133 milyarlık fonun 4 milyarı işçiye harcandı

133 milyarlık fonun 4 milyarı işçiye harcandı
13.05.2020 - 08:02
998

  Nisan 2020 sonuna kadar başvurusu alınan yaklaşık 3 milyon kişi, kısa çalışma ödeneği almaya hak kazandı. Hak eden kişilere toplamda 4.5 milyar lira ödeme yapıldı. İşsizlik Fonu’nun Nisan 2020 sonundaki büyüklüğü ise 133 milyar lira olarak hesaplandı.

 Salgınla birlikte birçok çalışan işinden olurken, bazı çalışanlar için ise kısa çalışma ödeneğine başvuruldu. Aynı zamanda bu dönem işsizlik maaşı başvurularında da hızlı bir artış kaydedildi. İŞKUR’un açıkladığı veriler de ise bazı detaylar dikkat çekti. Eylül 2005 tarihinden Nisan 2020 sonuna kadar başvurusu alınan 2 milyon 989 bin kişi kısa çalışma ödeneği almaya hak kazandı. Bu kapsamda hak eden kişilere toplam 4.5 milyar TL ödeme yapıldı. 2020 Nisan ayında önceki dönemden ödemesi devam edenlerle birlikte 2.5 milyon kişi için kısa çalışma ödeme miktarı 4 milyar lira oldu. İşsizlik Fonu’nun Nisan 2020 sonundaki büyüklüğü ise 133 milyar lira olarak belirtilmiş. Ekonomist Aziz Çelik “Mart ve nisan aylarında 533 bin işsiz işsizlik sigortası başvurusunda bulunmuş. Şubatta 118 bin olan başvuru sayısı nisanda 312 bin olmuş. İşten çıkarma yasaklanana kadar en az 533 bin sigortalı işçi işten çıkarılmış.

Atı alan Üsküdar’ı geçmiş yani” dedi. İşçi çıkarma yasaklanmadan önce işsiz kalan 533 bin kişiye kayıt dışı çalışanlar ile son üç yılda 600 gün çalışması olmayan sigortalı işçilerin dahil olmadığını aktaran Çelik, iki aylık dönemde işten çıkarılan işçi sayısının 1 milyona yaklaşacağını tahmin etti. Kısa çalışma ödeneği için başvurusu yapılan 3.5 milyon kişiden 2.7 milyona ödeneğin verilmeye başlandığını da belirten Çelik “Ancak bin 168 TL ücretsiz izin ödeneği henüz başlamadı” açıklamasını yaptı. İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği alan işçi sayısı toplamının 3.2 milyon kişi olduğunu belirten Çelik “Bu sayıya kayıtsız işçiler, işsizlik sigortası fonundan yararlanamayanlar dahil değil. 65+ ve 15-17 arası çalışanlar da bu sayıya dahil değil. Esnaf ve kendi hesabına çalışan da bu sayının dışında. Buzdağının Nisan ayında görünen kısmı 3.2 milyon istihdam kaybı” paylaşımını yaptı.

‘İŞKUR VERİLERİ ÇÖKÜŞÜN HABERCİSİ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, koronavirüsü salgınının mart ayı başlarında yaşandığını ve izleyen haftalarda pek çok işyerinin kapanmak zorunda kaldığını belirtti. Erdoğdu “İŞKUR’un işe yerleştirme sayıları da istihdamda gelmekte olan çöküşün haberini veriyor. Geçtiğimiz yılın nisan ayında özel sektörde yaklaşık 122 bin kişi işe yerleştirilirken bu yılın aynı döneminde bu rakam 29 bine gerilemiş vaziyette” dedi. İŞKUR’un yayınladığı kayıtlı işsiz sayısının nisanda bir önceki aya göre zayıf da olsa toparlamaya işaret ettiğine dikkat çeken Erdoğdu “Bunda işten çıkartmaların 3 ay boyunca yasaklanmış olmasının ve ücretsiz izne ayrılanlara İŞKUR destek ödemelerinin devreye alınmasının etkili olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.

‘BÜTÜN PARA TAHVİL VE MEVDUATLARDA’

Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları Başkanı Serkan Özcan, 2 hafta önce İşsizlik Fonu’nun portföyünü neden büyük bir hızla sattığını sormuş. Bu satışlar bankacılık sistemine mevduat olarak gitmiş olabilir mi?” demişti. Özcan’ın açıklamalarına göre, nisan raporuna bakınca düşündüğümüz gibi TCMB’ye satılan tahvillerin, mevduata dönüştüğünü gördük. 2020 Nisan sonu itibarıyla fonun maddi ve mali varlığının yüzde 76,5’i tahvil, 23,5’i de mevduattan oluşuyor” dedi. 

ÇALIŞAN BAŞINA BİN 450 LİRA DÜŞÜYOR

İŞKUR’un nisanda 2.7 milyon işçiye kısa çalışma, 600 bin işçiye de işsizlik ödeneği ödediğini vurgulayan Çelik, ödenen tutarın sadece 4.8 milyar TL olduğunu, yani işçi başına yaklaşık bin 450 TL düştüğünü anlattı. Fonun toplam varlığının 132 milyar TL’den 129,5 milyar TL’ye gerilediğini ifade eden Çelik “Fonda sadece 2.5 milyar azalma olmuş. Ancak Fon bu arada boş durmamış Ocak-Nisan döneminde işverenlere kaşla göz arasında 6.5 milyar TL teşvik vermiş. İşçiler gerçek anlamda kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadı. 3.3 milyon işçiye ödeme yapılmasına rağmen Fon varlığı sadece 2.5 milyar azaldı. Fon yine cimri davrandı. Fon’da yeterince kaynak var. İşçilere en az asgari ücret düzeyinde olmak üzere ücretlerine paralel olarak nakdi ücret desteği verilebilir” değerlendirmesinde bulundu

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums