Özgür Gündem davası; 16 nöbetçi yayın yönetmeni hâkim karşısında

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan, aralarında T24 yazarı Hasan

Özgür Gündem davası; 16 nöbetçi yayın yönetmeni hâkim karşısında
24.11.2016 - 09:29
1289

 Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan, aralarında T24 yazarı Hasan CemalNecmiye Alpay ve Aslı Erdoğan'ın da bulunduğu gazeteci, aydın, insan hakkı savunucusu ve siyasetçilere 'terör örgütü propagandası' yaptıkları iddiasıyla açılan davalara bugün devam edilecek. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesinde 14. ve 22. Ağır Ceza mahkemelerinde görülecek olan davaların tümünde gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya da hâkim karşısında olacak.

  Saat 11.15’te ise 22. Ağır Ceza Mahkemesinde İnan Kızılkaya ve Necmiye Alpay’ın duruşması görülecek. Gazetecilerin 22. Ağır Ceza Mahkemesinde mesaisi 11.30’da Yıldırım Türker ve İnan Kızılkaya, 11.45’te Hasan Cemal ve İnan Kızılkaya, saat 14.00’te Jülide Kural, İlham Bakır ve İnan Kızılkaya, saat 14.15’te İnan Kızılkaya ve Kumru Başer, saat 14.30’da İnan Kızılkaya ve Said Sefa, 14.45’te İnan Kızılkaya ve Murat Uyurkulak, 14.50’de İnan Kızılkaya ve Faruk Balıkçı hakim karşısında olacak.

Necmiye Alpay'ın doğum günü

 Yargılanan isimlere destek olmak amacıyla gazeteciler, yazarlar, aydınlar ve insan hakları savunucuları da gün boyu Çağlayan’da olacak. Tutuklu Dilci Necmiye Alpay ise 70. doğum gününde hakim karşısına çıkacak. Alpay’ın arkadaşları da özel bir çağrı yaparak “Bugün saat 10.30’da hocamızın doğum gününü kutlamak ve dayanışmamızı dile getirmek amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde toplanıyoruz” dedi.

56 isimden 36'sına dava

Çatışmaların yoğunlaştığı 2015 Temmuzu’ndan itibaren Özgür Gündem gazetesi de sayısız soruşturma, dava ve sansürle karşı karşıya kaldı. Bu baskılara karşı gazeteyle dayanışmak amacıyla 3 Mayıs’ta Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası başlatıldı.

7 Ağustos’ta sona eren kampanyaya 56 isim katılarak destek verdi. Kampanyanın sona ermesiyle birlikte gazeteyle dayanışmak için kampanyaya katılan gazeteci, aydın, sanatçı, siyasetçi ve insan hakları savunucuları adeta dava yağmuru ile karşılaştı. Kampanyaya katılan 56 isimden 50’si hakkında soruşturma açıldı. Açılan soruşturmaların 36’sı davaya dönüştü. Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya 36 davanın tamamında ‘sanık’.

Gazete kapatıldı, gazeteciler cezaevinde

36 nöbetçi yayın yönetmeninden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldı. Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in davaları daha sonra birleştirildi. Ragıp Duran ile Ayşe Düzkan’ın davaları da birleştirilirken, Deniz Türkali hakkındaki dava ise düştü. Gazete 8. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla “örgüt propagandası” gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı. Kapatılma kararının duyurulmasından kısa bir süre sonra gazetenin İstanbul Beyoğlu’daki binasına baskın düzenlendi ve gazete mühürlendi. Baskın sırasında Özgür Gündem çalışanlarından Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın da aralarında olduğu 24 gazeteci gözaltına alındı, Kaya ve Kızılkaya tutuklandı. Gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyeleri Yazar Aslı Erdoğan ve Dilci Necmiye Alpay da aynı operasyon kapsamında tutuklandı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame ile Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın da bulunduğu 4’ü tutuklu 9 kişi hakkında, “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6.5 yıldan 17.5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Hasan Cemal hakkında Cumhuriyet soruşturmasını da başlatan Savcı Murat İnam tarafından hazırlanan iddianame şöyle:


Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums