ŞU ORTA SINIFI BİR TANIMLASANIZA...

  • 11.02.2016 00:00

Orta sınıf’ kavramı tanımı zor bir kavram, hele tüm sosyolojik yapıların alt üst olduğu, yeni bir çağın başladığı günümüzde…

Yeni çağda ‘orta sınıf’ kavramı nedir?

Kimi tanımlamalara göre ülkenin ortalama gelirine sahip olan herkes orta sınıf olarak kabul edilmelidir.

***

Bir ülkede orta sınıfın gelirinin ne olması gerektiği konusunda önemli bir çalışma yapan Lester Thurow(1987), kişi başına düşen ortalama gelirin yüzde 75’i ile yüzde 125’i arasında gelire sahip olanları orta sınıf olarak kabul etmiştir.

Bazı akademisyenler ise en zengin yüzde 20’lik kesimle en fakir yüzde 20’lik kesimin dışında kalan tüm katmanları, yani ikinci, üçüncü ve dördüncü gelir dilimlerindekini orta sınıf olarak kabul eder.

***

Gelişmiş ve gelişmekte olan çok sayıda ülkede, ‘satın alma gücü paritesi’ne göre yıllık olarak 6 bin-30 bin dolar aralığını orta sınıf olarak kabul edenlere de rastlanır.

Ancak, Amerikan orta sınıfının gelir ve harcama durumunu inceleyen bir çalışma, orta sınıfın gelir aralığınıyıllık 20 bin-100 bin dolar olarak kabul etmiştir.

***

Günlük 1 doların altında yaşayanlar ‘mutlak yoksul’, 2 doların altında yaşayanlar ise ‘yoksul’ olarak değerlendirilmektedir.

Bazı çalışmalarda ise iki dolar ‘orta sınıfın alt gelir sınırı’ olarak, günlük 2-13 dolar ise ‘orta sınıf gelir aralığı’ olarak kabul edilmiştir.

Bu hesaplamanın sonuçlarına göre 1990 yılında 1,43 milyar olan ‘global orta sınıf’ sayısı, 2005 yılında 2,64 milyara ulaşmıştır.

Orta sınıfın toplam nüfus içindeki payı da aynı yıllar için sırasıyla yüzde 32,7 ve yüzde 48,5 olmuştur.

***

Günlük 2-10 dolar, yıllık ise kabaca 800-3 bin 600 dolar aralığını orta sınıf olarak ele alanlara da rastlanır.

Sonuç olarak farklı çalışmalarda farklı orta sınıf geliri tanımlamalarının doğal sonucu orta sınıf mensubu sayısı ve orta sınıfın toplam nüfus içindeki payı büyük farklılıklar göstermektedir.

Örneğin Hindistan’da orta sınıf geliri 12-50 dolar olarak hesaplandığında nüfusun sadece yüzde 5’i orta sınıf olurken, 6-12 dolar aralığına göre yüzde 41’i orta sınıf olmaktadır.

***

Türkiye’de ara sıra, “Dünya Bankası’nın bir araştırmasının, toplam nüfustaki orta sınıfın oranının 2002’de yüzde 21’den 2011’de yüzde 41’e yükseldiğini ortaya koyduğunu” söyleyip yazanlara rastlıyorum.

Dünya Bankası’nın ‘orta sınıf’ tanımının kaynağını merak ettim. Çünkü Dünya Bankası tespitinin kilit sorusu, orta sınıfın nasıl tanımlandığıdır.

Dünya Bankası’nın ‘orta sınıfı’ hangi gelir diliminde konumlandırdığıdır.

***

Dünya Bankası’nın, Avrupa ve Orta Asya Bölgesi için sırasıyla 2,5 ve 5 dolar/Satınalma Gücü Paritesi’ni ‘yoksulluk sınırı’ olarak kullandığını biliyoruz.

Peki ya ‘orta sınıf’?

Dünya Bankası’nın gerek yerküredeki, gerek Türkiye’deki orta sınıf gelir eşiğine bakınca, “Türkiye’de orta sınıflar kalabalıklaşıyor” iddiasının temelini anladım.

Dünya Bankası’nın Türkiye’de “orta sınıf eşik değeri” 10 dolar/Satınalma Gücü Paritesi.

Kabaca ayda 300 dolar gelir ‘orta sınıf eşiği’ sayılıyor Dünya Bankası’na göre…

Peki, ayda 900 lira gelir gerçekten ‘orta sınıf’ eşiği sayılabilir mi?

***

AKP faşizmine yekten karşı çıkmak ve ilkeli bir eleştiri getirmekten korkan ya da kaytararak kayığını yürütmek isteyenler…

İktidarı eleştirdikleri için bunca adam susturulmuş iken kendileri yandaş medyada at oynatmaya devam edenler…

Bugünkü kara karanlıklardan nemalanan oportünist iş adamları…

Eyyamcılar…

Bakıyorum genellikle hukuksal skandallara teğet geçip sosyolojik analizlerle durumu idare ediyor, daha doğrusu ettiklerini sanıyorlar.

Ortak argüman da nüfusun yüzde 15’inin fakirliği ya da ölen işçiler değil de ‘yeni orta sınıflar.’

***

Yeni orta sınıflar dediğiniz kim?

Dünya Bankası’na göre gelir eşiği aylık 900 lira olan yoksullar mı?

Ayda 900 lira kazananlara mı orta sınıf diyorsunuz?

Ayda 900 lira kazanan bir ‘orta sınıf’ üyesinin evini bir ziyaret edin de ondan sonra ‘yeni orta sınıfları’ bir daha konuşalım.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums