TBMMnin yeni başkanı Mustafa Şentop

TBMMnin yeni başkanı Mustafa Şentop
24.02.2019 - 16:36
1409

 AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, 3. turda 336 oyla 29. TBMM Başkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulu, yeni Meclis Başkanı'nı seçmek üzere TBMM Geçici Başkanı Celal Adan başkanlığında toplandı.

Eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için görevinden istifa etmesine ilişkin dilekçesinin, 19 Şubat Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda okunmasının ardından başlayan adaylık sürece dün sona ermişti.

Seçim sürecine ilişkin alınan karar gereğince, bugün Genel Kurul'da Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan da Genel Kurul'da bulundu.

4 ADAY YARIŞTI

Meclis Başkanlığı için AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Meclis Başkanlığı'na aday oldu. AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu, oylamaya geçilmeden adaylıktan çekildi.

1. TUR OYLAMA

TBMM Geçici Başkanı Adan'ın seçim süreciyle ilgili bilgilendirme yapmasının ardından, ilk tur oylamaya başlandı. Adaylar, birinci turda seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. Oylamada 528 milletvekili oy kullandı.

İlk tur oylamada, AKP'li Şentop 322, CHP'li Altay 120, HDP'li Kemalbay 45, İYİ Parti'li Filiz 35 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

2. TUR OYLAMA

Seçiminin ikinci turunda da adaylar seçilebilmek için gereken 400 oya ulaşamadı. İkinci turda 544 milletvekili oy kullandı.  Oylamada, AKP'li Şentop 333, CHP'li Altay 126, HDP'li Kemalbay 46, İYİ Parti'li Filiz 35 oy aldı. 4 oy da geçersiz sayıldı.

3. TUR OYLAMA

TBMM Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, 336 oy alarak salt çoğunluğu sağladı ve TBMM'nin yeni Başkanı oldu.

Üçüncü tur oylamaya 542 milletvekili katıldı. Oylamada, AKP'li Şentop 336, CHP'li Altay 124, HDP'li Kemalbay 46, İYİ Parti'li Filiz 33 oy aldı. 3 oy da geçersiz sayıldı.

Gizli oyla yapılan seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy arandı. Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy arandı.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamasaydı, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacaktı. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecekti.

Öte yandan ikinci tur oylamada eski Meclis Başkanı ve AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Genel Kurul salonuna geldi.

Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve siyasi parti temsilcileriyle tokalaştırdıktan sonra oy kullandı. Milletvekilleri, Yıldırım ile fotoğraf çektirdi.

AK PARTİ'NİN YENİ TBMM BAŞKANVEKİLİ SÜREYYA SADİ BİLGİÇ OLDU

Toplantının başında ise Genel Kurul'da, AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop'un TBMM Başkanvekilliğinden, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in de Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğinden istifaları okundu.

Hemen ardından yapılan oylamada da Mustafa Şentop'un istifasıyla boşalan TBMM Başkanvekilliği'ne, AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç; Bilgiç'ten boşalan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine, AKP Mersin Milletvekili Lütfü Elvan seçildi.

Geçici TBMM Başkanı Celal Adan, seçime geçmeden önce yaptığı konuşmada, Meclis Başkanlığı seçimi yaptıklarını belirterek, "Meclis Başkanlığı milletimizin ay ve yıldızını göğe yükselten, işgalcilerin hayallerini toprağa gömmek için Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın üstlendiği bir vazifedir. TBMM Başkanlığı, Türk milletinin Kurtuluş Savaş'ını yöneten, tarihi şanla dolu bir makamdır" dedi. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums