Atatürk’ü herkesten daha fazla seven Bayar, Kemalist bir darbeyle devrilmişti

  • 16.11.2018 00:00

 Rahmetli Cumhurbaşkanı 'dan daha çok Atatürk'ü kim sevmiş olabilir ki? Atatürk, Bayar'ı o dönemin ikinci güçlü adamı 'nün yerine Başbakanlığa getirmişti.


Milli ibadet
Atatürk'ün vefatı üzerine Bayar, 1938 Kasımında onun tabutu başında yaptığı konuşmada "Seni sevmek milli ibadettir" demişti. Bugün bazılarının "Ben Atatürk'e ibadet ediyorum" demelerinin kaynağı belki de Bayar'ın bu sözleridir. Celal Bayar'ın kurucu Genel Başkanı olduğu  1950'de 14 Mayıs genel seçimlerinde iktidar oldu ve Bayar da Cumhurbaşkanıseçildi...

Bir türlü bitmiyordu
Bayar'ın aklında hep Atatürk'ü layık olduğu bir anıt-mezara nakletmek vardı. Atatürk'ün partisi 'nin tek başına iktidar olduğu dönemde, Atatürk'ün naaşının bulunduğu tabut 21 Kasım 1938'de Ankara  büyük salonundaki geçici kabire konulmuştu. Anıtkabir'in mekânı olarak seçilen Rasattepe de 1939 haziranında bedeli ödenerek kamulaştırılmıştı.

Anıtkabir'e nakil
1950'de Demokrat Parti iktidar ve Celal Bayar Cumhurbaşkanı olduğunda, Anıtkabir hâlâ inşaat halindeydi. Bayar, Menderes'in Başbakan olduğu hükümete öncelikli görev olarak Anıtkabir'in inşaatının bitirilmesi talimatını verdi. Böylece Atatürk'ün naaşı 10 Kasım 1953'te, Etnografya Müzesi'nden alınarak büyük bir törenle Anıtkabir'e nakledildi.

Sen bizdendin
Cumhurbaşkanı Celal Bayar Anıtkabir'e nakil töreninde de Atatürk'ün tabutu başında şu konuşmayı yapmıştı: "Atatürk! Sen bizdendin. Seni halife yapmak, padişah yapmak isteyenler oldu. İltifat etmedin, millî irade yolunu seçtin. Hayat ve şahsiyetini milletin hizmetine vakfettin."

Atatürk'ü korumak
Demokrat Parti iktidarının Atatürk'ün hatırasını korumak amacıyla çıkardığı ve bugün de yürürlükte olan "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun" da Celal Bayar'ın teşviki ile 31 Temmuz 1951'de kabul edilmişti.

Sevginin bedeli
Atatürk sevgisi ve Atatürk'ün hatırasına olan bağlılığı herkesten fazla olan Celal Bayar, 1960'ın 27 Mayısında Kemalist bir darbe ile devrildi ve idam talebi ile Yassıada'da yargılandı. Yaşı dolayısıyla idam edilmeyen Bayar daha sonra Kayseri cezaevinde yattı.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums