Valilik kararıyla İstanbul’daki Newroz gösterileri yasaklandı...

Hakkari, Urfa, Mersin, Mardin, Dersim ve Diyarbakır’ın Silvan’ın ardından İstanbul’daki Newroz etkinliğine de yasak getirildi. Yasağa tepki gösteren Newroz Tertip Komitesi, tüm ilçelerde Newroz’u kutlama çağrısı yaptı.

Valilik kararıyla İstanbul’daki Newroz gösterileri yasaklandı...
16.03.2016 - 18:17
1813

 Hakkari, Urfa, Mersin, Mardin, Dersim ve Diyarbakır’ın Silvan’ın ardından İstanbul’daki Newroz etkinliğine de yasak getirildi. Yasağa tepki gösteren Newroz Tertip Komitesi, tüm ilçelerde Newroz’u kutlama çağrısı yaptı.

İstanbul’da 20 Mart Pazar günü Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlanması planlanan Newroz etkinliğine yasak geldi.

Yasak kararı, Valilik kararıyla alındı.

Yasak kararının ardından İstanbul Newroz Mitingi Tertip Komitesi, HDP İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Tertip Komitesi Başkanı Suat Çorlu ile komite üyeleri, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Ayşe Erdem ve Cesim Soylu ile HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu katıldı.

Valilik kararı

Tertip Komitesi Başkanı Suat Çorlu, Valiliğin kararında “Ülkemiz ve bölgemizde meydana gelen terör saldırıları ve toplumda oluşan hassasiyet dikkate alındığında provakatif eylem ve olaylar meydana gelebileceği, açık hava toplantısına katılacaklar da dahil kamu güvenliğinin bozulacağı değerlendirilerek uygun görülmemiştir” ifadelerinin yer aldığını söyledi.

Emniyet’ten 21 Mart’a da izin yok

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ülke genelinde 21 Mart günü haricinde Newroz kutlamalarına izin verilmeyeceği yönündeki kararını da hatırlatan Çorlu, kutlamayı 21 Mart’a çekebileceklerini ilettiklerini ancak bu taleplerinin de reddedildiğini söyledi.

“Karar kabul edilemez; tüm ilçelerde Newroz’u kutlayacağız”

Kararın anti demokratik ve kabul edilemez olduğunu belirten Çorlu, Valiliğin kararını protesto ettiklerini ve “Her yer Newroz her yer direniş” sloganıyla İstanbul halkını tüm ilçelerde Newroz bayramını kutlamaya çağırdı.

Toplantıda konuşan ve Valiliğin kararına tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, halkların bayramı ve barışçıl bir gösteri olan Newroz’un yasaklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kerestecioğlu, “Ülke bir hapishaneye çevrilmiş durumda. Cumhurbaşkanı’nın son 3 gündür yaptığı açıklamalar sonrası yargı da buna uygun davranıyor. İnsanların barışçıl gösteri hakları ciddi bir biçimde engellenmeye çalışılıyor. İnsanların direnme hakları da vardır. Akademisyenler barıştan yana olan insanlar barış dedikleri için tutuklanıyorlar. Bunlar kabul edilemez. Mücadelemize devam edeceğiz. Halkımız da bu baskıları kabul etmeyecektir. Bunun sonu aynı devlet aklının yıllardır olduğu gibi işlemesidir. Herkes kriminalize edilmeye çalışılıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

Diğer yasaklar

Hakkari, Urfa, Mersin, Mardin, Dersim ve Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde de Newroz etkinlikleri Valiliklerin kararıyla yasaklanmıştı.

Valilikler, “meydana gelebilecek muhtemel huzursuzluğun ve kışkırtmanın engellenmesi”, “millî güvenlik, kamu düzeni, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması”, ve “suç işlenmesinin önlenmesi”  gibi ifadelerle yasağı gerekçelendirmişlerdi.

Yasaklar Meclis’in gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekil İbrahim Ayhan, Newroz kutlamalarının yasaklanmasıyla ilgili İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi vermişti.

Ayhan, kutlamalar için 21 Mart tarihinin dayatılmasının gerekçesine yanıt isterken; “Newroz Bayramı kutlamalarının yasaklanmasının somut gerekçeleri nelerdir? 17-18-19-20 Mart’ta ‘gelişebilecek istenmeyen olayların’ 21 Mart’ta yaşanmayacağı öngörüsünün dayanağı nedir?” diyesormuştu.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums