Andy-Ar Direktörü Acar: Referandumda parti aidiyetlerinden gidilirse sonuç ‘Evet’ olur

Andy-Ar Araştırma Şirketi Direktörü Faruk Acar, ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı içeren anayasa değişikliğine ilişkin referandumda ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oylarının bıçaksırtı olduğunu kaydetti.

Andy-Ar Direktörü Acar: Referandumda parti aidiyetlerinden gidilirse sonuç ‘Evet’ olur
24.01.2017 - 22:06
1882

 Andy-Ar Araştırma Şirketi Direktörü Faruk Acar, ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı içeren anayasa değişikliğine ilişkin referandumda ‘Evet’ ve ‘Hayır’ oylarının bıçaksırtı olduğunu kaydetti.

Reuters’tan Gülşen Solaker’e konuşan Acar, referandumda kampanyaların kimlikler ve parti aidiyetleri üzerinden yapılması durumunda sonucun ‘Evet’ çıkmasının daha muhtemel olduğunu belirtti.

‘Evet’ler daha üst noktada

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Acar, en son geçen hafta yaptıkları araştırma ışığında şunları söyledi: “Şu an itibariyle ‘Evet’ oyları şu kadar fark attı’ ya da ‘Hayır’ çıkıyor’ yaklaşımını sağlıklı bulmuyorum ve sahada da böyle bir veri yok. Bizim önümüze gelen son sonuçlar ‘Evet’lerin daha üst noktada olduğunu ama arada çok da fark olmadığını gösteriyor; yani halen bıçaksırtı bir durum söz konusu.”

Andy-Ar direktörü, referanduma kadar 60 günlük bir süre olduğuna ve kampanya sürecinin kritik olacağına dikkat çekerek, sürecin nasıl gelişeceği ve merkeze neyin alınacağının çok önemli olduğunu kaydetti.

‘Yüzde 60’a dahi çıkabilir’

Partilerin ‘gri alanda’ ikna edilmeyi bekleyen, yani düzenleme hakkında çok da bilgisi olmayan seçmenler üzerindeki ikna süreci, Acar’a göre önemli noktalardan.

“Türkiye’de şu anda yüzde 65 civarında sağ, AKP-MHP ve buna karşılık yüzde 35 sol, CHP-HDP seçmeni bulunuyor. MHP’nin bu bloktaki oranı yüzde 13-15 arası. Eğer kimlikler ve parti aidiyetleri üzerinden gidilecek bir referandum olursa, kararsızları da dağıttığımızda ‘Evet’ oranının yüzde 55 dolayında olması mümkün” diyen Acar, şöyle devam etti: “Yani süreç ‘Nasıl olsa sonucu belli olan bir seçime gidiliyor’ şekline döner ve CHP-HDP bloğuna karşı MHP-AKP bloğu şeklinde olursa bu oran yüzde 60’a dahi çıkabilir.”

Bundan 1,5-2 yıl önce, başkanlık sistemine desteğin yüzde 35-40, karşıtların ise yüzde 60-65 civarında olduğunu belirten Andy-Ar direktörü, darbe girişiminin karşıt blokta bir kırılmayla, Erdoğan için bir ‘liderlik kabulü’ yarattığını ifade etti.

Yüzde 60’ın bir fikri yok

Son araştırmalarında halkın düzenlemeye ilişkin ne kadar bilgili olduğunu de ölçmeye çalıştıklarını aktaran Acar, şöyle konuştu: “Halkın yüzde 60’a yakını bu düzenlemeden bihaber durumda. Yüzde 40’ı öyle ya da böyle bildiğini söylüyor ama yüzde 60’lık bir kesim hiçbir şey bilmediğini söylüyor.”

Düzenleme hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan seçmenin kabine girdiğinde değişiklikler hakkında endişe ya da destek ifade etmek yerine yine parti aidiyetleri üzerinden yaklaşım sergileyebileceğini belirten Acar, “Bu nedenle eğer bundan sonra AKP ve MHP adına radikal anlamda bir yol kazası olmaz ise şu anda ‘Evet’ çıkabilme potansiyelinin daha yüksek olduğunu bugün itibariyle görüyoruz” dedi.

MHP’li seçmen kaygılı

Andy-Ar direktörü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 15 Temmuz’dan sonra yeni bir siyasi okuma yaparak, sürecin dışında olmak yerine oyun kuruculardan biri olmayı seçtiğini savundu. Acar, “Ancak MHP’li seçmenlerin kaygıları var. Yarıya yakını hâlâ ikna olabilmiş değil. MHP’nin bu sistemle birlikte son bulacağı ve artık MHP’ye gerek duyulmayacağı endişesi var” dedi.

MHP’li seçmenlerin ikinci oy tercihlerinin bölgeden bölgeye değişim gösterebileceğine de dikkat çeken Acar, “Trakya ve Ege’deki MHP’li ile İç Anadolu ve Karadeniz’deki MHP’liyi aynı tutmamak gerek. İlk kesim ikinci tercih olarak CHP, ikinci kesim ise AKP’yi belirleyebilir” diye konuştu.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums