78 CEO’dan yeni bir iklim anlaşması için destek mektubu

  • 25.11.2015 00:00

 Bu yılın başlarında Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun açılışıyla eşzamanlı olarak PwC tarafından açıklanan 18. Yıllık Küresel CEO Araştırması sonuçlarına baktığımızda, iklim değişikliği CEO’ların sorun olarak gördükleri meseleler arasında yoktu. Dünyanın pek çok yerinden 1300 CEO ile yapılan görüşmelerde, CEO’ların sadece yüzde 6’sı iklim değişikliğini çözülmesi gereken öncelikler arasında saymıştı. 

CEO’ların sorun olarak öncelik verdikleri konular arasında aşırı regülasyonlar, jeopolitik belirsizlikler, vergi yükleri, siber tehditler, tüketici davranışları gibi meseleler ön plana çıkıyordu. CEO’lar için iklim değişikliği ve yarattığı olumsuz sonuçlar dert edilmeye değer değildi, kısa vadeli sorunlarla meşgul olmaktan uzun vadeli sorunları fark edemiyor gibilerdi. 

İşin ilginci, araştırmaya katılan CEO’ların büyük bölümü hükümetlerden küresel ısınma ile mücadele etmelerini değil; daha rekabetçi ve verimli bir vergi sistemi sağlamalarını bekliyordu. Milyarlık şirketleri yöneten, üretim faaliyetleriyle iklim değişikliğinin doğrudan sebebi olan, üstelik bunu da umursamayan CEO’ların davranış biçimlerinin bundan sonra biraz olsun değişebileceğine dair umutlanabilir miyiz göreceğiz. 

Doğal kaynaklar olmadan ve bu kaynakları korumadan sürdürülebilir bir ekonomi ve sürdürülebilir bir yaşamın olmayacağını artık iş dünyası da fark etmeye başladı, her ne kadar daha alınacak epey zorlu ve uzun bir yolları olsa da...

Malum, 30 Kasım’da Paris’te toplanacak COP21 İklim Zirvesi’nde 196 devletin hükümetlerinin, dünyanın kaderini belirleyecek yeni bir iklim anlaşmasına imza atması bekleniyor. Zirvenin hemen öncesinde, aralarında, Accenture, Akzo Nobel, Allianz, Deutsche Telekom, Henkel, HSBC, ING, Microsoft, Nestle, Pepsi, Siemens, Swiss Reinsurance, Unilever gibi çokuluslu şirketlerin yöneticilerinin yer aldığı 78 CEO, hükümetleri, imzalayacakları yeni bir iklim anlaşması konusunda destekleyeceklerini ifade eden açık bir mektup yayımladı.

Brezilya, Çin, ABD, Hindistan ve Avrupa’dan 78 büyük işletmenin CEO’ları, “iddialı bir küresel iklim anlaşmasına ulaşılması konusunda liderleri destekliyorum” dedi. 

20 farklı sektörden, dünyanın 150’den fazla ülke ve bölgesinde faaliyet gösteren, yıllık kazançları 2,13 trilyon dolara ulaşan bu şirketlerin CEO’ları, “ekonomik açıdan sürdürülebilir bir düşük karbonlu geleceğin, dünya çağında büyümeyi sağlayıp, yeni işler yaratacağı” görüşünde. “Uygulanabilir iklim değişikliğiyle mücadele çözümlerinin sunulmasına yardımcı olmak için hükümetlerle birlikte hareke hazırız” mesajının verildiği mektubu imzalayan CEO’ların 21’i BRICS ülkeleriyle gelişmekte olan ülkelerin şirketlerinin yöneticileri. 

CEO’lar kendi yönettikleri şirketleri adına şu taahhütlerde bulundu:

• Çevresel kirlenmeyi ve karbon ayak izini azaltmak için tedarik zincirlerinde işbirliği;

• İklim için harekete geçen elçiler olarak, çözümlere ve ekonomik fırsatlara odaklanmak;

• İklim risklerini yöneterek ve karar vericileri etkileyerek büyüme fırsatlarını gerçekleştirmek.

CEO’lar savundukları kilit noktaları da şöyle sıraladı:

• Hem açık olarak hem de zımni olarak, düşük karbon yatırımlarını tetikleyecek karbon fiyatlandırması;

• Alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili inovasyon, enerji verimliliği ve ormansızlaştırmaya son verilmesi;

• Karbon risklerinin ve projelerinin daha kurumsal şekilde açıklanmasıyla iklim için harekete geçilmesi;

• Küresel sera gazı emisyonlarının azaltılması ve alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi için hükümetlerin bilime dayalı küresel ve ulusal hedefler geliştirmesi.

Bu mektubun belki de en önemli kısmı, iklim için harekete geçmeyi geciktirmenin bir seçenek olmadığı, gecikmenin maliyetinin çok yüksek olacağı bunun da büyüme üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratacağıyla ilgili. CEO’lar, siyasi liderleri ve karar vericileri, politika oluşturma sürecinde tutarlı olmalarını, bu fırsatı kaçırmamaları yönünde uyarıyor. Bakalım ne kadar duyulacak?

pelincengiz@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums