AYM Başkanı’ndan Erdoğan’a yanıt: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesine yönelik,

AYM Başkanı’ndan Erdoğan’a yanıt: Kararlar herkesi ve her kurumu bağlar
1.03.2016 - 12:02
1353

 Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesine yönelik, “Uymuyorum, saygı da duymuyorum” sözlerine üstü kapalı yanıt verdi: “AYM’nin kararları herkesi ve her kurumu bağlar.”

Yanıtı merakla bekleniyordu

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün AYM’nin ‘hak ihlali’ kararı almasıyla tahliye edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı eleştirerek “Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” demişti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan AYM’ye Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı’nda konuyla ilgili üstü kapalı mesaj verip, “AYM’nin verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır. Bu bir anayasa kuralıdır. 183. Madde kapsamında gerçek ve tüzel kişileri bağlar denmektedir” diye konuştu.

İnsan haklarının evrenselliğinin bizim gibi olanlar için değil, olmayanlar için de geçerli olduğunu kabul etmeyi zorunlu kıldığını anımsatan Arslan,“Özellikle savaş ve terör olaylarının sebep olduğu olağanüstü durumlarda ötekinin hakkını savunmada Avrupa olarak iyi bir sınav verdiğimiz söylenemez” dedi.

Hükümete yakın medyaya sitem

AYM’nin Dündar ve Gül’e ilişkin kararının ardından hükümete yakın yayın organlarında, kararın alındığı güne dair yayınlanan haberlerde, bir mahkeme üyesinin ‘Daha yargılama bile başlamadı. Kendimizi mahkeme yerine koyamayız. Erteleyelim’ dediği, AYM başkanı Zühtü Arslan’ın ise, ‘Bugün bitirmeliyiz’ diye ‘çıkıştığı’ ileri sürülüyordu.

Bu iddialara da yanıt veren Arslan, “Yargıçlar kutsal varlıklar değildir. Yargı kararları eleştirilir, eleştirilmelidir de. Ancak mahkememizi talimatla karar veriyormuş gibi gösteren haberleri reddediyorum. Kınayanın kınaması da, övenin övgüsü de AYM’yi etkilemez. Başvuranın kimliğine de bakmıyoruz. Sadece hukukun ve adaletin yanındayız” dedi.

2015’te 543 hak ihlali kararı verildi

Arslan bireysel başvuru hakkının, AYM’de paradigma değişikliğinin en önemli aracı olduğunu da anımsatarak, mahkemenin bu değişiklik sayesinde hak eksenli paradigmayı benimsediğini söyledi ve bireysel başvurunun yürürlüğe girmesinden sonra AİHM’e yapılan başvuruların hızla düştüğünü belirtti.

Arslan’ın paylaştığı verilere göre, AYM’ye bireysel başvuruların sonuçlandırılması 2015’te yüzde 50 arttı ve geçen yıl içinde 543 hak ihlali kararı verildi. Toplam 33 bin 521 başvurunun 15 bin 753’ü, 2015’te sonuçlandırıldı. Bugüne kadar toplam 1042 hak ihlali kararı verilirken, 2015 itibariyle gelen başvuruları karşılama potansiyeli de yüzde 77 oldu.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums