Barış içinde yaşam hakkı

  • 17.09.2016 00:00

 Ünlü şair Yannis Ritsos’un yıllar önce yazdığı “Barış” şiiri şu dizelerle başlar;

Çocuğun gördüğü düştür barış.
Ananın gördüğü düştür barış.
Ağaçlar altında söylenen sevda sözleridir barış.

Bugün ülkemizde analar, babalar, çocuklar, kardeşler hemen herkes barış düşleriyle yatıp, kalkıyor. Ağzımızdan barış sözü eksik olmuyor. Ancak ne yazık ki biz barış dedikçe birileri inadına savaşı körüklüyor, ölüm ateşine daha fazla odun atıyor. Her gün onlarca genç, yaşlı, Türk, Kürt, kadın, erkek yaşamını yitiriyor.

Geçtiğimiz hafta Gaziantep’te düğüne yapılan IŞİD saldırısında altmışa yakın insan yaşamını yitirdi, yarısından çoğu çocuktu! Çocuklar nasıl barış düşü görmesin!

Bu ülkede son otuzbeş yılda Kürt sorununun yok sayılması ve çözüm için çaba harcanmaması nedeniyle elli bine yakın yurttaşımız yaşamını yitirdi. Bunlar ağırlıkla Türk ve Kürt gençleri idi. Analar nasıl barış düşü görmesin!

Birkaç gün önce, yaşamını barış mücadelesine adamış Vedat Türkali’yi barışa hasret gönderdik yıldızlara. O Türkali ki 96 yaşında “Barış” talebi için mitinglere katılmış, “birbirimizi öldürerek bir yere varamayız, kim varabilmiş ki” diye haykırmıştı.

Her gün onlarca insan ölüyor. Daha dün otuzdan fazla Türk ve Kürt genci bu kirli savaşta yaşamını kaybetti. Bir yandan “Türk-Kürt kardeştir” diyoruz, diğer yandan kardeş kardeşi öldürüyor. Ne yazık ki pek çoğumuz bunun karşısında sessiz kalıyor, hatta “kardeşinin” ölülerini sevinçle karşılıyor!

Bir yandan ülke içindeki bu kirli savaş artarak sürerken, diğer yandan kendi sınırlarımızda sağlayamadığımız barışı başka ülke topraklarında sağlama iddiasıyla, sınır ötesine asker gönderiyoruz, müdahalede bulunuyoruz!

Tüm bunlar olurken ülkenin Başbakanı “çözüm mözüm yok, fırsatı kaçırdılar” diyebiliyor. Bir siyasetçinin çözüm için var olduğunu, sorunları çözmeyecekse orada ne işinin olduğunu unutması bir yana, barış sanki sadece PKK ya da Kürtlerin sorunuymuş gibi düşünüyor. En az Kürtler kadar biz de barış istiyoruz, istemeliyiz. Bizim de çocuklarımız, analarımız var barış düşleri ile yatıp kalkan.

“Yaşam hakkı” en temel insan hakkıdır. Ancak bugün ülkemizde hiç kimsenin yaşam hakkı kalmadı. Her gün bir yerde IŞİD, PKK bombaları patlamakta ya da insanlar devlet şiddetine maruz kalarak yaşamını yitirmektedir. Yaşam hakkımızın yeniden sağlanmasının yolu savaşın, şiddetin araç olmaktan çıkarılarak barışın sağlanmasıdır.

Yeşil Sol Parti, 1 Eylül Barış Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “Barış İçinde Yaşam Hakkı”kampanyası başlattı. “Demokratik, adil ve huzurlu bir ülkede yaşamak istiyorum” cümlesi ile başlayan kampanya metni “konuşarak çözemeyeceğimiz bir sorunumuz olmamalı” ifadesi ile sürüyor.

Kampanya kapsamında imza toplama, panel gibi etkinlikler planlanıyor. Başlatılan imza kampanyası metni “Barış içinde yaşam hakkıma sahip çıkmak için iktidarı, muhalefet partilerini, sivil kurumları ve bütün yurttaşları diyalog, barış ve kardeşlik diline ve davranışına sahip çıkmaya, güven ve huzur veren bir ülke ortamının yaratılmasına katkıda bulunmaya” davet ediyor.

Siz de davete karşılık vererek “barışta benim de tuzum olsun” diyorsanız alttaki linke tıklayarak kampanyaya katılabilirsiniz.

http://barisicindeyasamhakki.net/index.php

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums