YAŞANMIŞLİKLAR 7

YAŞANMIŞLİKLAR 7
29.05.2020 - 14:25
3340

 İNSAN HAKLARI DERNEĞİ ŞUBESİNİN AÇILIŞI

Dernek şubesinin açışlında, EĞİT-DER ve ona bağlı sendika kurma çalışmalarının önemli bir katkısı oldu. Öğretmenlerin geçmişe dayalı örgütlenme gelenekleri vardır. Yaşamın her döneminde öğretmenler örgütlenmeyi başarmışlardır. 12 Eylül Askeri darbesinin zor koşullarında da bu kültürlerini sürdürmüşlerdir. 1986 yılının nisan ayında önce abece dergisini çıkarmaya başlıyorlar. Sonra da örgütlenme çalışmaları başlıyor. 16 Şubat 1988 tarihinde emekli öğretmenlerin kurup üye olduğu EĞİT-DER kuruldu. Eski TÖB-DER genel başkanlarından Ali Bozkurt genel başkan oldu. Çalışan öğretmenler yasa gereği sadece fahri üye olabiliyordu. Asil üye olamıyorlardı. Dernek çalışan öğretmenlerin sendikal haklar önündeki engelleri kaldırmak. Sendika kuruluşuna katkı yapmak, amacıyla kurulmuştu. Çalışmalarda bu doğrultuda yürüdü. Bizde Kocaeli’nde EĞİT-DER şubesini açtık.

Şubelerde sendika komisyonları kuruldu. Bizim şubede de bu komisyon oluşturuldu. Arkadaşlar beni il temsilcisi seçtiler. Derneğin Ankara’da yaptığı toplantılara gittim. Bu toplantıların birinde divan başkanlığını İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı, Av. Nevzat Helvacı (Eski öğretmen) yapıyordu. Zaman zaman toplantılarımıza katıldı. Tanışma fırsatım oldu. Bir toplantı sonrası, hocam Kocaeli’nde İnsan Hakları Derneği (İHD) yok. Şube açma konusunda sizden yardım istiyorum dedi. Yardımcı olabileceğimi söyledim. Telefon ve iletişim adresi aldım.

Döndüğümde, arkadaşlarla ve İbrahim İşyar ile konuştuk. Bir gün İbrahim Abi Ruşen Hakkı’ya “Bu konuyu açmak istiyorum.” dedim. Ruşen Hakkı’yı çağırdık. Sendika çalışmaları nedeniyle Ankara’ya gittiğimi, İHD Başkanı Nevzat Helvacı’yla tanıştığımı söyledim. Burada İHD Şubesinin açılması için yardım istediğini anlattım. “Ben devlet memuruyum, İşyar yasaklı, Kurucu başkanlık görevi sana kalıyor.” dedim. R. Hakkı, “Bu yaştan sonra beni uğraştırmayın, ayrıca işim başımdan aşkın ben yapamam.” dedi. “Biz sana iş bırakmayız. Yanına senin de tanıdığın beş altı arkadaş koyarız olur biter. Zaten bu temsili bir görev, ayrıca beş altı aylık kısa bir süre içindir.” dedik. “Hayatımda ilk kez bir derneğin başkanlığını yapacağım sizi de kıramam.” dedi. Zaten ekipte hazırdı. Başvuru evrakları hazırlandı. Eski demiryolu birinci geçidin karşısında, Gakko iş hanında bir oda tutuldu. Güzel de bir açılış yapıldı. İHD kurulmuş ve faaliyete başlamış oldu. Kuruluş sürecinden sonra Mete Toksöyle Şube başkanlığı yaptı.

Nihat Sargın ve Nabi Yağcı Cezaevlerinde işkence ve baskılar nedeniyle açlık grevi başlatmışlardı. Ülke genelinde, destek için açlık grevleri başladı. Kocaeli İHD şubesinde de destek amaçlı açlık grevlerine başladık. İlimizde önemli destek gördü.

İHD Ülkede ve kentimizde, özgürlükler ve demokrasi konusunda önemli görevleri yerine getirdi.

Ayrıca, dönüşler ve bu süreçle ilgili çalışmalar, toplumda korku ve yılgınlıktan sıyrılmamızı sağladı. Moral ve güven verdi.

Necati Kur


Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums