ERDOĞAN HUKUKA DÖNER Mİ?

  • 10.06.2019 00:00

 Baştan açıkça eğip bükmeden  söyleyelim Erdoğan  kesinlikle hukuka dönemez nokta.

Demokrasinin kuvvetler ayrılığı bizim önümüzde engel diyen,demokrasinin kuvvetler ayrılığını kuvvetler birliğine dönüştüren ve yargıyı kendine bağlayan bir insan, nasıl bir hukuk reformu yapacak?

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 30 Mayıs 2019 tarihinde kendisinin Külliye dediği demokrasi güçlerinin; yargı kararı ile oturma müsaadesi vermediği  kaçak Saray’da,”Yargı Reformu Stratejisi Belgesi” başlığında bir paketi açıkladı.

Bir kere Erdoğan artık ne reform yaparsa yapsın, toplumun yarısına inandırıcı gelmez.

Erdoğan’ın bugün konuştuğunun yarın tersini konuşmayacağının kim garantisini verebilir ki?

Tekrarlıyoruz Erdoğan Hukuka dönemez.

Türkiye’de yargı bağımsız ve tarafsız olsa,ilk sanık sandalyesine oturtulanların başında Erdoğan gelir.

Reform paketi açıkladığı yerin,Saray’ın oturma müsaadesi yok yargının böyle bir kararı var..

Ama,Erdoğan Saray hakkında verilen  yargı kararına şu  çağrıyı yapmıştı hatırlatalım:”gücün yetiyorsa gel yık” diye.

Yargı kararını tanımayan insanın  hukuk reformuna kim inanır.

Hakim ve Savcılar Kurulu(HSK) ve Anayasa Mahkemesini (AYM)  Saray’ın etkisinden kurtarmadan, yapılacak yargı reformunun hiç bir geçerliliği olamaz.

HSK’nın toplam 13 üyesi var 6’sını Cumhurbaşkanı atıyor,7’ni TBMM seçiyor Meclisin çoğunluk Akp’nin elinde;HSK’nın başkanlığını da Sarayın atadığı Adalet Bakanı yapıyor.

AYM’nin 15 üyesi var 12’sini Cumhurbaşkanı atıyor,3 üyeyi TBMM’si seçiyor çoğunluk Akp’nin elinde gerisi teferruat.

AYM ve HSK’nın yapısını demokratik bir yapıya kavuşturmadan açıklanan yargı paketinin toplumda karşılığı olabilir mi?

Açıklanan yargı paketinin içinde HSK ve AYM’nin yapısı üzerine bir cümle geçmiyor.

Erdoğan OHAL’den sonra çıkarttığı Kanun Hükmünde Kararnamelerle(KHK) yargının üstünde o kadar oynadı ki;yargıçlar Erdoğan’ın beğenmediği hiç bi kararı alamaz oldular..Alan hakimler ve savcılar FETÖ’cülükle suçlanarak ya tayin edildi, ya da geri plana çektiler veya dosyayı o hakimlerden aldılar.

Eskiden Yargıtay’a üye seçilebilmek için 17,Danıştay’a üye seçilebilmek için 20 yıl hakim ve savcılık yapmış olmak gerekiyordu:bu süre her iki yer için, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra 3 yıla indirildi,bu da 12 yıllık döneme denk geliyor..Yargıtay üyeleri birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar arasında HSK üyelerinin salt çoğunluğu ile seçiliyor.HSK’nın yapısının nasıl oluştuğuna baktığınızda, durum her şeyi ortaya koyuyor.

Erdoğan kendi harcamalarını denetleyen,kendi yetkilerini hukuki olarak denetim altında tutacak bir hukuk reformunu yapacağına inanmak için; insanın aklını peynir ekmekle yemesi gerekiyor..

Parlamentodaki çoğunluk sayısına güvenerek Bütçeyi Sayıştay’a denetletmeden geçirmesi, Cumhurbaşkanlığı üzerine ettiği yemine sadık kalmayarak  yasaları yok sayarak,muhaliflerine etmediği hakaret ve iftiralar karşısında hiç bir Cumhuriyet Savcısı  devreye girerek, Erdoğan hakkında dava açamıyor ve aslı görevini yapmaya cesaret edemiyor.

Tekrar hatırlatalım dilimizde tüy bitti,Erdoğan dün ne söylüyordu bugün ne söylüyor:

Dün bu ülkede bir kişi özgür değilse toplumda özgür değil diyordu.

Bugün toplumun yarısına hain,dış güçlerin uşağı,darbeciler daha da ileri giderek, terörist demiyor mu?

Dün AİHM kararları Türkiye Cumhuriyetinin yasalarının üstünde diyordu!.

Bugün AHİM’in Selahattin Demirtaş hakkında aldığı kararı yok hükmünde sayıyor.

Dün Avrupa Birliği (AB) bizim olmazsa olamazımız diyordu..

Bugün AB bizi bölmek istiyor diye bangır bangır bağırıyor.

Dün üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü olacak diyordu?

Bugün yerli ve milli hukuku demeye başladı,kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz diyor.

Anayasa  Mahkemesi Erdoğan’ın beğenmediği  bir karar verirse,AYM’nin kararlarına saygı duymuyor,Yerel Mahkemelerin AYM’nin kararlarına karşı direnmeli diye ,AYM kararlarını uygulattırmıyor. AYM’nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verdiği ortada nal gibi kararı ortada dururken;Altan ve Şahin tutuklanması şöyle dursun gözaltına alınması bile hak gaspı diyor ama, Erdoğan’ın hukuk danışmanı AYM yerel mahkemeleri baskı altına alıyor diye,medyaya açıklamalar yapıyor.

Böylesi hiç bir tutarlılığı olmayan yargıya merkezden kendine bağlı  bir kurum gibi karar aldattıran, bir zihniyetin yargı reformu yapacağına kim inanır?

Pakette İnsan Hakları,hukuk ve evrensel değerler konusunda bir cümle geçmediği gibi ima bile edilmiyor.CMK 100/3 maddesi olan “Katalog Suçlar” varsayıma dayalı tutuklamalar ile ilgili hiç bir açıklamaya yer verilmemiş.

Erdoğan’ın açıkladığı reform paketinin hiç bir esprisi olmadığını, AİHM eski Hakimlerinden Rıza Türmen’in T24’deki “Yargı Reform” başlıklı yazıyı okumanızı hararetle öneririm.

Peki nereden çıktı bu paket?

Ekonominin dip yapması, yabancı sermayenin gelmemesi ve olanında pılını pırtısını toplayıp kaçması,yerli sermayenin krizi iliklerine kadar hissetmesi ve bir yılda özel sektörden 1 milyon 370 bin işçinin işini kaybetmesi;gıda fiyatlarının el yaklması,vatandaşın mutfağına düşen yangın ve toplumun yarısnın  gündeminden düşürmediği, ‘yargıda  bağımsızlık ve tarafsızlık talebi’    sözde bir  hukuk reformu paketi açıklamaya zorladı Erdoğan’ı.

Erdoğan’ın baskısı ile YSK’nın sandık darbesi sonucu  İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlık seçimini yenilemesi;sandık demokrasinin namusu sözünü de bertaraf etmiş oldu.

İçte ve dışarıda  demokratik kamuoyu Erdoğan seçimle geldi ama seçimle gitmeyecek tartışmalarını gündemden düşürmek için,  Saray’dan suya tirit misali bir hukuk reformu açıklaması geldi.

Demokrasilerde muhalefetin  iktidarını kabullenmeyen meşruiyetini tartıştırır.

Bu saatten sonra Erdoğan ne yaparsa yapsın  hiç bir inandırıcılığı yok ve Erdoğan hukuka dönemez.

Erdoğan yöneten ve yönetilen bir demokrasiyi yaşam biçimi olarak seçen değil,gideceği yere kadar bindiği bir tramvay olarak görüyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums