KDV: Su ve ekmekte yüzde 8, bebek bezinde 18, şans oyunlarında sıfır!

KDV: Su ve ekmekte yüzde 8, bebek bezinde 18, şans oyunlarında sıfır!
10.12.2020 - 10:49
1407

  Sayısal Loto, On Numara, Kazı Kazan vb şans oyunlarını işleten Milli Piyango devletten Demirören grubuna geçmişti. Şimdi ise bunlara uygulanan KDV oranı yüzde 18’den yüzde sıfıra indirildi. Gerekçe, Türkiye Varlık Fonu'nun KDV'den muaf olması.

 Yılbaşında 2020’nin büyük ikramiyesini kim kazanırsa kazansın, bu yılın asıl kazananının Milli Piyango’yu devletten alan Demirören grubunun olacağı  muhakkak. Bu kârlı işletmeyle ilgili olarak yılın son günlerinde meydana gelen yeni gelişme, Demirören grubunun kazancını çifte kavrulmuş bir hale getiriyor: Alınan yeni bir kararla şans oyunları bundan böyle KDV’den muaf tutulacak. Milli Piyango devletteyken yüzde 18 KDV’ye tâbi tutulan şans oyunları bundan böyle yüzde sıfır KDV ile oynanabilecek.

T24 yazarı Barış Soydan, kararın, Milli Piyango İdaresi’nin de dahil olduğu Türkiye Varlık Fonu’nun KDV’den muaf olmasına dayandırıldığını yazdı. Fakat Soydan’a göre, yapılan iş “Türkiye Varlık Fonu’nun mevcut KDV istisnasının Demirören’in lehine yorumlanması”ndan ibaret.

Soydan, T24’teki yazısında konuyu şöyle değerlendirdi:

“Türkiye Varlık Fonu kurulurken, hangi konularda vergiden muaf olduğu kanunla hükme bağlanmıştı. O dönemde CNN’de yayınlanan bir haberden okuyalım: ‘Varlık ve hakların, Türkiye Varlık Fonu ve alt fonlara devri ile bu varlık ve hakların Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilmesi suretiyle yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna tutulacak.’

“Özetle Kanun’a göre Varlık Fonu’nun doğrudan yaptığı/yaptırdığı iş ve hizmetler  KDV’den muaf tutulmuştu.

“Soru: Buradan, Türkiye Varlık Fonu’nun hizmet aldığı şirketlerin de KDV’den muaf olduğu anlamı çıkar mı? Bence çıkmaz. Ama Varlık Fonu öyle yorumluyor. Peki konunun esas muhatabı olan Maliye Bakanlığı ne diyor? Onun bu konuda ne dediğini de bilmiyoruz, ortada bu konuya ilişkin bir mukteza (özelge) yok görünüyor.”

Soydan, bu işlemden sonra Demirören grubunun (ve İtalyan ortağı Sisal’in) kazancında nasıl bir değişim olacağı konusunda ise şunları yazdı:

“KDV konusu önemli, çünkü Demirören-Sisal, Milli Piyango’nun hasılatı üzerinden komisyon alıyor. (Demirören-Sisal’e hasılat üzerinden yüzde 9,5 komisyon ödeniyor.) Hasılat ise brüt satış – (eksi) KDV olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla, KDV’nin SIFIR uygulanması ile yüzde 18 uygulanması arasında, Demirören-Sisal’e ödenecek para açısından çok büyük fark var.”

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums