Danıştay ‘dur’ dedi: Valiliklere imam hatip açma yetkisi veren yönetmelik iptal

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın valiliklere imam hatip açma yetkisi veren yönetmeliğin iptaline karar verdi.

Danıştay ‘dur’ dedi: Valiliklere imam hatip açma yetkisi veren yönetmelik iptal
28.12.2016 - 23:56
979

 Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın valiliklere imam hatip açma yetkisi veren yönetmeliğin iptaline karar verdi.

Eğitim-İş, şehirdeki çok sayıda okulun Konya valiliği kararıyla imam hatip olarak değişmesi nedeniyle dava açmıştı.

Danıştay: Hukuka aykırı

Eğitim-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, Konya il merkezinde 30 kilometre çapındaki alanda sekiz okulun imam hatip ortaokuluna dönüştürüldüğünü ve bu bölgede imam hatip olmayan iki ortaokul bırakıldığını belirtti.

Balık, bu okulların, valilikler tarafından keyfi olarak açılabilmesine olanak sağlayan yönetmeliğin ilgili maddesini Danıştay’ın iptal ettiğini söyledi.

İptal gerekçesine ilişkin bilgi veren Balık, “Bu karar, öncelikle bu okul açma yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı’nda olduğuna, valiliklerce gelişigüzel şekilde bu okulların açılamayacağına ve bakanlığın da bu okulların açılmasına karar verirken mevcut ihtiyaçları ve gereklilikleri dikkate almak zorunda olduğuna işaret etmiştir. Bununla birlikte gereklilik, ihtiyaç ve talep olmaksızın Konya’da açılan sekiz imam-hatip ortaokulunun hukuka aykırı şekilde açıldığına hükmetmiştir” dedi.

Okul ismi değişikliği de iptal

‘Cumhuriyetçi kimliği’ ile bilinen kişilerini adının verildiği okulların isminin sürekli değiştirildiğini söyleyen Balık, valilik kararıyla Selçuklu’daki İsmail Hakkı Tonguç İmam Hatip Ortaokulu’nun isminin ‘Erdem Beyazıt’, Mustafa Necati İlkokulu’nun isminin ise ‘Cemil Meriç’ olarak değiştirildiğini aktardı.

Balık, Danıştay’ın ‘keyfi’ şekilde yapılan isim değişikliğinin hukuka aykırı olduğuna hükmettiğini ve yürütmenin durdurulması kararı verdiğini söyledi.

‘Yargı kararları gecikmeksizin uygulanmalı’

Eğitim-İş genel başkanı sözlerini şöyle bitirdi: “Bu karardan Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders çıkarmasını umuyoruz. Okul açmada öğrenci ve velilerin talepleri ve gerçek ihtiyaçların dikkate alınmasını, tüm okulların imam-hatiplere dönüştürülmesi çabasından vazgeçilmesini, bu ülke tarihine ve vatandaşlarının kalplerine kazınmış isimleri unutturma gayretinden uzaklaştırılmasını bekliyoruz. Yargı kararları gecikmeksizin uygulanmak zorundadır. MEB yargı kararına uyarak başta dava konusu Konya’daki sekiz okul olmak üzere yüksek yargının işaret ettiği şekilde hukuka aykırı olarak açılan tüm imam hatip okullarını kapatmalı, isimleri elinden alınan okulların da isimleri geri verilmelidir.”

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums