Rüstem Avcı: Tarihsel sorumluluk ve HDP

"... HDP barajın altında kalırsa zevahiri kurtaracak sayıda milletvekili AKP’ye kalacak. MHP’nin uzak ihtimal de olsa baraj altında kalması Tayyip Bey’in tek adamlığının ilanı olacak ..."

Rüstem Avcı: Tarihsel sorumluluk ve HDP
15.03.2015 - 23:52
1753

 "... HDP barajın altında kalırsa zevahiri kurtaracak sayıda milletvekili AKP’ye kalacak. MHP’nin uzak ihtimal de olsa baraj altında kalması Tayyip Bey’in tek adamlığının ilanı olacak ..."

Antidemokratik seçim yasası ve yüzde onluk bir seçim barajıyla bir kez daha demokrasimizi sınayacağız.

Rakibinin ellerini arkadan bağlayıp, hakemi, seyircisi bir yana kursağından geçen lokmalarını izah edemediği besili boksörüyle ringe çıkması gibi bir şey.

Haziran 2015 seçimlerinin bir tek tanımı olabilir.

Başkanlık sisteminin onayı veya reddi seçimidir bu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan sürecin bir benzerinin arifesindeyiz. AKP’nin iktidar olma mücadelesinden çok, başkanlık, yani tek adamlığın onaylanması mücadelesine tanık olacağız.

Dahası bütün bunlar sözüm ona demokratikleşmenin olmazsa olmazıymış gibi dayatılıyor. Yerel yönetimleri güçlendirmek yerine başkanlık sistemiyle tek adamlığı öngören bu anlayışın karşısında olmak tarihsel bir sorumluluktur.

Başkanlık sistemi ifadesel olarak kulağa çok hoş geliyor. Öyle bir melodisi var ki, sanki şıp diye bütün dertlerden kurtulacağız. Her derdin dermanı başkanlık sistemiymiş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor.

Oysa biliyoruz ki, yasama-yürütme ve yargının dizginlerini ele geçirme mücadelesi içinde olan Tayyip Bey’le, başkanlık sisteminin hayata geçirilmesiyle aslında ülkede tek adamlık sistemine de geçilmiş olacak.

Her konuda fikir beyan eden, toplumsal dengeleri hiçe sayarak etliden, sütlüye her şeye karışma hakkını kendinde gören, halkın ortalama vizyonunu kendi vizyonsuzluğuna sermaye eden Tayyip Bey bunu başarabilecek mi?

İşte soru bu…

AKP dört yüz milletvekiline ulaşırsa bal gibi eder.

Bu nedenledir ki HDP’nin bu adaletsiz seçim barajını yıkıp geçmesi çok önemli olmaktan öte mecburidir de.

Dahası, MHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eriyen oyları AKP’de vücut bulacak olursa tablo daha da vahim hale gelebilir.

Matematiksel olasılıklar 2015 genel seçimlerinde kullanılacak oyların rengini ideolojik farklılıklardan çok stratejik olmasını zorunlu kılıyor.

Şöyle ki;

HDP barajın altında kalırsa zevahiri kurtaracak sayıda milletvekili AKP’ye kalacak. MHP’nin uzak ihtimal de olsa baraj altında kalması Tayyip Bey’in tek adamlığının ilanı olacak.

Fıtratında otoriterlikten başka bir olasılık bulunmayan birinin başkan olduğu bir Türkiye’de bugünleri mumla arayacağımızı söylemek sanırım kehanet olmayacak.

Peki, hal böyleyken bu seçimde neye göre ve hangi dengeleri gözeterek oy kullanmalı?

Öncelikle İç Güvenlik Yasa Tasarısına sonuna kadar direnmeli. Bu yasanın bu şekliyle çıkması seçim sürecinde muhalefetin elinin kolunun iktidar tarafından bağlanması anlamına gelecek.

Türkiye partisi olması hedefiyle yola çıkan HDP’nin olmadığı bir mecliste anayasayı değiştirecek salt çoğunluğa sahip bir AKP’nin neler yapabileceğini hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada şapkamızı önümüze koyup, ideolojik farklılıklarımızdan bir seferliğine arınıp yapmamız gerekeni yapmalıyız.

Bu seçim cumhuriyet tarihinin en stratejik seçimidir. Öyle ki, yolsuzlukları ayyuka çıkmış bir partinin, dün darbecilikle suçladıklarıyla kol kola girecek kadar şirazesi kaymış bir partinin ilk kez inişe geçeceği en stratejik seçimdir.

Burada seçimin tek kilit partisi ve AKP önünde takoz olabilecek tek parti HDP’dir.

Kendisini siyaseten bir yerlerde gören herkesin ortak sorumluluğudur HDP’nin barajı aşması.

Bu stratejik seçimde HDP’nin de aday belirlemede stratejik davranması gerektiği de açık bir gerçek.

Ama aslolan, bu ülkenin sorumlu ve namuslu insanlarının bagajlarındaki bütün itirazlarına rağmen, AKP’ye tarihinde ilk yenilgiyi yaşatabilmenin anahtarının HDP’de olduğunu görmeleridir.

Bu yenilgi ya da düşüş, son yıllarda endazeyi iyiden iyiye kaybeden AKP’nin kendine gelmesi içinde önemli bir fırsat olacaktır.

Rüstem AVCI

twitter.com/rustem_avci

Kaynak:  http://www.bursaport.com/makaleler/rustem-avci/tarihsel-sorumluluk-ve-hdp-1636.html

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums