Danıştay’dan, YÖK’ün akademisyen soruşturmalarıyla ilgili karar

Danıştay, YÖK tarafından disiplin soruşturmaları açılan akademisyenlerle ilgili kararın yürütmesini durdurdu

Danıştay’dan, YÖK’ün akademisyen soruşturmalarıyla ilgili karar
9.07.2016 - 08:10
1494

 Danıştay, YÖK tarafından disiplin soruşturmaları açılan akademisyenlerle ilgili kararın yürütmesini durdurdu.

Danıştay, haklarında disiplin soruşturması açılan akademisyenlere ilişkin önemli bir karar aldı.

8. Daire, YÖK’ün başlattığı disiplin soruşturmalarında, kurumun disiplin yönetmeliği hükümlerinin uygulanmasını öngören kararın yürütmesini durdurdu.

Hürriyet’e konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “12 Kasım 2015 tarihi itibariyle açılmış olan disiplin soruşturmaları ve verilen cezalar veya ceza teklifleri de yok hükmündedir” dedi.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde çalışanlara uygulanacak disiplin cezalarının YÖK tarafından düzenlenmesini öngören kanun hükmünü iptal etmişti.

YÖK Genel Kurulu da 12 Kasım 2015’te disiplin hükümleriyle ilgili yeni karar almıştı.

Karara göre,  YÖK Genel Kurulu, YÖK Disiplin Yönetmeliği’ne göre soruşturmalar yapabilecekti.

20 Temmuz’da Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisine imza atan 35 öğretim elemanı YÖK karşısında kamu görevinden çıkarma suçu ile ilgili ifade verecek.

YÖK Yüksek Disiplin Kurulu da bununla ilgili karar alacak.

Danıştay kararı ne anlama geliyor?

Ancak bu karar nedeniyle Yaman Akdeniz, YÖK Disiplin Kurulu’nun yetkisizlik kararı verip, ceza tekliflerini reddetmesi gerektiğini söyledi.

Daha önce ‘Barış için Akademisyenler İnisiyatifi’ne savunma metni hazırlayan ve ‘2016 Columbia Küresel İfade Özgürlüğü Ödülü’ sahibi İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz özetle şunları söyledi:

“Soruşturmalar düşmüş olacak”

“YÖK Genel Kurulu 12 Kasım 2015’te bir karar almıştı. Danıştay, o kararın bir kısmının yürütmesini durdurdu. O da şuydu; YÖK Genel Kurulu, ‘YÖK Disiplin Yönetmeliği’ne göre soruşturmalar yapılmalı’ diyordu. Danıştay 8’inci Daire de ‘Hayır, onu uygulayamazsın. Çünkü Anayasa Mahkemesi 2547 sayılı kanunun disiplin ile ilgili maddelerini iptal etti’ dedi.

“Dolayısıyla üniversitelerde 12 Kasım 2015 tarihi itibariyle açılmış olan disiplin soruşturmaları ve bu soruşturmalara istinaden verilen cezalar veya ceza teklifleri de yok hükmündedir.

“YÖK’ün disiplin yönetmeliğine istinaden yapıldıysa soruşturmalar, ki YÖK ‘böyle yapın’ dediği için hepsi yapıldı, o soruşturmalar düşmüş olacak. Danıştay’ın kararı bu anlama geliyor.

“Sadece Barış için Akademisyenler ile ilgili değil 12 Kasım 2015 sonrası açılmış olan tüm disiplin soruşturmaları için geçerli. Ceza tekliflerinin de YÖK Yüksek Disiplin Kurulu tarafından reddedilmesi gerekir.”

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums