Mahkeme "ÇED gerekli değildir" kararının yürütmesini durdurdu

İzmir Valiliğinin, Gaziemir ilçesinde kurşun üreten bir fabrikanın faaliyette olduğu dönemde fabrika yakınındaki araziye

Mahkeme
18.03.2015 - 23:21
1037

 İzmir Valiliği'nin, Gaziemir ilçesinde kurşun üreten bir fabrikanın faaliyette olduğu dönemde fabrika yakınındaki araziye gömdüğü radyasyonlu atıkların temizlenmesi için "çevresel etki değerlendirmesine ihtiyaç olmadığına" ilişkin kararının, mahkemece yürütmesinin durdurulduğu bildirildi.

Gaziemir ilçesi Aydın Mahallesi sınırlarında kalan eski kurşun fabrikası yakınındaki arazide toprağa gömülü radyasyonlu atıkların temizlenmesi için İzmir Valiliği'nin "çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir" yönünde aldığı karara karşı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Yürütme Kurulu, Aydın Mahallesi'nin bazı sakinleri ile Ege Çevre ve Kültür Platformu Derneği'nin (EGEÇEP), idare mahkemesinde açtığı iptal davasında ara karar çıktı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Arif Ali Cangı, Aydınlar Mahallesi sakinleri ve EGEÇEP üyeleriyle radyasyonlu atıkların gömülü olduğu arazi yanında yaptığı basın açıklamasında, Gaziemir'de toprağa gömülü radyasyonlu atık sorununun ortaya çıkmasının ardından şüpheli şirket yetkilileri hakkında ceza davası açıldığını ve idarenin "atıkların ayrıştırılarak temizleneceğinin" açıkladığını hatırlattı. Radyasyonlu atıkların rastgele temizlenmesinin, bölgede daha büyük çevre felaketine yol açabileceğini iddia eden Cangı, bu nedenle İzmir Valiliği'nin bu konuda yapılacak çalışmalar için "ÇED gerekli değildir" yönündeki kararının iptali için İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde dava açtıklarını belirtti.

Cangı, mahkemenin devam eden davada söz konusu valilik kararının yürütmesinin durdurulmasına hükmettiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Bu hukuksal kazanım, yürüttüğümüz mücadelenin haklılığını bir kez daha bize gösterdi. Yargı sözünü söyledi, şimdi nükleer ve tehlikeli atıkların bertarafı için derhal ÇED sürecinin başlatılmasını, bilimsel inceleme ve değerlendirmelere bağımsız bilim insanlarının, karar süreçlerine mahalle halkının ve İzmirlilerin doğrudan katılımının sağlanarak, atıkların çevre ve toplum sağlığını etkilemeyecek bilimsel yol ve yöntemlerle bir an önce bertaraf edilmesini talep ediyoruz." "

HER YAĞMURDA ALEVLENME OLUYOR"

Aydın Mahallesi Muhtarı Mustafa Kaya ve fabrika yakınındaki Emrez Mahallesi'nin muhtarı Ramazan Arslanalp de mahallelerinin bir an önce insan sağlığı için riskli atıklardan kurtarılmasını istediklerini dile getirdi. Mahalle sakinleri, atık gömülü sahada her yağmurda alevlenme olduğunu ve sonrasında topraktan duman çıktığını anlatarak, sağlıklarını tehdit eden bu duruma çözüm bulunmasını istedi.

YENİ ASIR

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums