Selin Sayek Böke ve liberal değerler

  • 13.02.2016 00:00

 Ocak ayında gerçekleştirilen CHP Kurultayı’nda 691 delegenin oyunu alarak parti meclisine seçilen Selin Sayek Böke hem medyada hem de parti içerisinde hakkında sıkça konuşulan isim hâline geldi. Aldığı yüksek oy neticesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi halefi yakıştırmalarına maruz kalması ile dikkatleri üzerine çeken politikacı hakkında medyada başlatılan algı operasyonları liberal hak ve özgürlüklerin Türkiye toplumunda içselleştirilmesinin önündeki engellerin neler olduğu hakkında ipuçları vermekte ve 21. yüzyılda verilecek özgürlük mücadelemizin çok çetin bir ortamda geçeceğini anlatmaktadır. Selin Sayek Böke aldığı yüksek oy ile parti meclisine seçilerek CHP’nin yeni parti sözcüsü görevini üstlenmiştir.

Selin Sayek Böke üzerinden başlatılan algı operasyonu ünlü İngiliz dergisi The Ekonomist’in “Ortadoğu’yu Kaybetmek” başlıklı sayısı ile başlamakta ve Türkiye içerisinde bulunan Batı hizmetkârı köşe yazarlarının yazıları ile devam ettirilmektedir. Algı operasyonunun küresel sivil topluma verdiği mesaj ise derinlemesine düşünülmesi gereken ve yüzeysel saptamalar ile anlaşılamayacak bir olguyu içermektedir. Politikacının Hıristiyan kökenli oluşu üzerine kurgulanan yayın projesi Müslüman toplumların hiçbir zaman demokratik değerlerle çevrelenmiş insan onuruna yakışan yaşam standartlarına erişemeyeceğini kabul ettirmeyi amaçlamakta, oluşturulan tedirginlik yaratıcı siyasal iklim ile Batı Medeniyeti’nin üstünlüğünü kabul ettirebileceği ve bireysel haklar ile özgürlüklerin katledildiği bir Türkiye siyasal arenası yaratılmak istenmektedir.

Öncelikle kamuoyu tarafından bilinmesi gereken en önemli husus Türkiye Hıristiyanlarının sahip oldukları vicdani değerler nedeni ile tüm dünya Hıristiyanları tarafından örnek alındığıdır. Üzerinde yaşadıkları coğrafyanın tarihî dokusu itibarı ile engin bir gönül zenginliği geliştirmiş olmalarından dolayı dünyada seçkin kabul edilen Türkiye Hıristiyanları, Vatikan’ın siyasal hedeflerine yönelik propagandalarına istemeden de olsa alet edilmekte, basın yayın kanalları kullanılarak kişisel başarılar kilisenin sömürüsüne uğramaktadır.

Selin Sayek Böke üzerinden sürdürülen kampanyanın yurtiçi ayağına gelince medyada hakkında söylenen safsataları değerlendirmek için siyasal kültürümüzde yeterince yer bulmayan liberal özgürlükler hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Politikacının elde ettiği siyasi başarının arkasında derin ABD ve AB lobilerinin olduğu safsatası toplumun algısına sunularak liberal özgürlüklerin başında gelen “kendini geliştirme hakkı” engellenmekte, bireysel itibarı düşürülmek amaçlanmaktadır. Bu tür algı operasyonları genellikle toplumda siyasi yabancılaşma sağlamak amacı ile yapılmaktadır. Bireylerin siyasi seçimlere katılım oranını azaltarak demokratik gelişmenin önünü tıkayan siyasi yabancılaşma olgusu toplumdaki siyasi rol- model kişiler üzerinden yapılan algı operasyonları ile gerçekleştirilmektedir. Toplum tarafından içselleştirilmesi engellenmek istenen bir diğer özgürlük ise “din ve vicdan özgürlüğü”dür. Mensup olduğu din ile lanse edilerek topluma tehlikeli olarak algılatılan politikacı üzerinden modern devletin temeli sayılan laiklik kavramının toplumdaki karşılığının silinmesi ve anti-demokratik eğilimlerin yaygınlaşması hedeflenmektedir. Türkiye toplumuna Selin Sayek Böke üzerinden gerçekleştirilen algı operasyonunun bir diğer boyutu ise eski ekonomi bakanı Kemal Derviş ile yakınlığından ötürü “etekli Kemal Derviş” olarak lanse edilmesidir. Galiba ülkemizde daha önce kadın erkek eşitliğine bu kadar zararlı bir slogan üretilmemiştir.

Selin Sayek Böke üzerinden toplumumuza yapılmak istenen algı operasyonu emeline ulaşamayacaktır. Bunun nedeni ise tarihî kültürümüzün yapıtaşlarında bulunmaktadır. Konu ile ilgili olarak değerli bir büyüğümün yorumunu da eklemek istiyorum. Mevlana hazretlerinin bir sözü konuyu aydınlatması açısından uyumlu olmaktadır. Mevlana der ki: “Pirincin içerisindeki siyah taşlardan değil, beyaz taşlardan korkun.” İsmini değiştirmeyen Yahudi, Ermeni, Rum’dan zarar gelmez ama adını Müslüman- Türk adı koyuyor, kriptoluk yapıyor, takiye yapıyorsa maksat, niyet başka demek!

Son olarak bu yazıyı yazma sebebimden bahsetmek istiyorum. Türkiye siyasal ortamında bireysel hak ve özgürlüklerin savunulması adına yapılan örgütlü veya bireysel mücadelelerin yetersizliğinden şikâyetçiyim. Ülkemdeki başarılı kişilerin harcanmasına, toplumsal gelişime katkısı olabilecek potansiyele sahip bireylerin üzerinden yapılan algı operasyonları ile siyasal kültürümün yozlaşmasına müsaade edemem. Bu yazımdaki savunum emsal haksızlığa uğramış her kişi için geçerlidir. Bugün ülkemizde aydın ve entelektüel geçinen kimselerin benden önce bu savunuyu yaparak toplumsal özgürlüklere katkı sağlamasını beklerdim.

Bu ülke nasıl olacak da muasır medeniyetler zirvesine erişecek diye düşünen, kafa yoran yüzlerce insan vardır. Bu kişiler farklı kültürlerin ve medeniyetlerin hayat pratiğini, toplumsal değerlerinin dayanağı olan bireysel karakteristik duyguları ve bunların nesilden nesle aktarılması başarısını nasıl gerçekleştirdikleri hakkında bilgi sahibi olmadığı müddetçe kavramlar üzerinden akıl yürüterek başarılı olmaları imkânsızdır.

okitaycansin@hotmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums