Bölünme değil bölüşme

  • 22.10.2018 00:00

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hafta sonu gittiği Diyarbakır’da bölgenin kalbine dokunan yeni, güzel mesajlar verdi.

“Diyarbakır’ı istismar etmek için değil, imar etmek, huzura kavuşturmak için çalışıyoruz. Biz milletimize bölünmeyi değil, bölüşmeyi teklif ettik, ayrımcılığı değil kardeşliği teklif ettik” dedi.

Danıştay 8. Dairesi’nin ‘andımız’ kararının gündeme bomba gibi düştüğü bir ortamda Cumhurbaşkanı’nın Diyarbakır’dan bu sözlerle seslenmesi kıymete değerdi.

Erdoğan, Gençlik Şöleni için gittiği kentte, parti teşkilâtının organize ettiği yemekli toplantıya katıldı.

Kameralara açık bölümde, “Diyarbakır’daki oy oranlarımız, sokakta gördüğüm halkımızın ilgisini asla ifade etmiyor. Sorun her ne ise bulacak ve inşallah bunu da çözeceğiz” dedi.

Toplantının kapalı kısmında ise, AK Parti’nin Diyarbakır’da aldığı oy oranlarından memnuniyetsizliğini daha net ifadelerle dile getirdi.

31 Mart seçimlerine atıfla, “Herkesin sevdiği ve artısı olan bir aday göstereceğiz” dedi.

“BEN BİR HOCA EFENDİYE EMİR VERMEM”

Söz Diyarbakır’dan açılmışken, 2014 yerel seçimlerine gidilen dönemden bir anekdot aktarmak istiyorum.

Erdoğan, Anadolu Müslümanlığını etkileyici bir üslupla anlatıp geniş kitlelerin sevgi ve sempatisini kazanan Nihat Hatipoğlu Hoca’yı Diyarbakır’dan aday yapmak istiyordu.

AK Parti Genel Merkezi’nde bir görüşme ayarlandı.

Görüşmede Erdoğan, Hatipoğlu’na Diyarbakır adaylığı konusunda fikrini sorunca, Hatipoğlu şu cevabı veriyor:

“Efendim ben siyasetten anlamıyorum, bildiğim bir konu değil, kendi alanımda hizmet etmeye devam etmek istiyorum”.

Devamında da ekliyor:

“Benim görüşüm bu, ama eğer bu bir emirdir diyorsanız size hayır diyemem”.

Nihat Hoca’yı dinleyen Erdoğan bu sözler üzerine, “Ben bir hoca efendiye emir vermem, bu bizim inançlarımıza uygun değildir” yanıtını veriyor.

Aradan aşağı yukarı 5 yıl geçti. Şimdi önümüzde yeni bir yerel seçim takvimi var. Herkes gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan da nereden kimi aday göstereceği konusunda kafa yormaya başlamış durumda.

Diyarbakır’da teşkilat üyelerine söylediği “Herkesin sevdiği ve artısı olan bir aday göstereceğiz” ifadesi, Nihat Hatipoğlu seçeneğini yeniden akıllara düşürmüş oldu.

Hatta daha önce Selahattin Demirtaş’ın eşini aday yapmaya hazırlanan HDP’nin böyle bir ihtimale karşılık olarak Diyarbakır eski Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş’a yöneldiği konusunda basında haberler de çıktı.

Belediye başkan adaylıkları konusunda henüz ‘kafa yorma’ safhasında bulunduğumuz için, ne nasıl gelişir bilmiyoruz ama bu defa Diyarbakır için Nihat Hatipoğlu seçeneği daha güçlü bir ihtimal olarak karşımıza çıkabilir.

ADAY BELİRLEME ÇALIŞMALARI, MHP İLE İTTİFAK GÖRÜŞMELERİ, MUHTEMEL SENARYOLAR

Geçen hafta Beştepe Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkan Bahçeli arasında 40 dakikalık bir görüşme yapılmıştı.

Görüşme bittikten sonra Erdoğan partisinin en üst karar mekanizması olan Merkez Yürütme Kurulu’nu topladı.

Kurul üyeleri, muhtemel ittifak senaryoları bağlamında bu görüşmeyi bekledikleri için Erdoğan’ın ağzından çıkacak cümlelere kilitlendi.

Ancak Erdoğan bu konuya girmeden sadece “MHP ile ittifak görüşmelerine devam edin” talimatını verdi.

Bu ifade, ittifak konusunda henüz ortak bir zeminin oluşmadığına işaret ediyor olabilir.

İki partinin yetkili isimleri arasında yapılan görüşmelerde, MHP’nin şöyle bir teklifi olmuştu:

“2014 seçimlerinde iki partinin ipi göğüslediği seçim bölgelerini baz alıp ilerleyelim. AK Parti’nin elinde olan belediyelerde MHP AK Parti’yi, MHP’nin elinde olan yerlerde de AK Parti MHP’yi desteklesin”.

Ancak bu teklife AK Parti sıcak bakmadı.

Bunun bir nedeni de, böyle bir seçenek üzerinde ittifak sağlanması halinde AK Parti’nin toplam oylarının yüzde 4 civarında azalacağı kaygısı.

Erdoğan’ın “Görüşmeler devam edin” talimatından ittifak için formül arayışlarının devam edeceği sonucunu çıkartabiliriz.

Günün sonunda iki parti ortak bir zeminde buluşabilecek mi henüz net olmasa da, muhtemel bir anlaşma halinde bu ittifakın sınırlı bir seçim bölgesi için geçerli olma ihtimali ağır basıyor.

AK Parti’nin aday belirleme takvimiyle ilgili iki not daha aktaralım:

Adaylık başvuruları 5-12 Kasım tarihleri arasında yapılacak.

Öncelik, mevcut belediye başkanları içinde yola devam kararı alınacak olanlara verilecek.

Erdoğan geçen haftaki MYK toplantısında bir karar daha alıp deklare etti:

“Kasım sonuna kadar yeniden aday yapılacak partili belediye başkanlarını belirleyelim” dedi.

Buradan şu anlaşılıyor:

Öncelik yola devam edilecek olan belediye başkanlarına verilecek ve muhtemelen Aralık başında herkesten önce bu isimler açıklanacak.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums