Akıncı: Kıbrıs sorunu aylar içinde bile çözülebilir

Kuzey Kıbrıs lideri Akıncı, müzakerelerdeki ivmenin devam etmesi halinde Kıbrıs sorununun aylar içinde bile çözülebileceğini söyledi.

Akıncı: Kıbrıs sorunu aylar içinde bile çözülebilir
2.07.2015 - 17:55
1265

 Kuzey Kıbrıs lideri Akıncı, müzakerelerdeki ivmenin devam etmesi halinde Kıbrıs sorununun aylar içinde bile çözülebileceğini söyledi.

Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, Brüksel müzakerelerinin son gününde gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Akıncı, Brüksel ziyaretinde, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların çıkarlarını dikkate alan bir çözüme ulaşmak için olan kararlılığı vurgulama fırsatı bulduğunu söyledi.

Müzakerelerde ortaya çıkan kararlılık ve ivmenin devam etmesi halinde bir çözüme ulaşmanın yıllar değil aylar içerisinde mümkün olduğunu belirten Akıncı, “Bu ivme ve kararlılığın devam etmesi halinde Kıbrıs sorununun çözümü yıllar değil aylar içerisinde gerçekleşecektir” dedi.

Cihan Haber Ajansı’nın haberine göre; uzun yıllar Kıbrıslı Rumlar ile Kıbrıslı Türklerin birbirlerini düşman olarak gördüğünü ancak bunun da değişmesi gerektiğini eden kaydeden Akıncı, bunun Türkiye ve Yunanistan için de geçmişte geçerli olduğunu, yeni bir anlayışla bir çok yeni fırsatın doğacağını belirtti.

‘Uzlaşma için çalışmalar sürüyor’

Akıncı, kapsamlı bir çözümün bölge için de yapıcı bir emsal teşkil edeceğini söyledi. AB için de adadaki çözümsüzlüğün bir sorun teşkil ettiğini kaydeden Akıncı, çözümsüzlüğün onlarca yıl daha sürmesinin kabul edilemez olduğunu adada bulunacak bir çözümün bölge halkları için “cesaret verici” olacağını kaydetti.

Müzakerelerle ilgili olarak gelinen aşamada üzerinde anlaşılan ve alışılmamış noktaların netleştirildiğini ifade eden Akıncı, görüş ayrılığı olan noktalarda uzlaşı sağlanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

‘Halkların algısına çok önem veriyoruz’

Liderler olarak halkların algısına da çok önem verdiklerini ve yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Akıncı, “Halklar her iki lideri birlikte gördüğünde bir şeylerin değiştiğine inanmaya başlarlar” dedi.

Eylül’de çoklu görüşme

Garantiler konusuna da değinen Akıncı, garantilerin uluslararası bir antlaşmadan kaynaklandığını, bunun için Yunanistan, Türkiye, İngiltere, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rumların hemfikir olması gerektiğini, konuyu görüşmek üzere Eylül’de bir çoklu görüşme öngördüklerini ancak görüşmenin gerçekleşmesinin Eylül’e kadar müzakerelerde alınacak yola bağlı olacağını söyledi.

‘Karşılıklı kabul edilir bir şey buluruz’

Her şeyin zamanlı yapılması gerektiğini, zamanlı yapılmadığında sürece zarar verilebileceğini, bunun geçmişte görüldüğünü ifade eden Akıncı, “Önümüzdeki tüm konularda anlaşırsak o zaman garantiler konusunda da karşılıklı kabul edilir bir şey buluruz” dedi.

Akıncı, Türkiye’den gelecek su ve Akdeniz’den çıkarılacak doğal gazın Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için muazzam bir fırsat yaratacağını söyledi

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums