İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye sivil ölümlerinin araştırılmasını engelliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), güneydoğuda yapılan operasyonlar ve ‘abluka’ sırasında sivillere yönelik hak ihlallerinin soruşturulmasının hükümet tarafından engellendiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye sivil ölümlerinin araştırılmasını engelliyor
12.07.2016 - 07:15
1680

 İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), güneydoğuda yapılan operasyonlar ve ‘abluka’ sırasında sivillere yönelik hak ihlallerinin soruşturulmasının hükümet tarafından engellendiğini söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bugüne kadar 22 kent ve bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirten HRW, sivillere yönelik hak ihlallerinin belgelenmesinin zorlaştığını kaydetti.

HRW, kendilerinin yanı sıra Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İçin Doktorlar gibi örgütlerin muhtemel ihlalleri için bölgeye girişinin de engellendiğini açıkladı. Örgüte göre engellemeler sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasının ardından da devam ediyor.

BM’ye de yanıt yok

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin bölgeye girip konuyu araştırmasını talep eden HRW, hükümetin Zeyd Raad el Hüseyin’in inceleme talebini içeren mektubuna da yanıt vermediğine işaret etti.

Örgütün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, “Türkiye hükümetinin güneydoğuda birçok bölgeyi fiilen abluka altına almış olması, bir şeylerin örtbas edilmeye çalışıldığına ilişkin şüpheleri besliyor” dedi.

‘En az 338 sivil öldürüldü’

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters

Araştırmaları sonucu derledikleri bilgilerin, Cizre’de bodrumlarda mahsur kalmış kişilerin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü gösterdiğini belirten HRW açıklamasında, “Güvenlik güçleri ile PKK ile bağlantılı Sivil Savunma Birlikleri (YPS, Yekineyen Parastina Sivil) arasında silahlı çatışma yaşanan yerlerde en az 338 sivil öldürüldü” dendi.

‘Bodrumlarda 130 kişi öldürüldü’

Fotoğraflar: Reuters

Fotoğraflar: Reuters

Açıklama şöyle devam etti: “Eldeki bilgiler, güvenlik güçlerinin kuşattıkları üç binanın bodrumlarında mahsur kalmış, aralarında silahsız sivillerin ve yaralı savaşçıların da bulunduğu 130 civarında insanı öldürdüklerini de gösterir nitelikte.”

‘Soruşturma açılmalı’

HRW, olası ihlallere karşı yargı makamlarına da çağrıda bulundu:“Cizre savcılığının, mağdurların adalet arayışına yanıt verebilecek tam, etkin ve bağımsız bir soruşturma yürütmesi gerekiyor.”

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums