“Soykırım tanınsın” diyenler sokakta olacak: 24 Nisan programı açıklandı

Ermeni Soykırımını Anma Platformu, 1915in 100. yıl dönümünde gerçekleştirilecek 24 Nisan etkinliklerinin programını bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

“Soykırım tanınsın” diyenler sokakta olacak: 24 Nisan programı açıklandı
22.04.2015 - 17:43
1415

 Ermeni Soykırımı'nı Anma Platformu, 1915'in 100. yıl dönümünde gerçekleştirilecek 24 Nisan etkinliklerinin programını bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Örgütleri Hareketi'nden (EGAM) Benjamin Abtan, Ermeni Hayır Kurumları Genel Birliği'nden (AGBU) Nicolas Tavitian, 24 Nisan 2015'in İstanbul'da anılması için ABD'de bir araya gelmiş olan ‘Project 2015’ grubundan Sarah Leah Whitson'ın konuşma yaptığı toplantıya, dünyanın çeşitli yerlerinden anma için gelen çok sayıda kişiyle birlikte basın mensupları katıldı.

Toplantının girişinde sözü alan DurDe platformundan Levent Şensever, "Ermeni Soykırımı yüzbinlerce insanın öldürülmesi ve zorla göç ettirilmesiyle sınırlı değil. 100 yıldır sürdürülen inkârcılık ve sessizlik politikası da bunun bir parçası. İnkâr bir devlet politikası olarak devam ediyor. Soykırımın mantığı devam ediyor. 24 Nisan 2015 mücadelemizin bittiği bir tarih olmayacak, aksine mücadeleye devam etmek için yeni bir başlangıç olacak" dedi.

Diğer konuşmacılar şu ifadeleri kullandı:

Benjamin Abtan-EGAM

İki yıldır Türkiye’de soykırım anmalarına gelen EGAM bu yıl 18 ülkeden gelen 40’tan fazla insan hakları aktivisti ve Ermeni diasporasından bireylerin oluşturduğu bir delegasyonla Türkiye’de inkara karşı mücadele verenlere destek olmak için geldi. Bu mesele tüm insanlığı ilgilendiren bir mesele. EGAM yaptığı çalışmalar ile anmaların uluslararası bir boyut kazanmasına hizmet ediyor.

Soykırımın tanınması, gerçeğin kabul edilmesi ve yeni kuşaklara aktarılması son derece önemli. Bu ise daha fazla demokratikleşme ve ifade özgürlüğünün korunması ile mümkün.

Nikolas Tavitian-AGBU

Türkiye sivil toplumunu soykırımın tanınması ve anmalar konusundaki cesareti için kutluyorum.

Tüm dünyada 100.yıl için birçok etkinlik yapılıyor. Özellikle Avrupa medyası bu konuya çok ağırlık veriyor. İstanbul bu yıl Erivan ile birlikte anmaların odak noktası/yüreği olacak.

Avrupa Parlamentosu kararının arkasındaki kurumuz.

Avrupa hükümetleri ve kurumlarının belleğimizi özgürce dile getirmemiz için yanımızda olması gerekiyor. Avrupa bunu tüm konularda yaparken bu konudaki tek istisna Ermeni Soykırımı.

Ermenilerin mirası Avrupanın, Ermenilerin ve Türkiyenin mirasıdır. Bellek olmadan uygarlık olmaz. Belleğimiz bastırılırken her şey çok normal gibi devam edemeyiz.

Sarah Leah Whitson-Project 2015

Soykırımı yadsıyan ve tazminat vermekten kaçınan Türk hükümeti barışamadığı bir geçmişin rehinesi, tutsağı olmuş durumda.

Osmanlı Ermenilerinin torunları olarak, atalarımıza sahip çıkacağız, gerekirse bir 100 yıl daha mücadele edeceğiz.

Türkiye sivil toplumu, devleti soykırımı tanımaya zorlamalıdır.

Adaletin sağlanması için tazminat politikası izlenmelidir.

Türk hükümeti buna en azından 10 yıl içerisinde 100 Ermeni kilisesi ve anıtını restore ederek başlamalıdır.

Davutoğlu ortak acılardan bahsediyor ama faillerden hiç bahsetmiyor.

Erdoğan’ın son günlerde Ermenileri deporte etme ihtimalinden bahsetmesi vicdanlarımızı yaralıyor.

Obama’nın soykırım kelimesini kullanmayacağı şeklindeki ifadesi ulusal bir utanç kaynağı.

Papa ve AP’nin açıklama ve kararları çok cesaretlendirici.

Ata topraklarımıza geri dönmek ve adaletin sağlanması için büyük umudumuz var. 

Platform adına basın açıklamasını Nurcan Kaya okudu:

"Değerli basın mensupları, değerli arkadaşlar, Hepiniz hoş geldiniz.

İki gün sonra 20. yüzyılın en kanlı, en acı, en büyük trajedilerinden birisinin, Ermeni Soykırımı’nın başlangıcının 100. yılında anma etkinlikleri gerçekleştireceğiz.

100 yıl önce bugünlerde Osmanlı İmparatorluğunu yönetenler, Ermeni halkını yok etmeye yönelik planlarını yapmış ve düğmeye basmıştı. 100 yıl önce yarın akşam aralarında diş doktoru, milletvekili, gazeteci, yazar ve aydınların olduğu 235 kişi; Ermeni halkının kanaat önderlerinden, sözcülerinden 235’i tutuklandı.

İlk günlerde, tutuklamaların devletin rutin uygulamalarından birisi olduğu düşünülse de arkasından gelişen olaylar, 24 Nisan’ın devletin sistemli soykırım girişiminin başlangıç hamlesi olduğunu gösterdi.

24 Nisan, bir halkın maruz kaldığı şiddetin başlangıç günüdür. Şiddet, katliamla, katliam sürgünle, sürgün tecavüzle, tecavüz hırsızlıkla, hırsızlık talanlarla el ele ilerledi.

İki yıl içinde Anadolu Ermenisizleştirildi.

Soykırımdan beri, Türkiye’de yaşam, farkına varsak da varmasak da çoraklaştı. Bir halk bütün değerleriyle tasfiye edilirken, toplumun tüm değerleri yaralandı. Bir halk bütün kültürüyle imha edilirken, bir arada yaşama kültürü şiddetli bir darbe aldı. Ermeniler gibi, arkalarında bıraktıkları kültürel mirasın izleri de yok edildi. Binlerce tarihi yapı, kilise ve okul bilinçli olarak harabeye dönüştürüldü. Sanki Ermeniler gibi onlar da bu topraklarda hiç bulunmamışlar gibi davranıldı.

Değerli arkadaşlar,

Hepimiz biliyoruz ki, soykırım yalnızca yüz binlerce insanın öldürülmesi, tehcir edilmesi demek değildir; soykırım aynı zamanda, soykırımın gizlenmesi, reddedilmesi, inkâr edilmesi, soykırımın unutturulması için sistematik yalanlar üretilmesi demektir. Yüz binlerce Ermeni’yi öldüren devlet, bu büyük felaketi çok büyük yalanlarla unutturmaya çalıştı. Cumhuriyet tarihi, bu nedenle, cumhuriyetin temellerinin atılmasında önemli bir aşama olan ı Ermeni Soykırımı’nın unutturulması için üretilen devlet merkezli yalanların da tarihidir.

Daha birkaç gün önce Vatikan tarafından yapılan soykırımla ilgili açıklamaya Cumhurbaşkanının tepkisini hatırladığımızda, ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılabilir. Yine birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği Soykırım Tasarısı karşısında, bugün mecliste olan partilerden üçünün aldığı ortak tutuma bakınca, ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vatikan ve Avrupa Parlamentosu’nun açıklama ve kararlarıyla ilgili olarak yaptığı şu açıklama, soykırımı unutturmaya ve inkâr etmeye yönelik olarak pekiştirilen tarih bilincinin hala devletin temel görüşü olduğunu göstermektedir. Erdoğan şöyle demişti: “...gerek vatandaş olan Ermeni vatandaşlarımız gerekse olamayan ama ülkemizde kendi ülkelerinden kaçıp gelerek bulunan Ermeniler noktasında biz bunları ‘deport’ edebilirdik.”

100 yıl önce gerçekleşen Ermeni Soykırımı’nı anmak için çaba gösterirken, tam da bu nedenle, soykırımcı devlet geleneğiyle de hesaplaşmak zorundayız. Her soykırım kendi geleneğini yaratır. Soykırımın tanınması için mücadele eden bizler de uzun bir süredir, soykırımla yüzleşilmesinin bir gelenek haline gelmesi için çabalıyoruz.

Bu sene bu çabalarımızı Ermeni Soykırımı’nı Anma Platformu çatısı altında birleşerek bir araya getirdik. İki gün sonra, 24 Nisan anmaları gerçekleşecek. Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde, sadece İstanbul’da değil, İzmir’de, Ankara’da, Diyarbakır’da.

Bizler İstanbul’da, “100’üncü Yılda Soykırımla Yüzleş!” sloganıyla bir dizi etkinlik düzenleyeceğiz. Bu etkinlikleri, bu yılki anmaya başta ABD ve Avrupa ülkelerinden gelenler olmak üzere İstanbul’da yer alarak katılmak isteyen yüzlerce arkadaşımızla birlikte düzenleyeceğiz.

Anma programımız şöyle:

Saat 10.00: Ermeni Aydınlarını Anma Etkinliği

24 Nisan'da sürgüne ve ölüme gönderilen aydınlardan Gomidas, Dr. Rupen Sevag ve Dr. Avedis Nakkaşyan'ın evlerine "hafıza taşı" konulacak

Buluşma Yeri: Cumhuriyet Caddesi, No: 87, Elmadağ - İstanbul

Saat 15.30: Sevag Şahin Balıkçı Anması

24 Nisan 2011'de öldürülen Sevag Şahin Balıkçı’yı mezarı başında anıyoruz Yer: Şişli Ermeni Mezarlığı

Saat 18.30: Dilek Ağacı Etkinliği

1915'de Soykırıma uğrayan Osmanlı vatandaşı Ermenilerin torunlarından oluşan Diaspora mensubu Ermeni konuklarımızın dileklerini asacağı "Dilek Ağacı" etkinliği

Yer: İstiklal Caddesi girişi (Fransa Konsolosluğu önü)

Saat 19.15: 24 Nisan - Ermeni Soykırımı'nı Anma Etkinliği

1915'de gerçekleşen Ermeni Soykırımı'nın kurbanlarını anacağımız ana etkinlik... Yer: İstiklal Caddesi girişi (Fransa Konsolosluğu önü)

Herkesi, 1915 yılından itibaren kaybettiğimiz, yanı başımızdan çekilip alınan, topraklarından kopartılan Ermeni kardeşlerimizin hatırasını yaşatmak ve vicdani sorumluluklarını yerine getirmek; Ermenilerin adalet talebine ses vermek için bu anma programına katılmaya, destek olmaya çağırıyoruz.

Ermeni Soykırımı’nı Anma Platformu"

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums