Son Başkanlık anketinde çarpıcı sonuç! İşte EVET ve HAYIR oranları

‘ERDOĞAN BU SÜRECİ ETKİLEYECEKTİR’

Son Başkanlık anketinde çarpıcı sonuç! İşte EVET ve HAYIR oranları
22.01.2017 - 07:01
1415

 Referandum anketinde ara açılıyor, sonucu muhalefet belirleyecek

TBMM’de bu hafta ikinci turu görüşülecek olan anayasa değişikliği teklifinin, referanduma gitmesi durumunda sonuç ne olacak? Saha çalışmaları devam eden Gezici Araştırma Şirketi İnsanhaber’e son durumu değerlendirdi.

Anayasa değişikliği görüşmeleri sürerken, iktidar ve muhalefet şimdiden referandum için çalışmalara başladı. Peki ya sokak ne diyor? Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, devam eden araştırmaları ışığında, anayasa değişikliği teklifinin referanduma gitmesi halinde yüzde 59 ile ‘hayır’ sonucunun çıkacağını söyledi.

Murat Gezici, ‘Cumhurbaşkanlığı/Başkanlık’ referandumu için AKP tabanından da yüzde 20’ye yakın bir kesimin ‘hayır’cı olduğunu aktardı.

Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, devam eden araştırmalarındaki son durumu İnsanhaber’e aktardı:

YÜZDE 59 ‘HAYIR’, YÜZDE 41 ‘EVET’ ÇIKACAK

Gerçekleşecek olası bir referandumun sonucu yüzde 59 hayır, yüzde 41 evet çıkacak. Ankara’dan Muğla’ya doğru gidildikçe MHP tabanının ‘hayır’ diyeceğini göreceğiz, Ankara’dan Erzurum’a doğru gidildikçe ise MHP tabanının ‘evet’ diyeceğine şahit olacağız. HDP seçmeni olan Kürtler’in ise, olası bir referanduma yüzde 95 oranında ‘hayır’ oyu vereceği görülecek. 

AKP TABANINDAN YÜZDE 20 ‘HAYIR’ ÇIKACAK

AKP seçmeni olan kitle içinde de yüzde 20 oranında ‘hayır’ oyu çıkacağı, yapılan anketler neticesinde öngörülüyor. MHP tabanında ‘hayır’ diyenlerin oranı da yüzde 65 olarak öngörülüyor. Fakat önümüzde 3 ay gibi bir süre var ve bu 3 aylık süreci muhalefet iyi bir şekilde kullanır da seçmenini sandığa gönderirse, sandığa gitmeler arttıkça ‘hayır’ oyları da artacaktır. Muhalefet iyi çalışırsa sandıktan ‘hayır’ sonucunun çıkması yüzde 60’lara bile ulaşabilir.

SANDIĞA GİTMEME ORANI YÜZDE 12-14 ARASINDA

Şu an için sandığa gitmeme oranı yüzde 12 ile 14 bandı arasında. Eğer sandığa katılım yüzde 90’ın üzerinde olursa, ‘hayır’ oranı yüzde 60’lara ulaşabilir.  Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitmeme oranını Gezici Araştırma Merkezi olarak yüzde 24 ile 25 civarında tespit etmiştik. Resmi sonuç ise sandığa gitmeyenlerin oranını yüzde 25 ile 26 civarında olduğunu göstermişti. Bunun sorumlusu ise tabanını sandığa götüremeyen muhalefetti.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE MUHALEFETİN BAŞARISIZLIĞI

MHP ve CHP’nin ortak Cumhurbaşkanı adayının profili, her iki partinin tabanına da hitap etmiyordu. Bunun yanı sıra muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı adayının söylemleri de karşılık bulmadı ve muhalefet partilerinin seçmenleri ‘bu aday bana hitap etmiyor’ diyerek, kendi partisini eleştirmek için  sandığa gitmedi. Sandığa gidenler ise yüzde 51 ile Recep Tayyip Erdoğan’ı cumhurbaşkanı seçti.

SANDIĞA GİTMENİN ÖNEMİ

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle olası bir referandumun sonuçlarının benzer çıkma ihtimali yüksek. Çünkü sandığa katılım şu an için yüksek görünüyor fakat medyada çıkan haberler bu etkeni değiştirebilir, dolayısıyla muhalefet tabanının sandığa gitmeme oranı artabilir. MHP  ve CHP seçmeni ‘bizim oyumuz geçmez, evet oyu geçer’ der ve umutsuzluğa kapılırsa sandığa gitmeme oranı artar ve bu oran yüzde 18’i bulursa; yeni anayasa için ‘evet’ oyları  daha fazla olacaktır.

‘ERDOĞAN BU SÜRECİ ETKİLEYECEKTİR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan halk güveni, 15 Temmuz darbe girişimi ile yüzde 65’lere kadar ulaştı. Erdoğan, Türkiye’nin en başarılı siyasetçisi olarak ifade ediliyor. Erdoğan, makamı gereğince siyasetin dışında biri olarak görünse de;   toplum onu bir siyasetçi olarak görüp, ona güveniyor. Türkiye’de güven endeksi, ‘milli ve muhafazakar’ dile göre belirleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhafazakar söylemlerinin de seçmen üzerinde önemli bir etkisi var ve bu durum önümüzdeki süreçte ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının oranını büyük oranda etkileyecektir.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums