Mazlumder Adıyaman Şube Başkanı: Polisler IŞİDe yardım için çalışmamı istediler

Olmaz bu iş dedim, hiçbir şey demediler gittiler...

Mazlumder Adıyaman Şube Başkanı: Polisler IŞİDe yardım için çalışmamı istediler
11.08.2015 - 16:54
1302

 İslami hassasiyetlerle 24 yıl önce kurulan insan hakları örgütü Mazlumder'in Adıyaman Şube Başkanı Hidayet Aktoprak, Kasım 2013’te Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nde görevli polislerce ziyaret edildiğini ve kendisinden Suriyeliler için yardım istendiğini öne sürerek “Yardım çalışmasına siz de katılın dediler, Biz de dedik ki; biz Suriyeliler için zaten yardım topluyoruz. Yardımları da ya kendimiz kamplara götürüyoruz, ya da resmi kanallarla gönderiyoruz. Aralarından biri, ‘Sadece Suriyeli sığınmacılar yok ki, başkaları da var’ dedi. Hemen anladım. ‘Biz yardım toplayacağız, sen bunları IŞİD’e, El Kaide’ye verecek onları besleyeceksin. Biz şimdi veririz ama sen 6 ay sonra 1 sene sonra gelip, bizi IŞİD’e yardım ve yataklıktan içeri atarsın. Olmaz bu iş’ dedim. Hiçbir şey demediler gittiler” şeklinde konuştu.

Özgür Gündem'den Mehmet Güç'ün hazırladığı, "Adıyaman gerçeği -I" başlığıyla yayımlanan dosya haberin ilgili bölümü şöyle:

Mazlum-Der Şube Başkanı Hidayet Aktoprak Kasım 2013’te Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nde görevli polislerce ziyaret edilmiş. Polis heyeti, Suriyeli yabancılara yardım için Aktoprak’tan destek istemiş: “Yardım çalışmasına siz de katılın” demiş. “Biz de dedik ki; biz Suriyeliler için zaten yardım topluyoruz. Yardımları da ya kendimiz kamplara götürüyoruz, ya da resmi kanallarla gönderiyoruz. Aralarından biri, ‘Sadece Suriyeli sığınmacılar yok ki, başkaları da var’ dedi. Hemen anladım. ‘Biz yardım toplayacağız, sen bunları IŞİD’e, El Kaide’ye verecek onları besleyeceksin. Biz şimdi veririz ama sen 6 ay sonra 1 sene sonra gelip, bizi IŞİD’e yardım ve yataklıktan içeri atarsın. Olmaz bu iş’ dedim. Hiçbir şey demediler gittiler.”

Şaşırtıcı sözlerini Aktoprak’a tekrarlatıyor, polislerin IŞİD’e yardım istediklerini bir kez daha teyit ettiriyoruz. “Evet” diyor, “polisleri tanıyordum, IŞİD’e yardım için çalışmamı istediler.”

Biz çok şaşırıyoruz ama Adıyaman Emniyeti Yabancılar Şubesi’nde görevli polislerin, vahşet örgütüne yardım için destek arayışı burada hiç kimseyi şaşırtmıyor.

Mazlumder Şube Başkanı Aktoprak’a, bölgedeki dernek, vakıf gibi STK’lerin özellikle de İHH’nin desteğini soruyoruz. Aktoprak bu soruya yanıt vermek istemiyor ama “Yaptıkları ortada” diyor ve ekliyor: “Bu yıla kadar Suriye’ye ayda en az  20 TIR yardım götürüyorlardı. ÖSO’ya yardım etmezler, Kürtlere etmiyorlar, Türkmenlere de bu yoldan yardım götürülemez, nereye götürdüklerini de siz bulun.”

Her söyleşide bazıları yazılmamak kaydıyla da olsa çok çarpıcı başka örnekler öğreniyor ve kısa sürede anlıyoruz ki IŞİD’e devlet desteği, bununla da sınırlı değil.

Mesela IŞİD için savaşacak kadro bulmak, zamanla yardım toplamaktan çok daha önemli hale gelmiş. Anlatılanlara bakılırsa, Aralık 2013’te, IŞİD’e katılan ilk 14 kişinin bu işte rolü büyük. Özellikle de bu gruptaki isimlerden Mustafa Dokumacı, IŞİD’e en fazla katılım sağlayan isim olarak önem taşıyor. Kentte herkesin bildiği, Adıyamanlı 60 kadar gençten oluşan Dokumacılar grubunu da IŞİD’e o götürmüş. Bu arada farklı kaynaklarca bombalı saldırı ve suikast eğitimi gördüğü iddia edilen bu grubun, YPG’nin kontrolüne geçinceye kadar Girê Spî’de (Tel Abyad) kaldığını da öğreniyoruz. Mustafa Dokumacı ise, Tel Abyad’daki çatışmalarda yaralanarak önce Türkiye’ye getirilip tedavi edilmiş ardından Irak’a gitmiş.

Adıyamanlılar, gençlerin IŞİD’e katılımı için çok sayıda mekanda propaganda faaliyeti, eğitim çalışması yürütüldüğünü anlatıyor. Diyarbakır ve Suruç bombacılarıyla ismi duyulan İslam Çay Ocağı sadece bir örnek. Diğer örnekler arasında bir dersane de var, 5 kafe ile iki cami ve iki lokanta da... Bir imamın camideki cihat çağrılarından şikayetçi olan babaya, “Sen bu işe karışma, bunlar dışarıdan geldiler, devlet gönderdi. Yakında giderler” dediği ise artık herkesin dilinde...

IŞİD’e destek veren, hatta IŞİD için çalışan devlet görevlileri iddiası, her konuşmada biraz daha belirginleşiyor. 127 ailenin çocukları için şikayet başvurusu yapmasına, 17 ailenin suç duyurusunda bulunup, kayıp çocukları için savcılık ve emniyet kanalıyla arama kararı çıkarmasına rağmen, polisin hala hiçbir işlem yapmaması, yeterince kuşkulu bir durum olsa da bundan fazlası da var.

‘Bu işte devletin eli var’

Mazlum-Der Şube Başkanı Hidayet Aktoprak, Adıyaman’daki İslami çevreleri ve IŞİD’le ilişkileri iyi bilen bir isim. Bağlar, ilişkiler konusunda konuşmak istemese de  önemli bilgiler veriyor, devlet desteğine dikkat çekiyor.

“Her olaydan, her patlamadan sonra Adıyaman’ın gündeme gelmesi çok rahatsız edici. Buradaki hayatı da ekonomiyi de etkiliyor. Ama sonuçta bu da bir gerçek ve iki bombacının da Adıyaman’dan çıkması bir tesadüf değil diye düşünüyorum.

Burası muhafazakar bir şehir, vakıfları, cemaatleriyle kapalı bir ortam...

Şiddet olaylarını herkes eleştiriyor ama alt yapıları, kafaları IŞİD’den çok farklı da değil. IŞİD’e katılımın yüksekliğini ailelerin şikayetlerini biliyoruz. Biz Mazlum Der olarak bu konuda bir rapor çalışması yapalım diye karar aldık ama bunu genel merkezle paylaştığımızda olur vermediler. ‘Böyle bir çalışma, sizi ajan durumuna da sokabilir, ahali size öyle yaklaşabilir. Biz de haklı bulduk. Şimdi böyle bir çalışma için IŞİD faaliyetlerini birilerine soracaksınız. Ailelere soracaksınız, insanlara soracaksınız, cemaatlere soracaksınız... Bu işin içinde bir devlet eli olduğu için öyle riskli bir durum ki sağa sola soramazsınız. Ne olduğunu ne olacağını hiç kimsenin kestiremediği bir yapı... Vazgeçtik tabii...

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums