The Guardian: Erdoğan ve Macron gerilimi iç siyasette kullanıyor

The Guardian: Erdoğan ve Macron gerilimi iç siyasette kullanıyor
27.10.2020 - 06:00
1799

İngiliz The Guardian gazetesi, Erdoğan ile Macron arasındaki gerginliğin iki liderin de iç politikada işine geldiğini ve bu nedenle bile isteye tırmandırdığını ileri sürdü.

 Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye konularında uzun süredir devam eden gerilim nedeniyle Fransa ile Türkiye’nin arasında soğuk rüzgarla estiğini yazan İngiliz The Guardian gazetesi, Erdoğan ve Macron’un gerginliği iç politikada işlerine geldiği için isteyerek tırmandırmaya devam ettiğini ileri sürdü.   

Gazetenin diplomasi editörü Patrick Wintour’un kaleme aldığı makalede şu ifadeler yer alıyor: 

“Ankara’yı özellikle öfkelendiren, Macron’un Fransa’nın laik değerlerini radikal İslam’a karşı korumak için bir kampanya başlatması. Sınıfında Muhammed Peygamber’in karikatürünü gösteren bir öğretmenin öldürülmesi bu tartışmayı yeniden canlandırdı. 

MACRON KENDİNİ SAĞCILARA ISPATLAMAYA ÇALIŞIYOR  

Her iki cumhurbaşkanın da tartışmayı sürdürmek için iç siyasi nedenleri var. Macron’un en az sağdaki muhalifleri kadar İslami aşırılığa meydan okuyabileceğini göstermesi gerekiyor. 

ERDOĞAN İSLAM DÜNYASININ LİDERİ OLMAK İSTİYOR  

Erdoğan da ülkesinde kamuoyu baskısı altında ve giderek kendisini İslam dünyasında Sünni hareketin lideri olarak sunmaya çalışıyor.” 

Erdoğan, eleştirdiği Macron’a Fransa’da 2022’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini de hatırlatmış, “Seçimlerde akıbetini göreceğiz. Fransa’ya bir şey kazandıramadı ki kendisine bir şey kazandırsın” demişti. 

ERDOĞAN-MACRON GERİLİMİ 

İki ülke arasında gerilim devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı'nda Fransız malları için boykot çağrısı yaparak "Sakın bunların mallarını almayın" dedi.  

MACRON: KARİKATÜRLERDEN VAZGEÇMEYECEZ  

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde öldürülen öğretmen Samuel Paty’nin cenaze töreninde özgürlükleri savunmaya devam edeceklerini ifade ederek, Hz. Muhammed’e hakaret eden karikatürlerden vazgeçmeyeceklerini dile getirmişti.   

Macron’un bu açıklamalarından sonra Fransa’da, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e hakaret içerikli karikatürleri devlet binalarında yerini buldu. Fransız Charlie Hebdo dergisi tarafından yayınlanan ve Hz. Muhammed’e hakaret içeren karikatürler, önceki gece Montpellier ve Toulouse şehirlerinde devlet kurumlarına ait binalarda gösterildi.   

ERDOĞAN’DAN MACRON’A TEPKİ    

Macro’un bu açıklamasının ardından Erdoğan, "Macron denilen zatın, İslam ile derdi nedir, Müslümanlarla derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan, kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir, öncelikle akli noktadan kontrol. İkide bir Erdoğan ile uğraşıyorsun. Erdoğan ile uğraşmak sana bir şey kazandırmaz. Zaten 1 yıl sonra seçim var. Seçimde de akıbetini göreceğiz. Yolunun pek uzak olduğunu zannetmiyorum” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.    

BÜYÜKELÇİ GERİ ÇAĞRILDI    

Fransa ise Macron hakkında yapılan bu açıklamanın kabul edilemez olduğunu belirterek, Fransa'nın Türkiye'deki Büyükelçisi Herve Magro'nun ülkeye çağırıldığını duyurdu.    

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums