IMF reçetesi Tunusu sokağa döktü

IMF reçetesi Tunusu sokağa döktü
23.11.2018 - 06:22
647

 "Arap baharı"nın başlatıldığı Tunus şimdi de büyük bir grev dalgası ile gündemde. IMF programına uyarak memurlara zam yapmama kararı alan hükümete genel grev ile karşılık verildi. Son 40 yılın en büyük kamu grevi olduğu ve on binlerce kişinin katıldığı bildirilen gösteriler ülke geneline yayılıyor. 

Tunus’ta iktidar Aralık 2016’da IMF’den 2,8 milyar dolar borç almıştı. IMF de kamu çalışanlarının ücretlerine zam yapılmamasını, hatta mümkünse kesintiye gidilmesini önermişti.

Hükümet öneri doğrultusunda ücretlerde artış yapmamama ve gayrisafi yurtiçi hasılanın %15,5’ine denk gelen ücretlerin %12,5’e kadar kademeli çekilmesi kararını aldı. Toplu sözleşme görüşmeleri de durduruldu.

Ücretlere zam yapılmayacağının ilan edilmesine memurlardan tepki geldi. Tunus Genel İşçi Sendikası’nın (UGTT) çağrısıyla yaklaşık 700 bin kamu emekçisi greve çıktı.

Sendika.org'un haberine göre grev, çok yoğun bir katılım ile son 40 yılın en büyük kamu grevi ve son beş yılın en etkili eylemine dönüştü. Ulaşım, posta ve temizlik başta olmak üzere bakanlıkların çalışmaları ve belediyelerin hizmetleri tamamen durdu. Resmi internet hizmetinde aksamalar yaşandı. Okullarda ve üniversitelerde dersler yapılmadı. Hastanelerde sadece acil servisler çalıştı.

Grev kapsamındaki eylemlerin merkezi başkentte meclisin de olduğu Bardo Meydanı oldu. On binlerce emekçi “Tunus satılık değildir”, “Ücret artışı lütuf değildir”, “İş, özgürlük, ulusal onur” sloganlarıyla hükümeti istifaya çağırdı.


Reuters’e konuşan UGTT Başkanı Nureddin Tabbubi, enflasyonun artışı ve yaşam koşullarındaki gerileme düşünüldüğünde zam yapılmaması kararının çok tehlikeli olduğunu söyledi. Asıl karar alıcının hükümet değil IMF olduğunu belirten Tabbubi, “Yakın zamanda aç ve boş midelerin devrimini görecekler” dedi.

AFP’ye konuşan UGTT yöneticisi Bouali Mbarki de hükümetin 2019 bütçesini hazırlarken ücret zammını hesaba katmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Mbarki, “Hükümet ne söz vermiş olursa olsun IMF talimatlarına tabi olmadan çözüm bularak toplumsal istikrarı sağlamalı” dedi. (Kaynak: Sendika.org)

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums