalga, sağ popülizmin yükselişi, bu kapsamda Türkiye’de Erdoğan, Macaristan’da Orban gibi konular dünyada konuşuluyor. Bu bakımdan Türkiye’deki muhalefetin başarısı bir heyecan yarattı. Dünyada demokrasiye taraftar ve otoriter popülizmin yükselişinden mustarip olan kesimler için önemli bir örnek yarattı” dedi.

‘DEMOKRASİYE ZARAR’

Emre, İstanbul’da itirazlarla seçim sonucunun kesinleşmesinin geciktirilmesi ve dört belediye başkanına seçilmelerine rağmen KHK ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbatalarının verilmemesinin de Avrupa’da kaygıya neden olduğunu aktararak, “2017 anayasa değişikliğiyle birlikte yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığıyla ilgili çok ciddi sorunlar ortaya çıkmıştı. Bu zaten Avrupa Konseyi’nin dikkatle izlediği bir konu. Zaten temel olarak bu sebepten ötürü Türkiye, izleme sürecine alınmıştı. Bunun anlamı, Türkiye’de demokrasinin niteliğinin bir ölçüde lig düşmesiydi. Seçim sonrası yaşanan gelişmeler bu durumu ne yazık ki pekiştiriyor. Seçimi kazanmış adaylara belediyelerin teslim edilmemesi gibi sorunlar Türkiye’nin demokrasisi açısından büyük bir sorun oluşturmayı sürdürüyor. İktidarın bu tavrıyla izleme sürecinden çıkmamız çok zor görünüyor” değerlendirmesini yaptı.

AKPM’DEN ‘SEÇİM SONUÇLARINA SAYGI GÖSTERİN’ ÇAĞRISI

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul’da seçimi CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasına karşın itirazlarla sürecin uzatılmasına da Avrupa’dan tepkiler sürüyor. AKPM’deki en büyük ikinci grup olan Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller Grubu (SOC) ve yerel seçimlere gözlemci heyet göndererek Türkiye’de ilk kez seçim gözlemi yapan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, geçen hafta iki ayrı bildiri yayımlayarak Türkiye’ye seçim sonuçlarına saygı göstermesi çağrısında bulundu. AKPM SOC’un açıklamasında İstanbul’daki nihai sonuçların AKP’nin tekrarlanan itirazları nedeniyle açıklanmamasının ‘endişe verici’ olduğu belirtilerek, “Bu durum, birçok diğer belediyede muhalefet partilerinin benzer itirazlarını reddeden Yüksek Seçim Kurulu’nun önceki kararlarına aykırıdır. Türk makamlarını, Avrupa Konseyi değerlerine bağlı kalmaya ve halkın iradesini kabul etmeye çağırıyoruz” denildi.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums