MUSTAFA YURTSEVER: TKP’nin SÖZLÜ TARİH ANLATIMINDA KENDİ HİKAYEM -2-

MUSTAFA YURTSEVER: TKP’nin SÖZLÜ TARİH ANLATIMINDA KENDİ HİKAYEM -2-
16.12.2018 - 17:00
1099

 Çalışma koşulları giderek ağırlaşıyor, ücret düşüklüğü ve yoksulluk çekilmez bir hâle gelmişti öyle ki Gölcük esnafının çoğunluğu tersane çalışanlarına taksitli satış yapmıyorlardı o zaman Türk Harb İş Sendikası, Kocaeli şubesi yönetimini içlerinde ülkücülerin de bulunduğu sağ görüşlülerin denetimindeydi.

1986 yılında yapılan iş yeri delege seçimlerini mevcut yönetimin bütün entrikalarına ve oy hırsızlıklarına rağmen çoğunluğunu 1980 askeri darbecilerinin kapattığı diske bağlı Asteriş Sendikasının kadro ve üyelerin oluşturduğu muhalefet grubu kazanmıştı. Bu durum işyerinde çalışanlar üzerinde heyecan ve umut yaratmıştı. Bu süreci takiben Ekim 1986 yılında yapılan Türk Harbiş Kocaeli şubesi Genel Kurulunda yapılan seçimi muhalefet grubu kazanmıştı. İşçilerin yavaş yavaş sendika yönetimine ve kendilerine güvenleri artmaya başlamıştı. O zamana kadar hiç olmayan bir durum oluşmuştu: işyerinde çalışanların sorunlarını çözmek için şube yöneticileri işveren vekilinde randevu istemeye başladılar, yapılan görüşmelerde işveren vekillerinin alışık olmadıkları bir sendika duruşunu karşılarında görünce şaşırdıklarını duyuyorduk. İşveren vekilleri sendika yönetiminin tutumunu kabullenmiyorlardı , işyerinde çeşitli sorunların aşılamamasından dolayı eylemler yapılmaya başlandı. Kocaeli askeri işyerlerinde çalışanların çoğunluğunun arasında sağcı-solcu ayırımının önemi kalmamıştı, sendika yönetiminin etrafında birliktelik sağlanmıştı , Sendika Danışma Kurulunda ve işyeri temsilcilerinde sağ görüşlü hatta ülkücülerinde görev aldıkları olmuştu.

İşyerlerinde ortak sorunlarımız konusunda birlikte hareket etme noktasına ulaşmıştık. Gölcük Tersanesinde çalıştığım bölümde yapılan iş toplantısında bölüm idarecimiz gündemin dışına çıkarak ; Türk Harbiş Sendikası Kocaeli şubesine yeni seçilen sendikacıların solcu komünist ve bölücü olduklarını ve bu nedenle işveren vekillerinin bunlara kuşkuyla yaklaştıklarını güvenmediklerini hatta Tersaneye geldiklerinden itibaren ayrılana kadar peşlerine nöbetçi asker taktıklarını söylemişti.

Hiç beklenmeyen bir tepki ülkücü bir  arkadaştan gelmişti şöyle söylemişti  ;  “ Düne kadar bu sendika yöneticileri bu işyerinde çalışıyorlardı şimdiye kadar bölücü değillerdi de şimdi mi bölücü oldular? Madem öyle bu arkadaşlar şimdiye kadar neden işten atılmadılar?. “ Bu durum o toplantıya katılanlar ile bölüm idarecisinin beklemediği bir durumdu , idarecimiz cevap verememiş ben ise içimde bunun sevincini yaşıyordum.

Bu ülkücü arkadaşımız Trabzonluydu, çok dürüst bir karaktere sahipti benimle ilişkisi gayet iyiydi malesef daha sonra bu işçi arkadaşımız bir iş kazası sonucu hayatını kaybetti.

1987 yılında Tersanede bir Binbaşı alışa geldiği gibi bir işçi arkadaşımıza küfür etmişti, bu durum işyerinde tepkiyle karşılanmıştı artık koşullar değişmişti işçinin sorunlarına sahip çıkan çözmeye çalışan bir sendika anlayışı vardı.

Sendika şube yönetimi, Binbaşının işçi arkadaşımıza küfür etmesini protesto etmek amacıyla işyerinde yemek boykotu eylemi kararı almıştı. Eyleme katılımı sağlamak için Tersanede örgütlenme çalışmaları yürütmüştük. İşveren vekilleri olan subaylar da boş durmuyorlardı; tehditler savuruyorlardı buranın bir askeri işyeri olduğunu burada çalışan herkesin iç hizmet kanununa  tabii olduğunu işyerinde eylem yapmanın suç olduğu gibi çeşitli tehditlerde buluyorlardı. İsmini yazamayacağım grup müdürü olan bir albay şöyle demişti “ işçiler bana baba diyorlar, eylem günü yemekhanenin kapısında dururum beni gören işçiler yemekhaneye girer yemeklerini yerler, bu eyleme katılmazlar. “ Eylem günü Albay üniformasıyla yemekhanenin kapısında duruyordu onu gören işçiler kısa bir tereddütten sonra çarşıya doğru yürüyüşe geçmişlerdi ; eylem başarılmıştı. Yürüyüş esnasında bazı işçi arkadaşların gözyaşı döktüklerine şahit olmuştum, Gölcük parkında toplanmıştık şube yönetiminin Binbaşının tutumunu protesto eden bir açıklama yapmasından sonra işyerlerimize dönmüştük.

(devam edecek…

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums