Para bolluğunda yüksek faiz ver, para yokluğunda faizi düşür

  • 23.04.2015 00:00

 Bildiğiniz gibi bizim Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi dünyada paranın bol olduğu dönemde yüksek faiz verdi. Ve ucuz parayı yüksek faizle pahalıya topladı. Bu paralar ihracata konu olmayan AVM, lüks konut, lüks otomobil ithalatında kullanıldı. İhracat yapacak sanayi ve tarım sektörüne yatırım yapılamadı.

Bu arada AKP hükümetleri Merkez Bankası’nın bu yüksek faiz politikasını destekledi. İşte bu desteğin sonucunda Türkiye’nin kısa vadeli dış borçları 132 milyar dolara ulaştı.

 TEK PARTİ HÜKÜMETİNDE EKONOMİ KRİZE GİRDİ

Gelelim bugüne…

Amerikan Merkez Bankası faiz artıracağım deyince bu defa ekonomi yönetimi ve Merkez faizleri azaltmaya başladı. Bakın paranın bol olduğu dönemlerde Merkez’in borç alma faizi yüzde 10,75 ile yüzde 14 arasında tutuluyordu. Oysa şimdi paranın azaldığı dönemde Merkez’in borç alma faizi yüzde 7,25’ indirildi. Ve dün Merkez borç alma faizini yüzde 7,25, politika faizini yüzde 7,5 düzeyinde tuttu.

Peki, bu doğru mu?

Değil. Çünkü doların faizi artacağı beklendiğine göre Türkiye’nin faiz indirmesi büyük bir hata oldu. Ve şimdi Türkiye’nin şişkin dış borçları nedeniyle dövize talep artınca hem doları hem de euroyu tutabilmek mümkün değil. İşte bu nedenle Türk parası özellikle Amerikan Doları karşısında eriyor. Döviz kurundaki istikrarsızlık nedeniyle yatırımlar durdu. Ekonomi küçülmeye başladı. Vatandaş fakirleşti.

Peki, bütün bunlar ne zaman oldu? Tek parti iktidarı döneminde oldu. İşte bu nedenle artık AKP’nin tek parti iktidarının istikrar değil bir istikrarsızlık olduğunu herkes gördü. AKP’nin denetlenemez tek parti iktidarı ekonomiyi krize soktu.

***

 Ehliyetiniz alınabilir

Gelelim şimdi tek parti iktidarının keyfî bir uygulamasına…

Bu uygulama şu; hükümet ehliyetleri değiştiriyor. Ve kazanılmış hak ilkesini de bir kenara bırakıyor. Bundan böyle ehliyeti olanlar artık yeniden ehliyet alamayabilirler. Çünkü AKP tekrar iktidar olursa kendisine biat etmeyenlere ehliyet vermeyebilir. İşte bu nedenle ehliyet konusu önemli. Kazanılmış hakkı yok eden bir iktidar bunda

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums