YAŞANMIŞLIKLAR 4 : 1976-1978 TÖB-DER 3. OLAĞAN GENEL KURULU

 YAŞANMIŞLIKLAR 4 : 1976-1978 TÖB-DER 3. OLAĞAN GENEL KURULU
7.03.2019 - 17:37
2472

1976 Mart ayının sonlarına doğru Türkiye’de havalar yavaş yavaş ısınmaya başladı. Hafta sonları, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, Çorlu, Lüleburgaz, Keşan ve diğer ilçelerde Genel Kurul çalışmaları başladı. Bu arada Refik Erdem, Musa Kasa, Süleyman Altaş ve Hasan Gürkan ile tanıştım. Bu çalışmalara giderken Silivri’den beni de alırlardı. Beraber giderdik. Daha çok Talip ve Musa Kasa ile bu toplantılara giderdik. O dönem iyi bir çalışma yürütüldü. Trakya’da geniş bir tanışma ortamı oldu. Lüleburgaz TÖB-DER şubesinde Talip Öztürk ile katıldığımız bir toplantıyı anlatmak istiyorum. Bu toplantıya Trakya bölgesinden şubelerden birçok arkadaş katılmıştı. Bölge dışından Bursa’dan Ömer Aslan adında bir arkadaş ta toplantıya katılmıştı. Bu arada yeri gelmişken gruplardan kısaca söz etmem gerekir. Sol yelpazede yer alan siyasi yapıların hemen hepsi, TÖB-DER içinde de vardı.

Birlik Dayanışma Grubu (TKP)

Demokrasi İçin Birlik (TİP)

Demokratik Merkeziyetçiler(TSİP)

Devrimci Öğretmenler ( Dev-Yol)

Halkçı Eğitimciler (CHP)

Halkın Sülalesi (Maocular)

Bu çalışmalar sürecinde Özgürlük Yolu (Kürt Hareketi) grubundan bir arkadaşta bazen toplantılara katılıyordu. Ben Lüleburgaz toplantısında yaşadığım bir olayı kısaca aktarmak istiyorum. Toplantıya Talip Öztürk ile birlikte gitmiştik. Katılımcılar söz alıp kendi şubesinin görüşlerini aktarıyordu. Bursa’dan katılan Ömer Aslan da Divandan söz istedi. İtirazlar geldi. Bölge dışından gelenlerin toplantıda konuşamayacakları söylendi. O arada söz istedim. Bu tutumun demokratik olmadığını, Bursa’dan buralara yol kat edip geldiğini, ayni örgüt üyesi olduğumuzu, farklı düşünsek de dinlememiz ve paylaşmamız gerektiğini söyledim. Oylamanın bile yanlış olacağını söyledim. Talip ve Edirne’ den bir arkadaş ta konuşması doğrultusunda görüş belirtti. Ö. Aslan da konuştu. Bu toplantılar kongre sürecine dek sürdü.

1976 yılının 24-26 Temmuz ayında 3. Olağan Kongre yapıldı. Biz İstanbul’dan birkaç gün önce gittik. Bu arada Talip benim İzmirli olduğumu bildiği için İzmir ‘den gelen arkadaşlarla tanışalım dedi. Kenan İlhan ve Emre Özlem’i tanıyordum. Onlarla tanıştırdım. Birlik Dayanışma Grubu çok tanınmıyordu. Sonradan gelen farklı şubelerin yöneticileri ve delegeleriyle tanışma olanağımız oldu. Ayrıca Kongreye katılan farklı gruplarla da bir araya gelip, seçim için ittifak görüşmeleri de yapılıyordu. T. Öztürk, İzmir grubundan bir arkadaş ve benim de olduğum bir görüşmeyi aktarmak isterim. Ömer Aslan (D. M. ) yönetime hangi gruptan kaçar kişinin katılması gerektiği doğrultusunda görüşlerini söyledi. Bize dönüp biz sizin oksijen çadırınız olmayız dedi. Ben ayağa kalkıp söz almak istedim. Talip yavaşça dizimden tutup sakin olmamı söyledi. Ö. Aslan’ın konuşması bitince söz aldım. Lüleburgaz toplantısını hatırlattım. Ayrıştırıcı, aşağılayıcı bir söylemin birlikte iş yapma olanaklarına katkı yapmayacağını herkesin sözlerine dikkat etmesi gerektiğini söyledim. 3. Olağan Kongre 24 Temmuzda saat onda başladı. Kongre Kızılay’dan Tandoğan Meydanına inerken sol tarafta bir sinema salonunda yapıldı. O gün güvenlik ile ilgili biraz önlem almaya çalıştık. Sinemaya iki giriş kapısı vardı. Biri ana giriş. Diğeri yan tarafta demir parmaklıklı bir kapı idi. Ana kapıda genel merkez yöneticileri ve görevli beş altı arkadaş vardı. Musa Kasa ile bende orada idik. Salon iki kat idi. Alt katta ana girişe yakın bir yerde üst kata çıkış için merdivenler vardı. Her şey normal seyrinde giderken, merdivenlerin yanından salona doğru gitmekte olan TÖB-DER Genel Merkez yönetim kurulu üyesi olan Binali Seferoğlu’na sopalarla saldırdılar. O kanlar içinde yere yığıldı. Tam o sırada ana kapı ve diğer kapı önünde yığılmalar ve kapılara yüklenmeler başladı. Musa Kasa ile hızla demir parmaklıklı kapıya koştuk. Salonda gürültüyü duyan delegelerde dışarı koştu. Olay çıkaranlar dışarı atıldı. Bu arada Binali Seferoğlu da taksiyle hastaneye götürüldü. Genel Kurul normal sürecinde devam etti.

26 Temmuz kongrenin son günü idi. Oylama yapıldı. Demokratik Merkeziyetçilerle, Devrimci Öğretmen Grubu ittifakını Maocularda destekledi. Gültekin Gazioğlu genel başkan seçildi. Bu Genel kurulda biz, kongrede olanları anlatıp bir bildiri yayınladık, tabanımızı serbest bırakarak, yönetime aday olmadık.

 Bana göre düşünülmesi gereken;

Meslek sorunlarımızı öne çıkarıp tartışamadık.

Eğitim, öğretimin planlanıp, programlanması ve süreçlere katılma. Ders kitapları. Öğretmen yetiştirme. Yöneticilerimizi seçme.

Yaşam koşullarımızın daha iyi olması doğrultusundaki ekonomik taleplerimizi gündeme sokamadık.

Demokrasi kültürümüz içselleşmediği, yaşam tarzına dönüşmediği için birlikte, ortak iş yapma kültürümüz de oluşmadı. O nedenle birçok konuda anlaşıp birlikte yol alma olanağımız varken, ufak tefek nedenlerle kavga edip ayrıştık.

Her şeyi olduğundan daha fazla siyasallaştırdık. Kendi siyasi yapılarımıza daha çok ne kadar yandaş kazanabiliriz diye düşündük. Bu düşünce tarzımızı değiştirebildik mi? Gönül rahatlığıyla maalesef evet diyemiyorum.

Necati Kur

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums