Mülteci geçişleri azaldı

IŞİD’in çekilmesiyle Tel Abyad’dan Türkiye’ye geçen mülteci sayısı azaldı. Bugün yaklaşık yüz kişilik bir grup sınırı geçerken Tel Abyat’a geri dönmek için Akçakale Sınır Kapısı önünde yığılma başladı. Bunlardan Hamed Seyar, ‘çatışma bittiyse burada yapacak bir şeyimiz kalmıyor’ diyor.

Mülteci geçişleri azaldı
16.06.2015 - 15:16
1462

IŞİD’in çekilmesiyle Tel Abyad’dan Türkiye’ye geçen mülteci sayısı azaldı. Bugün yaklaşık yüz kişilik bir grup sınırı geçerken Tel Abyat’a geri dönmek için Akçakale Sınır Kapısı önünde yığılma başladı. Bunlardan Hamed Seyar, ‘çatışma bittiyse burada yapacak bir şeyimiz kalmıyor’ diyor.

 PYD ve Burkan El Fırat’a bağlı militanların Pazartesi günü Tel Abyat’a girdikten sonra IŞİD militanlarının çekilmesiyle ilçe güne sakin başladı. Sabah saatlerinden itibaren sınırın karşı tarafına toplanan küçük gruplar öğlen saatlerinde askerler tarafından Türkiye tarafına alındı. Gelenlerin çoğu bölünmüş aileler. Tel Abyadlılar ilçedeki sükunetin devam etmesi durumunda geri dönecekler.

Öte yandan son iki günde Koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarından korkarak Türkiye’ye kaçan Suriyeli mültecilerin bir bölümü geri dönmek üzere Akçakale Sınır Kapısı’nda beklemeye başladılar.

Hamid İsen Tel Abyad'a gidebilmek için Akçakale Sınır Kapısı'nın açılmasını bekliyor.

Türkiye’ye Pazartesi gelenlerden Hamid İsen bu gün geri dönmek üzere sınır kapısına geldi. İsen ailesinin geride kaldığını ve çatışma da olmadığı için geri dönme kararı verdiğini söylüyor.

“Dün Türkiye’ye gelince yoğunluktan ailemin bir bölümü Tel Abyad’da kaldı. YPG girdikten sonra beklediğimiz gibi çatışma olmadı. IŞİD’ciler terk ettiler Tel Abyat’ı. Ben de geri dönmek için buraya geldim. İzin verdikleri an evime döneceğim.”

‘Ailemle kaçtım’

Hamed Seyar on kişilik ailesi ile birlikte Türkiye’ye kaçanlardan. IŞİD değil ama uçakların Tel Abyat’ı bombalayacakları endişesiyle kaçtıklarını söyleyen Seyar, kendileri için en iyisinin çatışmanın olmadığı bir Suriye olduğunu söylüyor.

“İki gün önce geldik çocuklarımla birlikte. Bize uçakların Tel Abyad’ı bombalayacaklarını söylediler. Toplanıp kaçtık. Tel Abyad merkezinde evimiz. Dün PYD ilçeye girdi. Çatışma olmadı. IŞİD militanları çekildiler. Biz de artık dönmek istiyoruz. Burada sefalet çekeceğiz yoksa. Nasılsa çatışma bitti. Bizim için en iyisi çatışmaların olmadığı Suriye’dir.”

Hamed Seyar on kişilik ailesi ile birlikte Türkiye'ye kaçmış.

500 Türkmen geldi

Suriye Türkmen Meclisi Üyesi Şükrü Muhammed Dede son iki gün içerisinde Tel Abyad’dan yaklaşık 5 yüz Türkmen’in de Türkiye’ye geldiğini söyledi. Türkmenlerin geri dönmek üzere ortamın biraz daha sakinleşmesini beklediklerini söyleyen Dede, YPG’lilerden de baskı görmediklerini belirtti.

“Biz Tel Abyad Türkmenlerindeniz. YPG’liler Tel Abyad çevresini kuşattıklarında Koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının bombalamaya geleceklerini söylediler. Pek çok Türkmen toparlanıp Türkiye’ye geldi. Yaklaşık 5 yüz kişi. Çoğu akrabalarına az bir kısmı da kamplara gitti. YPG Tel Abyad’ı ele geçirdiğinde çatışma falan olmadığını gördük. IŞİD çekilince ilçe de harap olmadı. Şimdi dikkatle takip ediyoruz. Böyle devam ederse geri döneceğiz. YPG’lilerden yazıldığı gibi herhangi bir sıkıntı görmedik. Ben IŞİD Tel Abyad’a ilk geldiği günden beri 1,5 yıldır Akçakale’ye geldim. Türkmenlerin durumunu buradan kontrol ediyorum. Böyle devam ederse ben de döneceğim.”

Şükrü Muhammed Dede Tel Abyad'dan 5 yüz Türkmen'in kaçtığını söylüyor.

23 bin 250 mülteci

Şanlıurfa Valiliği’nin yaptığı açıklamaya göre 3 Haziran’dan bu yana toplamda gelen Suriyeli mülteci sayısı 23 bin 250. Suriye’ye geri dönmek isteyen mülteciler yavaş yavaş Akçakale Sınır Kapısı’nda birikmeye başladılar. Tel Abyad’da durum sakinliğini korursa bu sayının artacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Al Jazeera
 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums