HDPnin görüşme talebi, yemekli ittifak toplantısına dönüşünce katılmadık

HDPnin görüşme talebi, yemekli ittifak toplantısına dönüşünce katılmadık
23.10.2018 - 03:44
713

 HDP’nin Kürt partileri ile ittifak çalışması sürüyor. Hafta sonu yapılan görüşmeye PAK ve PSK katılmadı. Görüşmeye katılmadan PSK Genel Başkanı Mesut Tek,  PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik görüşmeye katılmama gerekçesini anlattı. HDP Eş Genel Başkanları'nın imzalı olduğu davete bilerek katılmadıklarını belirten Özçelik, "Son olarak henüz karara bağlanmamış bir yemekli toplantının da, bize rağmen, yapılacakmış gibi gösterilmesi ve içeriğinin de kamuoyuna farklı yansıtılması, bu soru işaretlerini daha bir çoğaltmıştır.  Bu temel sebeplerden dolayı HDP Eş Genel Başkanları’nın yemekli toplantısına katılmadık" dedi.

Görüşmeye katılmayan bir diğer isim PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik’ti. Kendilerine HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzasıyla davetiye gönderildiğini belirten Özçelik, PAK olarak bu yemekli toplantıya bilerek katılmadıklarını söyledi.  Kendilerine gönderilen davetiyede, ‘güncel gelişmeler hakkında görüş alış verişini amaçlayan yemekli bir toplantı’  önerildiğini belirten Özçelik, şunları söyledi: “Bu toplantının basına kapalı olacağı da açıktı.  Fakat, biz henüz bu yemekli toplantıya katılıp katılmama yönünde bir cevap vermemişken  ve  yemekli toplantının yapılması için ortak karar alınmadığı halde, sayın Pervin Buldan’ın toplantı yapılacakmış  gibi bir basın açıklamasıyla kamuoyuna bildirmesi şık ve tarafların iradesine saygıyı esas alan ilişki tarzına uygun olmamıştır. Davetiyede, son gelişmelerle ilgili görüş alış verişinde bulunmak amacıyla yemekli bir toplantıdan söz edilmişti. Ama sayın Pervin Buldan’ın basın açıklamasında, yerel seçimlerde ittifakın görüşüleceği bir toplantıdan söz edilmektedir. Bu da toplantının amacı konusundaki belirsizliğe işaret etmektedir. Eğer yerel seçimler görüşülecekse, bunun yol, yöntemi de böylesi bir yemekli sohbet toplantısı değildir. PAK olarak bizim zaten bağımsız, yurtsever, demokrat adaylarla yerel seçimlere katılım yönünde bir yaklaşım içinde olduğumuz kamuoyu tarafından bilinmektedir.”

Yerel seçime 5 aydan kısa bir süre kal siyasi partilerin yerel seçime ilişkin çalışmalarını hızlandırdı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), yerel seçim startını Diyarbakır’da verdi. Diyarbakır’da düzenlenen "Yerel Seçim Çalıştayı"na HDP Eşgenel Başkanları, milletvekilleri ve MYK Üyeleri katıldı.

HDP’DEN İTTİFAK GİRİŞİMİ

Çalıştay’da HDP Eş Genel Başkanları Pervin Budan, Sezai Temelli ve görevinden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk birer konuşma yaptı. Konuşmaların genel çerçevesi yerel seçimlere ilişkindi. HDP Eşgenel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Kürt partileri ile güç birliği yapılmasının önemine değinerek, iktidara karşı güç birliğinin şart olduğunu ifade etti.  Çalıştayın ardından HDP Eşgenel Başkanları Pervin Buldan, Sezai Temelli, HDP milletvekilleri, Ahmet Türk, Kürdistani partiler ile yemekte bir araya geldi.

PSK VE PAK GÖRÜŞMEYE KATILMADI

Görüşmeye PDK-T, ÖSP, PDK-B, İnsan ve Özgürlük Partisi ve Azadî Hareketi katıldı. PSK ve PAK davetli olmalarına rağmen görüşmeye katılmadı. Görüşmede genel siyasi sürecin değerlendirildiğini, Kürt partileri arasında ittifakın sağlanmasının konusunda katılımcıların hemfikir olduğu açıklandı. Bir hafta sonra yapılacak görüşmenin ise “Yerel seçim” gündemli olacağı belirtildi.



"SEÇİM GÜNDEMLİ TOPLANTI BİR HAFTA SONRA"


Artı Gerçek’e konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi. Görüşmede bundan sonraki süreçte nelerin yapılabileceğini ele aldıklarını ifade eden Taşçıer, “Bundan sonraki süreç ne olur, süreç nasıl gelişir, önümüzde neler var konuları ele alındı. Kürtler, baskılar ve kayyım atamaları karşısında ne yapmalı? Baskılar hepimize yöneliktir. Baskı tüm Kürtlere yöneliktir. Kürtlerde bu baskılara karşı bir araya gelmeli. Aslında görüşmenin ana teması buydu. Nasıl bir araya gelinir konusu konuşuldu bu görüşmede.  Görüşme olumlu geçti. Bir hafta sonra tekrar bir araya geleceğiz. Bu görüşme seçim gündemli olacak. Nasıl hareket edileceği, ne yapılacağı konusu yapacağımız görüşmede ele alınacak” dedi. Görüşmeye PAK ve PSK’nin de davet edildiğini anlatan Taşçıer, her iki siyasi partinin farklı programlarından dolayı görüşmeye katılmadığını, bir dahaki toplantıya onları da davet edeceklerini aktardı

 

"DAVETİYE İÇERİĞİNE UYMADIKLARI İÇİN GÖRÜŞMEYE KATILMADIK"

Görülmeye katılmayan PSK Genel Başkanı Mesut Tek ise görüşmenin içeriği ve yöntemine eleştirileri vardı.  Kendilerine gelen davetiyede ‘siyasi durum ve son gelişmeler değerlendirilecek’ ifadelerinin yer aldığını belirten Mesut Tek, “HDP’li arkadaşlar davetiyeyi getirirken kendileri ile konuştuk. Davetiyede genel siyasi durum ve gelişmelerin değerlendirileceği yazılıyordu. Bizde bu görüşmenin parti liderleri düzeyinde olması gerektiğini, basına yansıtmadan genel durumun değerlendirileceği bir görüşmenin yararlı olduğunu ifade ettik. Davetiyede seçim ittifakı görüşülecek diye bir şey yoktu. Ama Pervin hanım bir gazeteye verdiği demeçte, Kürdistani partiler ile seçim ittifakını görüşeceğiz demişti. Bu kendi yazdığı mektuba bağlı kalmamadır. Bu nedenle kendi yazdıkları davetiyeye bağlı kalmadan yapacakları bir toplantıya katılmanın doğru olmadığını düşündük” dedi. Bu nedenle katılmayacağımızı bizi aradıklarını kendilerine aktardıklarını anlatan Tek, geniş gerekçelerini bir mektupla HDP’ye ileteceklerini söyledi.

"TÖHMET ALTINDA BIRAKILDIK"

Tek’in eleştirisi bununla sınırlı değildi. Benzeri durumun 24 Haziran seçimleri döneminde de yaşandığını ifade eden Tek, “Bizimle bir protokol üzerinde uzlaştılar. Ama daha sonra da ona uymadılar. Buna uymamakla kalmayarak, HDP etrafında bulunan bazı bazı çevreler bu ittifakın dağılma nedeni olarak milletvekili pazarlığını gösterdiler. Bu bizi töhmet altında bırakan bir açıklamaydı. Biz HDP’li arkadaşlara defalarca ‘Bizim Kürdistani partilerle ittifakın dağılma nedeni mebus pazarlığı değildir’ demeniz yeterli dedik. Ama ne yazık ki bundan da imtina ettiler. Tabi bu güven kırılmasına neden oldu. Bu son yaşananlarda güvenin kırılmasına neden oluyor” dedi.

HDP’nin 24 Haziran seçimleri döneminde ittifakın neden sağlanamadığı yönünde açıklama yapmamasını eleştiren Tek, “Pervin hanım aynı demecinde 24 Haziranda sağlanamayan ittifakın bu defa sağlanacağını söylüyor. Bizde hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz. Ama önce 24 Haziran’da neden ittifak sağlanamadığı açıklanmalı. Neden sağlanmadı, kim ne yaptı? Tüm bu soruların cevap bulması gerekiyor” dedi.

"DAVETİYENİN İÇERİĞİNİ GÖRMEMİZ LAZIM"

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, bir hafta sonra yapılacak olan görüşmeye PSK ve PAK’ın da davet edileceğini ifade etmişti. Bu görüşmeye katılıp katılmayacaklarına ilişkin soruya Mesut Tek, “Şu an itibari ile elimize ulaşan bir davet yok. Biz diyalogdan yanayız. Hiçbir zaman diyaloga karşı olmadık. Bize göre en kötü diyalog, en zayıf diyalog, diyalogsuzluktan iyidir. Elimize davetiye geçerse, içeriğine bakıp ona göre değerlendirmemizi yapacağız. Önce davetiyeyi görmek lazım” cevabını verdi.

“TOPLANTIYA BİLEREK KATILMADIK”

Görüşmeye katılmayan bir diğer isim PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik’ti. Kendilerine HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzasıyla davetiye gönderildiğini belirten Özçelik, PAK olarak bu yemekli toplantıya bilerek katılmadıklarını söyledi.  Kendilerine gönderilen davetiyede, ‘güncel gelişmeler hakkında görüş alış verişini amaçlayan yemekli bir toplantı’  önerildiğini belirten Özçelik, şunları söyledi: “Bu toplantının basına kapalı olacağı da açıktı.  Fakat, biz henüz bu yemekli toplantıya katılıp katılmama yönünde bir cevap vermemişken  ve  yemekli toplantının yapılması için ortak karar alınmadığı halde, sayın Pervin Buldan’ın toplantı yapılacakmış  gibi bir basın açıklamasıyla kamuoyuna bildirmesi şık ve tarafların iradesine saygıyı esas alan ilişki tarzına uygun olmamıştır.   Davetiyede, son gelişmelerle ilgili görüş alış verişinde bulunmak amacıyla yemekli bir toplantıdan söz edilmişti. Ama sayın Pervin Buldan’ın basın açıklamasında, yerel seçimlerde ittifakın görüşüleceği bir toplantıdan söz edilmektedir. Bu da toplantının amacı konusundaki belirsizliğe işaret etmektedir. Eğer yerel seçimler görüşülecekse, bunun yol, yöntemi de böylesi bir yemekli sohbet toplantısı değildir. PAK olarak bizim zaten bağımsız, yurtsever, demokrat adaylarla yerel seçimlere katılım yönünde bir yaklaşım içinde olduğumuz kamuoyu tarafından bilinmektedir.”

“HDP NEDEN İTTİFAKIN SAĞLANMADIĞINI AÇIKLAMALI”

24 Haziran Seçimleri sürecinde HDP’nin bizlere ve kamuoyuna bugüne kadar izahını yapmadığı sebeplerden dolayı seçim ittifakını bitiren bir tutuma girmesi bizlerde ciddi soru işaretleri yaratmıştır. Bu tecrübe ışığında, son olarak henüz karara bağlanmamış bir yemekli toplantının da, bize rağmen, yapılacakmış gibi gösterilmesi ve içeriğinin de kamuoyuna farklı yansıtılması, bu soru işaretlerini daha bir çoğaltmıştır.  Bu temel sebeplerden dolayı HDP Eş Genel Başkanları’nın yemekli toplantısına katılmadık.”

HDP’nin bir hafta sonra yapılacağını belirttiği ‘Seçim gündemli toplantı” ile ilgili kendilerine herhangi bir davet yada çağrı gelmediğini belirten Özçelik, “Toplantı için çağrı ve yazılı gündem tarafımıza ulaştırılırsa, yetkili organlarımızda değerlendirir ve toplantıya katılıp katılmayacağımıza o zaman karar veririz” dedi. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums