Dengir Mir Mehmet Fırat: Allah akıl versin!

Dengir Mir Mehmet Fırat: Allah akıl versin!
13.05.2018 - 16:23
1272

 Türkiye’de 24 Haziran seçimleri yaklaşırken geçmiş dönemlerde siyasete özgül ağırlığını korumuş isimlerden değerlendirme ve tahmin almayı sürdürüyoruz.

Bu doğrultuda bir dönem AK Parti’nin önde gelen isimlerinden olup, 5 Haziran 2015 seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Mersin milletvekili seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat’a aday olup olmayacağını sormuşken birkaç soru daha sorduk.

K24’ün soruları ve Dengir Mir Mehmet Fırat’ın yanıtları şöyle:

Dengir Bey, 24 Haziran seçimleri için aday mısınız?

Hayır, aday değilim. Rahatsızım. Sağlığım nedeniyle aday değilim.

Geçmiş olsun.

Teşekkür ederim

Siz AK Parti’nin kurucularındansınız, uzun bir dönem bu partinin sözcülüğünü yaptınız. AK Parti – MHP İttifakını nasıl yorumluyorsunuz? Erdoğan’ın 24 Haziran’da tekrar cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu ittifak devam eder mi? Bazı AK Partililer bu birlikteliğin kendilerine büyük ölçüde zarar verdiğini düşünüyor.

Valla hiç zannetmiyorum. Bana göre aynı kökten geldikleri için de böyle bir olasılık görmüyorum. Tayyip Bey, Rabia işareti yaparken eli kurt işaretine gitti. Bu demek oluyor ki, kökte bir kurtla ilişiği var ki öyle oldu diye düşünüyorum. Onun için bu ittifak çatırdamaz yani, niye çatırdasın?

Ama bir yandan da AK Parti’nin Kürt seçmeni kopuyor. Kurt işareti gibi durumlar Kürt seçmenin tepkisini çekiyor. Bu durum değerlendirilmez mi?

Kürt seçmen umurunda değil. Yani bana göre Kürtler umurunda değil. Yani eskiden PKK’ye “dinsiz, imansız, domuz yiyorlar” gibi şeyler diyorlardı ama son olarak Güney Kürdistan’daki referandumdan sonra özellikle Sayın Mesud Barzani hakkında kullandığı ifadeleri gözönünde bulundurunca şu ortaya çıktı; mesele solda veya sağda olmak değil, mesele Kürt olmak. Böyle bir durum var.

Peki, seçimlerde nasıl bir tablonun ortaya çıkacağını öngörüyorsunuz, hem cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimlerinde?

Bilemiyorum, tahmin etmek güç. Yani Diyarbakır’a bakıyorsunuz AK Parti’den 100 küsur kişi milletvekili olmak için aday adaylığı müracaatında bulunmuş. Veya Kürtlerin çoğunlukta olduğu diğer illerde böyle bir tabloyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Yani hayret etmemek elde değil.

Sizce HDP barajı aşar mı?

Bütün hesaplar şunun üzerine kurulmuş; HDP barajı geçmeyecek, dolayısıyla 12’inci sırada da olsa, 50 oyla da olsa milletvekili seçilecek diye düşünen tipler doldurmuş aday adaylığı listelerini. Allah akıl ve insaf versin demekten başka çare yok.

DENGİR MİR MEHMET FIRAT KİMDİR?

1943 Adıyaman, Kâhta doğumlu. Avukat, çiftçi, ihracatçı ve siyasetçi. 21, 22, 23 ve 25’inci dönemlerde milletvekili olan Fırat, AK Parti’nin eski genel başkan yardımcısı ve kurucularından.

Haziran 2015 seçimlerinde HDP Mersin milletvekili seçildi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Fırat, Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi. Fırat, evli ve iki çocuk babası.

Dedesi Hacı Bedir Fırat Ağa, Kavi aşiretinin önde gelen isimlerinden olup I. ve II. dönem Malatya, III. dönem Kars milletvekilliği yapmıştı. Amcası Hüseyin Fehmi Fırat üç dönem milletvekilliği ve Demokrat Parti Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerinde bulundur.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums