CHP + MHP + HDP hükümeti bekleniyor

  • 18.06.2015 00:00

 Koalisyon hükümeti kurulması için yapılacak görüşmelerin arifesinde oyun kurucu siyasi aktörler pozisyonlarını belirliyorlar.

Daha çok seçim sonuçlarının siyasi okuması üzerinden belirlenen değerlendirmelere bakıldığında seçim atmosferinde yaşanan siyasi kutuplaşma koalisyon hükümeti görüşmelerine pek yansımayacak gibi gözükmektedir.

CHP yapmış olduğu açıklama ile olası bir koalisyon hükümeti oluşumuna belirlemiş olduğu ilkeler çerçevesinde bakacağını söyledi. Bence soruna ilkesel bakarak doğru bir siyasi yöntem belirledi.

HDP de AKP dışındaki hükümet senaryolarına sıcak bakan tavrını belirlemiş durumda bulunuyor.

MHP, koalisyon hükümeti tartışmalarına başından beri, kendi dışındaki siyasi partilerin kendi aralarındaki bir iş olarak değerlendirmeler yaparak “topa” girmeyeceğini söyleye gelse de, son yaptıkları parti toplantılarında AKP ile daha “ince” bir siyasi temas yürütüyorlar havası verdiler.

MHP’nin koalisyon hükümeti için tercihlerini on üç yıllık AKP hükümetlerinin yapmadıkları üzerine kurmasını kendi siyasi geleceği açısından da riskli görmeli ve bir anlamda 1973 seçimleri sonrası olduğu gibi CHP’nin MSP ile kurduğu koalisyon hükümetine benzer şekilde HDP ile birlikte hükümet olmayı denemelidir.

Bu tercihe toplumsal barış için de ihtiyacı var.

Bir önceki seçimlerin sonrasında Meclis’te Devlet Bahçeli ile Ahmet Türk’ün tokalaşmasının kamuoyunda yarattığı sempati unutulmamalıdır.

Diğer yandan bütün bu gelişmeler, AKP dâhil tüm siyasi partilerin 7 Haziran seçimleri sonuçlarının bir koalisyon hükümeti kurulacağına tekabül edeceğini tahmin etmediklerini ortaya koyuyor.

On üç yıllık tek parti iktidarının yarattığı alışkanlık olsa gerek, bu seçim sonuçlarının da “önceki oranda oy alamasa da AKP yine hükümeti kuracak kadar oy alır” ön kabulünün muhalefet partilerinde bile hâkim görüş olduğu anlaşılıyor.

Oysaki siyasetin çok sonuçlu ve ihtimalli bir iş olduğu unutulmuş gözüküyor.

İşte şimdi apar topar toplantılar ve koalisyon hükümeti için ortaya sürülen şartlar ve ilkeler bu durumun sonuçları olarak kendini gösteriyor.

Böyle de olsa koalisyon hükümetini kimler kuracak ve nasıl bir hükümet programı temelinde kuracak sorusu gündemdeki sıcak yerini koruyor ve şimdilik korumaya devam edecek.

Benim beklentim seçmen beklentisiyle örtüşüyor.

Yani üçlü koalisyon CHP + MHP + HDP’den oluşan bir koalisyon hükümetinin kurulmasını istiyorum.

AKP ana muhalefet partisi olsun. Olsun da ilk kez muhalefet olmanın ne tür bir şey olduğunu anlasın.

Bence oluşacak bu siyasi tablo demokrasi kültürünün gelişmesine ayrıca katkı sağlar.

Bu arada hemen belirtmek isterim.

MHP’nin içinde olacağı tüm hükümet seçeneklerinin en başında Kürt sorununun çözümü veya çözüm sürecinin akıbetinin ne olacağı yer alacaktır.

Benim önerim MHP’ye, çözüm süreci için sorunun bir hükümet sorunu olduğu kadar Meclis’in de sorunu olduğunu belirtmek ve Meclis düzeyinde çözüm sürecinin yürütülmesi çerçevesinde bir öneri ile gitmek daha doğru olur diye düşünenlerdenim.

Son olarak CHP + MHP + HDP koalisyon hükümeti öncelikle;

Yeni demokratik sivil bir anayasa için çalışmaları yeniden başlatmalıdır. AB ile durmuş olan müzakerelere hız vermelidir. Dış politika ve bölge siyasetinde normalleşmeyi sağlamakla birlikte bölgedeki IŞİD gibi terör örgütlerine karşı uluslararası camia ile birlikte hareket edilmelidir. Çözüm süreci Meclis zemininde yürütülmeli kalıcı barış sağlanmalıdır. 17-25 Aralık yolsuzlukları yargılanmasının önü ucu kime giderse gitsin açılmalıdır. Dört bakan Yüce Divan’a sevk edilmelidir. Sayıştay raporları orijinal hâliyle Meclis’e getirilmeli, gereği yapılmalıdır. Gezi olayları davasında ortaya çıkan mağduriyetler giderilmelidir. Ekonomide yapısal reformlar yapılmalı üretim ve istihdam temelli yeni bir sosyo-ekonomik program hayata geçirilmelidir.

Bakalım süreç neleri getirecek…

mustafapacal34@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums