Devletler arası pazarlıklar canlı yayınlanmamalıdır

  • 18.09.2018 00:00

 Tahran'da Erdoğan, Putin ve Ruhani'nin katıldıkları "3'lü Zirve"nin 'e ilişkin başarısızlığının nedeni, bu zirvedeki tüm görüşmelerin canlı olarak televizyonlardan yayınlanmasıydı.

Canlı yayın hatası
Bazılarına göre bir Alman atasözü, bazılarına göre de Alman devlet adamıBismarck'ın bir özdeyişi olan "Sosis imalatı ve siyasi pazarlıklar halk önündeyapılmaz. İkisi de mide bulandırır" deyişinin doğruluğu bu canlı yayın vesilesiile bir kez daha doğrulandı.

Erdoğan-Putin
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İdlib'de ateşkes yapılsın" önerisinin Devlet Başkanı Putin tarafından "Teröristler burada değil ki, onlar ateşkeseuymazlar" denilerek reddedilmesini, belirli çevreler köpürttüler.
"Putin Erdoğan'ı nasıl bozdu" içerikli video klipleri o günden beri YouTube'da dolaşıp duruyor.

Ders alınmıştır
Soçi'deki 3'lü Zirve Tahran'dan alınan dersle, kapalı kapılar arkasındaki görüşmelerin ve pazarlıkların televizyonlardan canlı olarak yayınlanmaları ile geçmiyor...
Ve bu zirvenin en ağırlıklı katılımcısının  olduğunu söylememiz de gerekiyor. Çünkü 'nin ve Rusya'nın tutumlarında bir değişme olmazsa İdlib'i bekleyen insani facianın doğrudan etkileneceği ülke 'dir.

Ölüm-kalım ikilemi
Bütün Avrupa'nın "Aman bize gelmesinler de ne yaparlarsa yapsınlar" diyerek tribünden izlediği 3.5 milyon Suriyeli sığınmacıya Türkiye kucak açmıştır.
Ve aynı durum, yani ölüm-kalım ikilemi İdlib'li Suriyeliler için de tekrarlanmaya devam ederse, bunların sığınabilecekleri topraklar Türkiye'nindir.

Olumlu işaretler
Soçi'nin Tahran'daki sonuçsuzluktan farklı daha olumlu bir netice ile bitebilmesiihtimali fazladır. Mesela Soçi öncesinde İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Suriye ordusunun yapacağı olası bir operasyona İran'ın katılmayacağınısöyledi. İran'ın Suriye'de birçoğu paramiliter güçler olmak üzere 100 bine yakın silahlı gücü olduğu tahmin ediliyor. Bunun gibi Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da İdlib'deki siviller için bir insani koridor açılması gereğinden falan söz etmeye başladı.

Erdoğan'ın değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi'ye giderken şu değerlendirmeyi yapıyordu:
"- Tahran'daki görüşmede ben Sayın Putin'i daha olumlu gördüm. Temenni ederim ki olumlu yaklaşımlarını devam ettirirler. İdlib'de içeride muhaliflerin arasında bulunan terör gruplarına karşı hep birlikte adımlarıatalım. Ama bahane üreterek orayı bombalamak gibi bir adımın içinde de olmayalım."

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums